garrowq Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Witam. Mam całkiem poważny problem. Zacznę może od początku 1. Chciałem sobie zainstalować linuxa - wybrałem Ubuntu 8.10. A więc wypaliłem ISO na płytę CD, wszystko pięknie, system zainstalowany, ale kiedy było żebym wyjął CD i nacisnał enter (co zrobiłem) to mi wyskoczył Error 21 1.5 Stage. Problem oczywiście rozwiązałem, źle zrobiłem to, że zainstalowałem go na przenośnym\zewnętrznym dysku WD500gb 2. Ten Error 21 1.5stage rozwiązałem używając supergrub - za pomocą tego programu zrobiłem boot do Windows. Ucieszyłem się strasznie że XP już mi działa, ale teraz nie widzi tego dysku WD500GB zewnętrznego. Co w takim razie polecacie mi zrobić? Oczywiście mogę wysłać go na gwarancję, ale mnie tam przestrzegają że jeżeli nie bedzie żadnego błędu, czy tam niewłaściwe użycie to im mam 50zł zapłacić. W dodatku jeśli bym sie zdecydował na wysyłkę to muszę dostarczyć karteczkę z opisem co jest nie tak. Proszę pomocy! To był mój pierwszy raz jak chciałem zainstalować linuxa, na linuxie sie w ogóle nie znam jeszcze - chciałem poznać ten system. Także wszelkie rady pisać! PS: A jak biore w XP panel sterowania -> dodaj sprzęt to tam on jest i jest napisane "to urządzenie działa poprawnie" jednak żaden komp u mnie w domu go nie widzi. A mam 2pcty + LAP. PS2: Aaa wiem że topic może troche pod Hardware - nie wiedziałem gdzie umieścić, ale raczej pasował mi linux. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Jak sformatowałes dysk w systemie plików uzywanym przez linuksa to nic dziwnego ze go nie widzi. Przefgormatuj z zarządzania dyskami to zobaczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garrowq Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 (edytowane) Przefgormatuj z zarządzania dyskami to zobaczy. A możesz trochę jaśniej? Bo ja zielony jestem w linuxach... EDIT: K, już sobie poradziłem. Hmm trochę tępy jestem, nie wpadłem na to że linux nie używa NTFS Edytowane 22 Grudnia 2008 przez garrowq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...