Skocz do zawartości
dr_Misiek

Forton Vs Tagan Czy Bequiet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem na kupnie zasilacza 500-550W (do drugiego kompa).

Mam obecnie BeQuiet 500W i jestem z niego zadowolony.

Przeglądając allegro natrafiłem na znacznie tańsze zasilacze (nieznanej mi marki) FORTON, które cieszą się dużym wzięciem.

Moje pytanie brzmi czy warto dopłacać 200zł do BeQuieta lub TAGANA ??

Co ma zasilać:

E5200 @ 3,8~4,0 GH

2x1GB Ram

1xHDD

1x8800GT

1xDVD-Rom

+ 2 lub 3 wentylatory :-)

Czekam na Wasze opinie i sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile sie nie myle, Fortron = FSP Group = producent BeQuiet...

Mam SP E5 450W i smiga az milo na sprzecie z podpisu, z radkiem HD4870 tez bez problemow sobie poradzil. Moze wysepie od kumpla 2xHD4870 to zobaczymy czy 450W to udzwignie.

Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile sie nie myle, Fortron = FSP Group = producent BeQuiet...

Mam SP E5 450W i smiga az milo na sprzecie z podpisu, z radkiem HD4870 tez bez problemow sobie poradzil. Moze wysepie od kumpla 2xHD4870 to zobaczymy czy 450W to udzwignie.

najlepszym (ciche+wydajne+stabilne) rozwiazaniem zasilania wydaje sie byc enermax 82+ 425W, poczytaj o tym na zenfist.pl deklasuje wiekszosc zasilaczy do 500W

Fortron uciagnie Ci ten zestaw, ale jesli chcesz dodatkowo cichej pracy (na poziomie BeQuiet) musialbys zmienic wentylator... a tu czasem sa problemy z gwarancja.

Ponadto skoro chcesz krecic proca extremalnie (pod 4g) tym bardziej bym bral topowy zasilacz jakim jest Enermax 82+ 425W.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tagany czasami są głośne i trafiają się fabrycznie uszkodzone modele (spuchłe kondzioły, piszczące cewki). Fortrony z allegro są podobno czasami uszkodzone. Z tego zestawu brał bym albo BeQuieta albo Fortrona. Dobry zasilacz to taki który spełnia wymagania użytkownika + trzyma napięcie na poziomie. Tagan liczy sobie straszne pieniądze z markę, zły nie jest ale ma kiepski stosunek jakość cena. A więc nie ma co cudować ;-)

Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie enermax sprawuje sie idealnie. Mam cichutkiego PC z L/C i jest naprawde cichy. Napiecia mierzone miernikiem na lini 12V - IDLE 12.20, podczas grania ponizej 12.15V nie shodzi wiec wachania malutkie.

Edytowane przez hapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam BeQuiet ST 500W i robi to co w podpisie i jestem z niego naprawde zadowolony.

Chodziło mi o to czy jest sens dopłacać 200zł pomiędzy FORTRONEM a np BQ, czy będzie przepłacenie fortrona o 300% rzeczywiście ma sens.

P.S.

Jesli proc nie podkręci sie na 3,8 tylko 3,6 czy tez 3,4 nie będę płakał bo to i tak drugi komputer który ma służyć głównie do netowania, pisania w wordzie i pracy w corelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladanie kasy nie ma najmniejszego sensu. Wez jakiegos Fortrona 400W z serii HLN lub GLN z allegro i bedziesz zadowolony. Sprzecik pierwsza klasa, sprawnosc ponad 80%. Wiele nowych zasilaczy do dzisiaj nie podskoczy, a i kasy duzo zostanie w kieszeni. Zreszta ten sprzet to i 350W HLN z palcem w pupie pociagnie, a kosztuje z 50zl z wysylka.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche zla analogia :) Bo jak kupisz chinski zasilacz za 50zl to bedzie tzw. produkt zasilaczopodobny, ktory z zasilaczem nie ma wiele wspolnego... Poza tym idac ta droga rozumowania to on juz ma szwajcara za 350zl :P A czy diamenty w pasku sprawia ze bedzie lepiej chodzil? Czy po prostu lepiej wygladal?

z tych 3 zostan przy tym co masz, wystarczy Ci z duzym zapasem. A jesli chcesz koniecznie miec super hiper top zasilacz to chyba ten Enermax bedzie tym czego szukasz. Pytanie tylko po co...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche zla analogia :) Bo jak kupisz chinski zasilacz za 50zl to bedzie tzw. produkt zasilaczopodobny, ktory z zasilaczem nie ma wiele wspolnego... Poza tym idac ta droga rozumowania to on juz ma szwajcara za 350zl :P A czy diamenty w pasku sprawia ze bedzie lepiej chodzil? Czy po prostu lepiej wygladal?

z tych 3 zostan przy tym co masz, wystarczy Ci z duzym zapasem. A jesli chcesz koniecznie miec super hiper top zasilacz to chyba ten Enermax bedzie tym czego szukasz. Pytanie tylko po co...

Faktycznie analogia nie najlepsza. Ale zauważ że kolega ma dobry zasilacz BQ, tyle ze potrzebuje DRUGI do drugiego kompa. Moim zdaniem jak teraz pracowal na BQ to fajnie by kupic tez dobry zasilacz a nie "w miare" dobry Fortron. Do zestawu bez OC do netu takiego jak podal spokojnie wystarczy nawet Enermax 80+ 385W a ten juz jest raczej tani ~200pln. Zestawy "do netu, szkoly itd" sa czesto wlaczone przez wiele godzin (sciaganie) wiec warto troche doplacic do duzej wydajnosci (norma bronze 80+) wyrowna sie w rachunkach za prad. Do tego swietne warunki gwarancji, baaardzo cicha praca i zasilacz przystosowany do pracy 24/7. Moim zdaniem naprawde warto brac takiego Enermaxa obecnie chyba najlepszy zasilacz na rynku warty swojej (niewygorowanej) ceny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe no i wyszedlem na TROLLA :P

wiec skoro chcesz kupic DRUGI zasilacz do tego zestawu, to:

a) modecom mc-350 POWINIEN to pociagnac, ale przy przekrecaniu jest szansa ze sie zmeczy.

b) BQ 450-500W starczy z duzym zapasem

c) enermaxy z tego co tu czytam sa jednak nieco lepsze od BQ

IMO optymalnym wyborem bedzie BQ 450-500W (tez ma certyfikat 80+), a jesli chcesz miec jeszcze lepszy zasilacz to proponowany enermax. Zalezy ile kasy chcesz wydac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie analogia nie najlepsza. Ale zauważ że kolega ma dobry zasilacz BQ, tyle ze potrzebuje DRUGI do drugiego kompa. Moim zdaniem jak teraz pracowal na BQ to fajnie by kupic tez dobry zasilacz a nie "w miare" dobry Fortron. Do zestawu bez OC do netu takiego jak podal spokojnie wystarczy nawet Enermax 80+ 385W a ten juz jest raczej tani ~200pln. Zestawy "do netu, szkoly itd" sa czesto wlaczone przez wiele godzin (sciaganie) wiec warto troche doplacic do duzej wydajnosci (norma bronze 80+) wyrowna sie w rachunkach za prad. Do tego swietne warunki gwarancji, baaardzo cicha praca i zasilacz przystosowany do pracy 24/7. Moim zdaniem naprawde warto brac takiego Enermaxa obecnie chyba najlepszy zasilacz na rynku warty swojej (niewygorowanej) ceny

Czy uwazasz, ze to jest "w miare" dobry zasilacz ? http://www.allegro.pl/item510744854_profes..._pci_24pin.html I ze za 50zl nie mozna kupic dobrego sprzetu ? Bebechy tego zasilacza FSP montuje w modelach z niebieska obudowa, oplotami na kablach i sprzedaje za 200zl. Wtedy to jest lepszy zasilacz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W domu 2 z 3 komputerów pracuje na Fortronach i spisują się wyśmienicie, fakt nie świecą nie mają kolorowego lakieru i oplotu na kablach. Za to są niezawodne, trzymają napięcia a przy tym są ciche.

Nie wiem o czym mówi część z was, ale tu nie ma żadnego "prawie" to po prostu dobry zasilacz, podkreślam ZASILACZ fakt bombka na choinkę z niego kiepska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo Fortron to ogolnie dobra firma produkujaca dobre zasilacze :)

Ale DziubekR1, skad wiesz ze mimo tego ze ta podana przez Ciebie zasilka moze byc naprawde super, moze takze byc lezakiem sklepowym ktoremu popuchly kondzioly? Fajnie by bylo zobaczyc date produkcji.

A bierzcie co chcecie, ja juz mam co potrzebowalem i jestem zadowolony :) I nie zdziwie sie, jesli wymienie sprzet za rok-dwa i zasilatorek dalej bedzie sie git spisywal a i wtyczek nie zabraknie :)

Wesolych Swiat!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mam be quiet dark power p7 550 i szczerze polecam produkty tej marki. Wentyl sie kreci na 550-600rpm i jest zupelnie nieslyszalny, chyba, ze sie bezposrednio do niego przylozy ucho. Jak Cie stac i Ci zalezy na ciszy to bierz bq, w innym przypadku fortron tez bedzie bdb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo Fortron to ogolnie dobra firma produkujaca dobre zasilacze :)

Ale DziubekR1, skad wiesz ze mimo tego ze ta podana przez Ciebie zasilka moze byc naprawde super, moze takze byc lezakiem sklepowym ktoremu popuchly kondzioly? Fajnie by bylo zobaczyc date produkcji.

A bierzcie co chcecie, ja juz mam co potrzebowalem i jestem zadowolony :) I nie zdziwie sie, jesli wymienie sprzet za rok-dwa i zasilatorek dalej bedzie sie git spisywal a i wtyczek nie zabraknie :)

Wesolych Swiat!

Wiem stad, ze sam na niej siedzie juz chyba trzeci miesiac :) Wlasnie z tej aukcji. Przewinely mi sie przez kompa tez modele GLN i pare innych i kazdy to klasa zasilacze. Zreszta jesli sie nie myle to w BQ siedzi wlasnie GLN (a to to samo co HLN z aukcji). Dodali piekny lakier, odpinane kable, oploty i juz cena x6. Na Delcie i Fortronie jeszcze nigdy ani ja, ani nikt z moich znajomych sie nie zawiedlismy. Niektore zasilki chodza juz u nas po 5-6 lat.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacze we większości spełniają normę 80+, poza tym czym zasilacz ma więcej zapasu mocy tym ciszej pracuje. Norma 80+ oznacza że zasilacz ma przynajmniej 80% sprawności. Zapas przydaje się na późniejsze rozbudowy.

Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Delcie i Fortronie jeszcze nigdy ani ja, ani nikt z moich znajomych sie nie zawiedlismy. Niektore zasilki chodza juz u nas po 5-6 lat.

a ja niestety zawiodlem sie na chieftecu, czyli wlasciwie delcie gps-350-101a

kupowalem ten zasilacz jeszcze do platformy s. 754 - bylo git, wiadomo ;]

po zmianie na pdc ale ze stara karta (6600) - jeszcze niby w porzadku, ale pojawialy sie bsody czasem dziwne

od zakupu 9600gso tragedia - random resety, wychodzenie z gier, bsody co minuta. od dwoch dni siedze na kompie brata, bo mojego nie da sie uzywac normalnie z powodu resetow. po podlaczeniu modecoma mc-350 brak nawet najmniejszej niestabilnosci, nawet po kreceniu proca na 3.1ghz 1.4v real

myslalem ze napiecie moze zbyt nisko spada, bo miernik pokazywal 11.8 w stresie, ale po otworzeniu zasilacza, pobawieniu sie potencjometrem i ustawieniu 12v na 12.2 unload nic sie nie zmienilo

jestem wlasnie na etapie kupna nowej zasilki, fortrony neca i to bardzo, ale gwarancja tylko na miesiac troche kluje w oczy i wywoluje niepokoj w glowie.

fortron za 50zl na miech gwary vs modecom za 110 z gwara na 24 msc

rozsadek jednak mowi zeby brac modecoma

ps. w domowym kompie fortron 300-60bt chodzi od 5 czy 6 lat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestawy "do netu, szkoly itd" sa czesto wlaczone przez wiele godzin (sciaganie) wiec warto troche doplacic do duzej wydajnosci (norma bronze 80+) wyrowna sie w rachunkach za prad. Do tego swietne warunki gwarancji, baaardzo cicha praca i zasilacz przystosowany do pracy 24/7. Moim zdaniem naprawde warto brac takiego Enermaxa obecnie chyba najlepszy zasilacz na rynku warty swojej (niewygorowanej) ceny

Lepszy efekt w oszczednosci pradu da obnizenie vcore o 0.05v. Do tego 200zł w kieszeni miedzy cena fortrona a enermaxa ;)

Czysta oszczednosc bez ryzyka, przy poswieceniu 30sekund na zmiane jednej opcji w biosie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie, oszczednosc zacznie sie pojawiac dopiero przy intensywnym czestym graniu przy maksymalnym obciazeniu ;)

Sam powoli zaczynam zastanawiac sie nad tym fortronem...

edit:

kurcze teraz troche o tym poczytalem i wiekszosc tych fortron z allegro ma pasywne PFC, a nawet te wersje z aktywnym wypadaja bardzo biednie z dostepnymi wyjsciami :/

Cos konkretniejszego (z odpowiednimi wyjsciami, dobra obciazalnoscia linii 12V, niezla wydajnoscia i aktywnym PFC) kosztuje ponad 150pln. Te 20decybeli to pewnie z odleglosci 5m przy zamknietych drzwiach.

Poza tym dochodzi ryzyko ze trafi sie na wyschniete kondensatory (zasilacze nie produkowane prawdopodobnie lezakowane w magazynach nie wiadomo w jakich warunkach) i liche warunki gwarancyjne. (6mcy?)

jedyny model trzymajacy obecny standard (aktywne PFC, 12cm wiatrak, zlacze SATA zlacze pci-e, gw 24mce) - 155pln za 350W

http://www.allegro.pl/item514024646_zasila...2cm_fan_gw.html

enermax pro82+ (z drozsza wersja gwarancyjna EnerVIP) 239pln gdzie na samym 12V ma 360W obciazenia (gwarancja 36mcy EnerVIP!)

aukcja zenfista: http://www.allegro.pl/item499375823_enerma...ilacz_385w.html

za roznice w cenie (84pln) dostajemy

* Zaprojektowany zgodnie z ATX12V v2.3

* dwie linie +12V po 20A. Łączna obciążalność linii +12V to aż 360W!

* Dzięki minimalnej sprawności 82-88% przy 20% do 100% obciążenia zasilacze te zgodne są ze specyfikacją Energy Star 2.0, Blue Angel i wymaganiami wysokiej sprawności normy 80PLUS.

* Wykorzystanie najwyższej klasy komponentów (japonskie kondensatorki) umożliwia pracę zasilacza 24 godziny na dobę przez siedem dni w tygodniu przy temperaturze 40°C

* Gotowy na DX10

Dzięki wyposażeniu we wtyczki zasilające PEG 8-pin / PCI-E 6-pin dla nowych generacji kart graficznych, w tym pod PCI Express 2.0

* AirGuard

Opatentowany wlot powietrza AirGuard został zoptymalizowany pod względem Aerodynamiki, co pozwoliło na zmniejszenie poziomu hałasu

* SafeGuard

Zintegrowany system sześciu zabezpieczeń OCP, OVP, UVP, OPP, OTP i SCP chronią podzespoły komputera

* SpeedGuard

Zaawansowana logika rozmyta zaprzęgnięta do kontroli prędkości wentylatora 12cm czuwa nad utrzymaniem obrotów na tak niskim poziomie jak to możliwe, zapewniając jednocześnie niski poziom hałasu.

wszystkie mozliwe zabezpieczenia, rewelacyjne warunki gwarancyjne, jedna z najlepszych na rynku sprawnosc, wydajnosc. Zasilacze sa tez znacznie nowoczesniejsze technologicznie, nowsze i lepsze.

Czy warto doplacic do Enermaxa? moim zdaniem warto

Moze ktos znajdzie jakis "lepszy" model Fortrona do konkurencji z tym Enermaxem, wtedy pochyle czola, bo nie ukrywam ze dawno nie siedzialem w temacie i dopiero nadganiam dane.

Edytowane przez phoos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi