Skocz do zawartości
yuucOm

Tania 17" (może 19") Lcd

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie: szukam jakieś taniej ale dobre dla wzroku 17" (4:3) albo 19"(16:10). Wolałbym 17 cali. Kompletnie sie nie znam na jakie parametry zwracać uwagę. Więc liczę na waszą pomoc ;). Aby była tania, dobra dla wzroku i aby nic podczas grania sie nie smużyło itp.

A i dodatkowo na co zwracać uwage przy zakupie monitora LCD ? :). Monitor bedzie używany głównie do gier i do pracy (wiec liczę na to aby nie męczył oczu).

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lcd?kazde jest dobre - skonczyly sie czasy odswiezania ponizej 60Hz i promieniowania przez banke jak w crt

17 zapomnij 19 to juz jak bardzo tanio kupisz.......

najbardziej oplacalne to 22" w panoramie

22" nie zmieszczą mi sie :D. Poza tym nie chce aż takiego dużego monitora. Ok wiec 19" cali (16:10) poproszę - jakieś tanie i dobre (chodzi mi o najlepszy stosunek ceny do jakości). I czym sie kierować przy zakupie LCD ? A i ważne aby lcd mogło przylegać do ściany "za" biurkiem tzn aby miało taką podstawkę aby sie dało maksymalnie do ściany przysunąć (mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi ;)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzę ze wszyscy go polecają to chyba sie skusze ;). Dodatkowo podoba mi sie ze w razie bad pixela można go zwrócić w przeciągu 30 dni.

Żeby nie zaśmiecać forum nowymi tematami mam jeszcze dwa pytania:

- 1. - jak rozpoznać bad pixela ? czy są jakieś test w sieci na bad pixele i czy taki bp może sie pojawić w trakcie używania np. po pół roku ?

- 2. - pytanie do posiadających ten monitor: jak działa to 4:3 w panoramie ? :)

- 3. - czy to prawda ze na LCD mniej sie oczy męczą i ze w ogole monitory LCD są zdrowsze dla oczu ? Wiem ze prawie nie ma "promieniowania" magnetycznego i migotania.

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzę ze wszyscy go polecają to chyba sie skusze ;). Dodatkowo podoba mi sie ze w razie bad pixela można go zwrócić w przeciągu 30 dni.

Żeby nie zaśmiecać forum nowymi tematami mam jeszcze dwa pytania:

- 1. - jak rozpoznać bad pixela ? czy są jakieś test w sieci na bad pixele i czy taki bp może sie pojawić w trakcie używania np. po pół roku ?

- 2. - pytanie do posiadających ten monitor: jak działa to 4:3 w panoramie ? :)

nie zwrócić ale jeśli masz badpixela to wysyłasz do serwisu (na koszt LG i door2door) i wymieniają

badpixela zobaczysz gołym okiem, wystarczy włączyć jednolite tło na cały ekran i sprawdzić po kolei na wszystkich kolorach: czarny, biały, czerwony, zielony, niebieski. Jeśli nie masz takich obrazków ściągnj sobie programik nokiatest

co do 4:3 w panoramie to zaglądnij do mojej recenzji wiekszego brata tego monitora czyli W252TQ są tam nawet zdjęcia. Oczywiście będą czarne pasy po bokach ale sprawdza się to nawet lepiej niż początkowo się wydawało, zawsze jakąś starą gierkę typu Diablo można odpalić i nie miec rozciągniętego obrazu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za odpowiedzi :). Jeszcze jakby ktoś mógł mi tylko na to pytanie odpowiedzieć:

- 3. - czy to prawda ze na LCD mniej sie oczy męczą i ze w ogole monitory LCD są zdrowsze dla oczu ? Wiem ze prawie nie ma "promieniowania" magnetycznego i migotania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za odpowiedzi :). Jeszcze jakby ktoś mógł mi tylko na to pytanie odpowiedzieć:

Trzeba w miarę dobrze poustawiać, wtedy będzie ok. Główne znaczenie ma jasność monitora. Druga kwestia, uczulenie na światło świetlówek. Twój pierwszy LCD? Lepiej bierz 19", 17" to maleństwo. 20" ma z kolei już większą rozdziałkę, co skutkuje małym pikselem. Bez skalowania ( i to dosyć dużego ) może się nie obyć.

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

Sprawa ma się tak:

Dostałem zadanie kupna 2 monitorów. Przeznaczenie identyczne - internet, proste gierki we flashu, nawet nie bardzo filmy.

Ma być dobry dla oczu. Do domu (drugi z siga) i również do domu tylko dla rodziny (s754, gf 7300gt 1gb, xp).

1. Rozumiem, że 19' będzie optymalnie - rozdzielczość i jakiś poziom przy cenie w okolicach 500 ?

2. Jak wygląda kwestia gwarancji/badów ? Powiedzmy, że biorę pod uwagę tylko te firmy, które poważnie traktują klientów. Które to ?

3. Polecony wyżej LG jest szybki - 2 ns, musi być - 5 ns nie wystarczy ?

4. Ma sens silenie sie na DVI przy integrze ? Czy można wybrać lepiej/taniej bez DVI, jeżeli tak to co ?

5. Chciałbym kupić na miejscu - wrocławski arest lub proline a może gdzieś indziej - gdzie ?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi bom zielony zupełnie w tej kwestii ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ms (milisekund) a nie ns (nanosekund) :)

5ms a 2ms to nie jest duża różnica, opłaca się wziąć lepszy jeśli różnica w cenie nie jest bardzo duża.

DVI obowiązkowo, co z tego że teraz integra? monitor jak bedzie dobry to posluzy Ci z 5-6lat moze w tym czasie bedzie podlaczony do lepszej karty albo konsoli z wyjsciem cyfrowym, dzis sprzet bez DVI lub HDMI to jakies nieporozumienie.

optymalne to jest 22" ale skoro chcesz ok 500zł wydac to zawsze lepiej miec mniejszy a dobry niż olbrzymi ale bylejaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko że to nie dla mnie ;) W przeglądarce da sie zobaczyć różnicę 2-5 ms ?

Wątpię też, żebym do któregokolwiek podłączał konsolę. Z tą lepszą kartą może być problem nawet w moim przypadku - prawie nie gram.

W areście mają stare ceny tej 22'.

Ta 19' ma niską rozdziałkę - powinno być dobrze widać tekst - jakość obrazu to samo ?

Jak wygląda gwarancja na bad pixele u Benq vs LG ? Bardzo, ale to bardzo nie chce sie wsadzić na minę na tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko że to nie dla mnie ;) W przeglądarce da sie zobaczyć różnicę 2-5 ms ?

Wątpię też, żebym do któregokolwiek podłączał konsolę. Z tą lepszą kartą może być problem nawet w moim przypadku - prawie nie gram.

W areście mają stare ceny tej 22'.

Ta 19' ma niską rozdziałkę - powinno być dobrze widać tekst - jakość obrazu to samo ?

Jak wygląda gwarancja na bad pixele u Benq vs LG ? Bardzo, ale to bardzo nie chce sie wsadzić na minę na tym.

Benq nie ma gwarancji na badpixele, tylko zgodnie z normą tak jak wszyscy producenci. LG daje dodatkowo 30 dni na sprawdzenie, jeśli będzie choć jeden to wymieniają.

W przeglądarce nie będzie Ci smużył filmik na youtube :) ale wbrew pozorom smużenie widać przy skrolowaniu tekstu, choć przy 5ms nie powinno być zauważalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie bede jutro brał tego polecanego w tym temacie LG 19" LCD W1952TQ-PF http://www.agito.pl/19/lg-19-lcd-w1952tqpf.351.328993.html .

Ostatnie pytanie do właścicieli: da sie w tym monitorze dobrze skorygować (skalibrować) jasność ? I czy w nocy czytanie na nim jest wygodne ?

A i jakie macie opinie o sklepie Agito ? ;]. Tam jest najtaniej ale nie wiem czy najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jestem na tym LG i powiem ze obraz wyraźnie gorszy jak na CRT :|. Taki sam jak w pracy czy na uczelni. Ofc jasność i tak dalej już poustawiane (ustawienia fabryczne to była katastrofa ;]). Ja nie wiem ja ludzie mogą twierdzić ze obraz na LCD jest nawet porównywalny z CRT. Na razie słabo - jeszcze po testuje w grach. A i co zrobić aby tak jasność nie waliła po oczach ? Na białym tle to ja dostaje oczopląsu (mimo ze w monitorze mam ustawioną gamme na 0 a jasność na 40 i w panelu sterowania nvidia gamma na 20% a jasność na 30% - poniżej już obraz jest coraz gorszy ;]).

Może trzeba jakieś sterowniki zainstalować albo coś ? Kurde bo obraz jest "ziarnisty", kolory w porównaniu do CRT to jakiś żart (a je już w miare skorygowałem). Czcionka w COD4 bardzo nie wyraźna... Jak tak dalej pójdzie to ja go bratu oddam :lol:.

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jestem na tym LG i powiem ze obraz wyraźnie gorszy jak na CRT :|. Taki sam jak w pracy czy na uczelni. Ofc jasność i tak dalej już poustawiane (ustawienia fabryczne to była katastrofa ;]). Ja nie wiem ja ludzie mogą twierdzić ze obraz na LCD jest nawet porównywalny z CRT. Na razie słabo - jeszcze po testuje w grach. A i co zrobić aby tak jasność nie waliła po oczach ? Na białym tle to ja dostaje oczopląsu (mimo ze w monitorze mam ustawioną gamme na 0 a jasność na 40 i w panelu sterowania nvidia gamma na 20% a jasność na 30% - poniżej już obraz jest coraz gorszy ;]).

W sterach karty graficznej daj na "default" i najpierw zmniejszaj jasność z poziomu monitora ( nawet do 0 jeśli ciągle jest za jasny ). Ważna kwestia, czy monitor ten ma regulację jasności w pełnym zakresie, czy od jakiegoś momentu zaczyna się przyciemnianie matrycą. Stawiam na to 2, więc może być lipa, no ale jaka cena taka jakość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No każdy go polecał :). Tutaj na CD jest ze trza jakieś stery instalować. Z tym sobie już w miarę rozwiązałem sprawe. Gorzej że czcionka jest ziarnista. Nie aż tak wyraźnie ale jest na pewno gorsza od tej niż na CRT. To normalne na LCDekach ? Tak samo mam i w pracy i na uczelni ale tam lcdeki gorszej jakości są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A że tak głupiutko zapytam - ustawiłeś domyślną rozdzielczość (1440/900) ?

Wiedziałem ze ktoś o to spyta ;). Oczywiście ze tak. Mam niby coś na temat instalacji sterowników do monitora ale nie mogę na stwonie www.lge.com znaleźć sterownika... Znając życie to nie pomoże na czcionke... Nawet na stronie LG czcionka jest mało wyraźna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedziałem ze ktoś o to spyta ;). Oczywiście ze tak. Mam niby coś na temat instalacji sterowników do monitora ale nie mogę na stwonie www.lge.com znaleźć sterownika... Znając życie to nie pomoże na czcionke... Nawet na stronie LG czcionka jest mało wyraźna.

Masz najwyraźniej coś nie tak z ustawieniami, ja nie mam takich problemów które opisujesz. Zainstalowałeś oprogramowanie z CD? Spróbuj jeszcze przeinstalować stery od grafiki.

A co do jasności - ja mam gammę ustawioną na minimum, bo na 0 wg mnie zbyt blade są kolory. Kontrast teraz mam na 40 a jasność na 30, spróbuj takich ustawień.

Edytowane przez czokapik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz najwyraźniej coś nie tak z ustawieniami, ja nie mam takich problemów które opisujesz. Zainstalowałeś oprogramowanie z CD? Spróbuj jeszcze przeinstalować stery od grafiki.

A co do jasności - ja mam gammę ustawioną na minimum, bo na 0 wg mnie zbyt blade są kolory. Kontrast teraz mam na 40 a jasność na 30, spróbuj takich ustawień.

Podaj mi jeszcze ustawinie steronika Nvidia jak możesz. Czy po zainstalowaniu sterów trzeba robić restart ? czcionka nadal słąbej jakości a przeglądanie jpgów to jest tragedia.

Dołączona grafika

A i jeszcze jedno po uruchomieniu mam napisane "Cyfrowy" - też podłączony macie monitorj przez DVI ? czy może przez kabel VGA ?

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj mi jeszcze ustawinie steronika Nvidia jak możesz. Czy po zainstalowaniu sterów trzeba robić restart ? czcionka nadal słąbej jakości a przeglądanie jpgów to jest tragedia.

Dołączona grafika

W tym Ci nie pomogę, bo mam kartę ATI i mam po prostu same sterowniki do karty zainstalowane, nawet nie mam Catalyst Center, bo mi to ne potrzebne.

Sterowniki z płytki LG zainstalowałeś? Masz podłączony monitor przez d-sub czy dvi? Próbowałeś zamienić?

A co do czcionek - masz włączone wygładzanie? Chociaż piszesz, że zdjęcia też tragicznie wyglądają, więc to raczej nie to... Ja mam bardzo wyraźny obraz, nie występuje u mnie to co opiszujesz a mam ten sam model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi