Skocz do zawartości
ser_visant

Najprostsza płyta do podkręcenia 1700+ (opinie) ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Otóż każdemu (chyba) wiadomo że procki 1700 seria B kręcą się "jak złoto" ale postanowiłem stworzyć temat który ma na celu wpisanie swoich opini oraz doświadczeń podczas podkręcania takowego procka na "low-endowych" i leciwych płytach głównych... Bo nie każdy ma kasę na zmianę płyty i być może na niektórych wynalazkach można coś wycisnąć ;)

Zacznę jako pierwszy, najpierw parametry wyjściowe:

- Epox 8KHAL+, KT266A

- pamięci 256, PC-333 (elixir OEM)

- najważniejsze: procek 1700XP JIUHB 1.5Vcore

- Dysk WD 40 (8MB Cache)

- obudowa Foxconn z 350W zasilaczem.

- Karta grafiki HIS Radeon 9000 DVI

Działało stabilnie na 166x12.5 - przy tych ustawieniach podniosło się nieco taktowanie AGP i PCI. ale podniosłem dla bezpieczeństwa Vcore na 1.6V.

Narazie nie testowałem na szybszej magistrali...

różnica wydajności: ZAUWAŻALNA :D

Pozdrówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że karty nie ma co wymieniać LE serie tez nie sa zbyt udane(taktowanie) ja już wymieniałem Radka 2 razy teraz Herculesa działa jak złoto.

Chce teraz procka bardziej podkręcić, i właśnie nie wiem czy mi płyta daje rade, bo max ustawienie na zworkach magistrali to 150, może PCI nie wyrabia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że karty nie ma co wymieniać LE serie tez nie sa zbyt udane(taktowanie) ja już wymieniałem Radka 2 razy teraz Herculesa działa jak złoto.

Chce teraz procka bardziej podkręcić, i właśnie nie wiem czy mi płyta daje rade, bo max ustawienie na zworkach magistrali to 150, może PCI nie wyrabia?

Co do karty graficznej to popieram - bez konieczności nie ma sensu wymieniać, a zwłaszcza na LE. Natomiast na na tym Solteku mogą ci pamięci nie wyrabiać, bo nie piszesz czy masz 266 czy 333. Spróbuj zejść z timingami lub ustaw na Default - może coś ruszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Otóż każdemu (chyba) wiadomo że procki 1700 seria B kręcą się "jak złoto" ale postanowiłem stworzyć temat który ma na celu wpisanie swoich opini oraz doświadczeń podczas podkręcania takowego procka na "low-endowych" i leciwych płytach głównych... Bo nie każdy ma kasę na zmianę płyty i być może na niektórych wynalazkach można coś wycisnąć ;)

Zacznę jako pierwszy, najpierw parametry wyjściowe:

- Epox 8KHAL+, KT266A

- pamięci 256, PC-333 (elixir OEM)

- najważniejsze: procek 1700XP JIUHB 1.5Vcore

- Dysk WD 40 (8MB Cache)

- obudowa Foxconn z 350W zasilaczem.

- Karta grafiki HIS Radeon 9000 DVI

Działało stabilnie na 166x12.5 - przy tych ustawieniach podniosło się nieco taktowanie AGP i PCI. ale podniosłem dla bezpieczeństwa Vcore na 1.6V.

Narazie nie testowałem na szybszej magistrali...

różnica wydajności: ZAUWAŻALNA  :D

Pozdrówka

jakie my mamy podobne bebechy (plyta,pamiec,proc) :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...