yuucOm Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Wielkie wielkie dzięki za linki :). No mam tak ustawione ze biel nie razi w filmach mam też bardzo dobre kolory (ustawienia ze sterownika grafy) tylko najgorzej jest w grach - w cod4 nie ma ustawień kotrastu i gamma (jak np w stalkrze) jest tylko jasność. Pobawie sie tymi programikami co mi dałeś. Jeszcze raz thx ;). Podłoże ze screena faktycznie ma ograniczoną paletę ale to wina ustawień karty graficznej może albo ta gra ma na prawdę tak zjechaną głębię barw.Własnie wszedzie mam taką paleta. Szczególnie widoczne to jest w ciemnych miejscach. Kolory jakby wyblakłe i w ogole. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zwiększ gamme dla pulpitu (działa też na gry). Ściągnij sobie http://tft.vanity.dk/monitorTest.exe W programie menu wysuwa się gdy kursor jest przy górnej krawędzi. IMO szczególnie pomocna plansza Color range --> Multiple Ustaw (jasność/kontrast/gammę) tak żeby jasne tła cię nie raziły po paru godzinach. Następnie kolory w filmach ustaw w sterownikach karty graf. w zakładce dla filmów wystarczy zmienić gammę. Mały filmik (z planszy Color range --> Multiple) pomocny do ustawienia kolorów dla filmów (puścić w pętli bo jest krótki) : http://www.filefactory.com/file/c658a8/n/monitorTest_avi 113.145 KB rozdz. 984x648 Xvid To normalne ze nie moge ustawić gammy dla filmów z poziomu sterownika ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 Mam takie pytanie na boku: na jakiej wysokości powinien być monitor ? Środek monitora na wysokości oczu ? czy poniżej/powyżej ?Gorna krawedz ekranu na wysokosci oczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluebird Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 To normalne ze nie moge ustawić gammy dla filmów z poziomu sterownika ?Następna zakładka RGB Gamma. Zaznacz przesówanie wszystkich suwaków naraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 OK przyzwyczaiłem sie w miare ale od tamtego czasu nie gram w nic. Dziś spróbowałem cod4 i ut3 i szczerze mówiąc nie dało sie grać :P. Ciemne miejsca są wyblakłe i w dodatku niewidoczne. Da sie jakims programem ustawić aby podczas uruchomienia gry (albo tego typu aplikacji) kontrast na 100 i inne ustawienie niezależnie od tego co jest na pulpicie ? Nie chce nic ruszać bo na pulpicie i w filmach jest dobrze ale podczas grania to jest ja wyżej pisałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groosiek Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Pozwolę sobie podczepić mój problem pod ten temat. Przeczytałem większość postów z tego tematu i zastanawiam się czy zmienić mój CRT (85Hz) na LCD. Myślę o 17' ze względu na to, że mam słabszy sprzęt i gry uruchamiać będę w rozdzielczości do 1024x768. Jak ma się sprawa przy uruchamianiu gier na takim 19' lub 17' w niskich rozdzielczościach (np. 640x480)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mothman Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Ok o to skiny: QLive w ogole stracił kolory. A czcionka w cod4 chyba "mówi" sama za siebie ;] (full detalis z AAx4 żeby nie było). Przyjrzyjcie sie celownikowi. Sory, ale przebiłeś w tym momencie blondynkę, która kopiowała skróty filmów na dyskietkę i dziwiła się, że filmy nie chodzą na innym komputerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 (edytowane) Sory, ale przebiłeś w tym momencie blondynkę, która kopiowała skróty filmów na dyskietkę i dziwiła się, że filmy nie chodzą na innym komputerze..... Widać to na skinach na każdym monitorze wiec nie wiem o co ci chodzi... Palata barw jest niepełna i doskonale to widać na tym skinie z q3 nie tylko na moim lcd ale ina innym kompie z crt... Tak samo jak zciach!ą czcionkę w cod4... Edytowane 20 Stycznia 2009 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 I uwazasz, ze skoro to widac u kazdego, na roznych monitorach, to jest to wina ekranu? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 I uwazasz, ze skoro to widac u kazdego, na roznych monitorach, to jest to wina ekranu? ;)Chodzi mi o to ze problem widać na skrinie (nie trzeba robić zdjęcia aparatem) :). Kolory w Q3 są zryte tylko na tym monitorze (to samo w cod4) jak podłącze crt wszystko jest ok (chodzi mi o tą paletę barw). Ja wiem ze lcd "odtwarza" 24bit kolor ale no nie wiedziałem ze to aż tak bedzie widoczne (na pierwszy rzut oka mało kto to zauważy ale to widać tym bardziej w ruchu i ciemnych pomieszczeniach). Dlatego szukam programiku który bedzie przełączał ustawienia jak będę chciał w coś zagrać a jak bede wracał na pulpit wróci do "pulpitowych" ustawień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 Coz, ja to ogladam na dwoch roznych monitorach, i nie wiem, co jest z tymi screenami nie tak... Ja wiem ze lcd "odtwarza" 24bit kolor ale no nie wiedziałem ze to aż tak bedzie widoczne (na pierwszy rzut oka mało kto to zauważy ale to widać tym bardziej w ruchu i ciemnych pomieszczeniach).CRT tez, bo kazdy monitor odtwarza to, co dostaje z karty graficznej. Chodzi mi o to ze problem widać na skrinie (nie trzeba robić zdjęcia aparatem)Jezeli Twoim zdaniem problem widac u kazdego na screenie, to masz cos zciach!e w kompie, a nie w monitorze, bo screen pokazuje to, co wychodzi z kompa (punktem pomiaru jest gniazdko w karcie graficznej). Wez usiadz i spokojnie pomysl, bo chyba sam sie zakreciles ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 Ktoś już wcześniej zauważył palete barw "podłogi" w q3 wiec sam nie jestem :]. Pokaże skriny z dema FEAR2 to na pewno zobaczycie o co mi chodzi + zrobie zdjęcia :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...