bzyk69 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Witam. Mam pytanie; Jaki rodzaj matrycy (TN czy S-PVA) jest mniej męczący dla oczu które czytają dużo tekstu wyświetlanego na monitorze? Aktualnie korzystam z CRT, zaczynam myśleć o przesiadce na LCD no i powstaje dylemat. Która matryca będzie dla moich oczu mniej zabójcza? Pozostawiam na boku kwestię regulacji kontrastu/kolorów. Wiem że TN ma gorsze odwzorowanie barw (ale czarny i biały jest widoczny ;). Interesuje mnie teraz tylko to, jak bardzo męczący dla oczu jest dany typ matrycy (TN bądź S_PVA). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wues Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 (edytowane) Nie jestem pewien, ale to chyba nie zależy od rodzaju matrycy tylko od podświetlenia (jasności). Jak dużo czytasz to rozsądnym będzie wybranie monitora z funkcją PIVOT. Edytowane 21 Grudnia 2008 przez wues Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...