witjawitek Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 witam, połączyłem wczoraj dyski w raid 0, wszystko działa lecz jest mały problem ponieważ transfer wynosi tyle samo jak dla pojedynczego dysku Smutek oto screen (robiony świeżo po instalacji dysków i systemu(wraz ze sterownikami płyt głównej i karty graficznej)) http://www.wrzuta.pl/obraz/doziAJ7dcV/ dyski: 2x Samsung HD322HJ płyta główna Evga 650I Ultra chipset nvidii podłączenie dysków i napędów: Sata1(A) primary i secondary - dyski Sata2(B) pirmary - nagrywarka ustawienia raida: Stripe (stripe 128KB) co może być przyczyną tak małego transferu pozdrawiam i proszę o szybka odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 przyczyna moze byc zle dobrany stripe, do uzytku normalnego (domowego) najlepsze rezulaty sa 16 - 32, testowane w praktyce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witjawitek Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 na 32 wyniki są prawie identyczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawoor Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Przelacz drugi dysk do SATA2(B), u mnie dalo to ogromna poprawe, co prawda mam starszy kontroler, bo nForce 4 SLI, ale tez nvidia. Wazne zeby pierwszy dysk byl podlaczony do portu sata 1 lub 2, a drugi do 3 lub 4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HanSolo Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Potwierdzam to co mówi Zawoor. Podepnij jeden dysk pod złącze sata1 a drugi pod sata3, mi to dało 2x większy burst speed i więcej MB/s przy odczycie. Co do paska, to musisz sprawdzić wszystkie i zobaczyć jak będzie zachowywać się macierz. Ja na swoim nforce 590sli mam ustawiony 128. Napisz czy udało Ci się coś zyskać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witjawitek Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 więc ustawiłem jeden na sata2 drugi na sata4. burst teraz wynosi 290 a to drugie tak 140-150 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HanSolo Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Czyli pomogło. Jaki masz teraz pasek ustawiony? Wrzuć screena z hdtach i hdtune tej macierzy. Jakie wyniki dyski robiły osobno? Próbowałeś z paskami 32, 64, 128 na gniazdach sata 2 i sata 4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...