Skocz do zawartości
nafalem

[problem] Mój Komputer Sie Wyłącza Podczas Grania

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem pewien czy dobry dział, jak coś to przeniescie. z góry przepraszam.

Mój problem taki, kupiłem sobie ostatnio nowego kompa

Modecom MC Premium 500W

athlon 5000 64 2x2,6ghz

GA-M61PME-S2

3gb ram ddr2 800mhz

Msi 9600gt oc edition 700/1900 512MB DDR3 256BIT

inne urządzenia które tam mam:

2x nagrywarki dvd

2x dysk western digital 80gb

ralink rt2400 (karta wi-fi)

pare rzeczy na usb...

A problem mój taki, że gdy odpalam gre, niezależnie czy medal of honor allied assault czy crysis, pogram czasem 5 minut czasem nawet 40 minut i komp sie wyłączy. poprostu wyłączy.

Pierwsze podejrzenie padło na zasilacz, bo z początku miałem ibox 400w, wywaliłem go i kupiłem tego modecoma i problem nie zniknął, na chieftecu 360w i na chieftecu 620w dalej sie wyłączał. Zmieniłem ramy ,( bo wczesniej miałem 2gb 667mhz) na 3gb 800mhz (1gb i 2gb)nic to nie zmieniło. Kolega poradził mi sprawdzac wszystko programem Orthos. Tak też włączyłem orthosa na pirority 8 stress cpu and ram. i komp do 15minut sie wyłączył (próbowałem pare razy, najdłużej z orthosem komp szedł 15minut). podlączyłem więc monitorek do zintegrowanej gf6100, wyciągłem 9600gt przeinstalowałem sterowniki i orthos szedł 40 minut i nadal sie nie wyłączał. więc uznałem ze jest to wina karty. ale jakos ciągle w to wątpie. wymieniałem juz za dużo i nie chce teraz znowu wymienic cos co mam dobre. na nvision i pclab nie pomogli mi, więc może wy dacie rade.

dołączam screeny z eversta:

Dołączona grafika

i ze speedfana:

Dołączona grafika

jakby co miernikiem nie dysponuje.

obniżałem taktowania karty- też nie pomogło

bardzo prosze o pomoc. pozdrawiam i wesołych świąt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odczyty temperatur są nie do końca ok.

Rdzenie powinny mieć chyba temp. zbliżoną do temp. rdzeni, nawet wyższą. Odczytywana temperatura cpu może powodować zadziałanie zabezpieczenia. Włóż karte graficzną, odpal orthos'a i sprawdź jaka temperature osiądnie procesor przed wyłaczeniem. Następnie sprawdź jaką temperaturę osiąga w orthos'ie na zintegrowanej grafice. Być może grafika podgrzewa atmosferę, pogarsza cyrkulację powietrza i procesor łapie kilka stopni więcej i się wyłącza.

Spróbuj zaktuaizować bios, może to poprawi odczyty temp. procesora i będzie wszystko ok. Rozumiem, że chłodzenie jest napewno dobrze zamontowane na cpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odczyty temperatur są nie do końca ok.

Rdzenie powinny mieć chyba temp. zbliżoną do temp. rdzeni, nawet wyższą. Odczytywana temperatura cpu może powodować zadziałanie zabezpieczenia. Włóż karte graficzną, odpal orthos'a i sprawdź jaka temperature osiądnie procesor przed wyłaczeniem. Następnie sprawdź jaką temperaturę osiąga w orthos'ie na zintegrowanej grafice. Być może grafika podgrzewa atmosferę, pogarsza cyrkulację powietrza i procesor łapie kilka stopni więcej i się wyłącza.

Spróbuj zaktuaizować bios, może to poprawi odczyty temp. procesora i będzie wszystko ok. Rozumiem, że chłodzenie jest napewno dobrze zamontowane na cpu.

procek poleciał do 52/55 stopni

na zintegorwanej to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm a może płyta sie przegrzewa ? To by pasowało do teorii z podgrzewaniem przez kartę.

Orthos powinien działać i jeden dzień bez zawieszki - i tak nie ma pewności co do stabilności.

Dać na wiew na mostek i wtedy sprawdzić. Mógł też ibox coś nadpalić ;c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi