qwerty12345 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Witam cale szanowne gremium !! To moj pierwszy post na tym forum czyli taki debiucik no ale przejde do rzeczy. Mam tytulowego linksysy'a i pytanko jak dobrze zabezpieczyc siec ?? Napisze co po lekturze forum juz zrobilem, wiec tak -ustawilem filtrowanie po mac adresie tylko na moja sieciowke -uwierzytelnanie na karcie mam wpa-psk szyfrowanie zas AES , w linksysyie mam wpa/wpa2 personal i tez AES -klucz wygenerowal "losowo" router - ok 40-50 znakow bez ladu i skladu -wylaczylem dostep do rutera przez wi-fi wiec mozna tylko przez kabel. -zmienilem haslo do rutera na swoje (ok 20 znakow) -wlaczylem firewall ale.... No wlasnie - teraz pytanie - jak ustawic firewall w tym routerze bo mam takie opcje: -respond to ICMP ping (wylaczone) -allow multicast (tutaj nie wiem ale wlaczylem) -NAT loopback (tutal tez nie wiem - zaznaczylem all) -SYN cookies (mam wylaczone) Moze ktos podrzuci jak to powinno byc ustwione (chodzi mi o opcja multicast i NAT) bo nie jestem pewien. I co ewentualnie moge zrobic zeby polepszyc zabezpieczenia. Chcialem jeszcze wylaczyc rozglaszanie SSID ale wtedy nie moge sie polaczyc z routerem bo komp nie widzi mojej sieci. I pytanie poza konkursem - czy przy polaczeniu przez kabel powinna migac dioda od wi-fi ?? Dodam jeszcze ze mam wgrane najnowsze tomato (1,23) bodajze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Co do WiFi, to ukrywanie SSID i filtracja MAC jest zbędna... Szyfrowanie ustaw na WPA2 Personal (ostatnio Niemcy złamali WPA). W firewallu NAT loopback daj na disable. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty12345 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Co do WiFi, to ukrywanie SSID i filtracja MAC jest zbędna... Szyfrowanie ustaw na WPA2 Personal (ostatnio Niemcy złamali WPA). W firewallu NAT loopback daj na disable.Tylko jak to ustawic - w routerze mam mozliwosc wpa, wpa2 oraz wpa/wpa2 (wszystkie personal) - teraz mam ustawione wpa/wpa2 (szyfrowanie aes) a w karcie moge tylko wpa i wpa-psk i szyfrowanie tkip i aes (ustawione mam wpa-psk i szyfrowanie aes). Jak ustawie na routerze wpa2 personal to wi-fi nie smiga - jak mam ustawic na karcie wpa2 personal (karta linksys'a WMP54G). I jak ustawic filtrowanie pakietow multicast (czy ma to jakies znaczenie z punktu widzenia szybkosci lub bezpieczenstwa ??) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Multicast daj na disable... co do WPA2 PSK to chyba twoja karta tego nei obsługuje, chociaż możesz spróbować zaktualizować sterowniki.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty12345 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Multicast daj na disable... co do WPA2 PSK to chyba twoja karta tego nei obsługuje, chociaż możesz spróbować zaktualizować sterowniki....Chyba jednak karta tego nie obsluguje - jaka karte bys polecil tak do powiedzmy 100 pln ?? (Jesli bedzie drozsza i warto doplacic to tez tragedii nie bedzie :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Np. http://allegro.pl/item508367607_ovislink_w...hz_125mbps.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...