kaczan Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Kupiłem dzisiaj kabel skrosowany. Ok. Przychodzę, podpinam. Na stacjonarnym (WinXP SP3) instaluję stery do zintegrowanej karty sieciowej realteka. Na lapku (WinXP SP2) widać że stery są bo wyświetla się polączenie z BroadCom NetLink (...) Tak więc mam PC z neostradą i laptop do którego ma dopływać net. Jako że na sieciach mało się znam, pooglądałem demonstrację na dobreprogramy. No i ustawiam: na 1 kompie 192.168.0.1 I na lapku: 192.168.0.2 Tylko tutaj już się kończy moja praca, bo wpisując //nazwakomputera/ w uruchom wyskakuję błąd (upewnij sie że blablabla...) Próbowałem też z bramką i na lapku wpisałem w bramce 192.168.0.1. Znalazło mi moje połączenie z neostradą. No i niby na lapku jest połączenie z neo od mojego PC ale nie mogę przeglądać stron. Automatyczny kreator sieci niby robi wszystko OK ale też nic nie działa. Ani net ani udostępnione pliki. No nie wiem co jest... Jak mam z PC z neostradą udostępnić neta w lapku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Bo nie wpisuje \\nazwakompa tylko \\192.168.0.1 itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 I na PC musisz udostępnić połączenie sieciowe z internetem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczan Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 @PartyBOY omg to działa, dzięki @stivo właśnie tak robię, zaznaczam "zezwól innym użytkownikom na łączenie się (...) z tego komputera" i nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 W PC masz 2 karty sieciowe: -Połączenie lokalne -Połączenie lokalne 2 Załóżmy, że do połączenia lokalnego podłączony jest Internet, a do lokalnego 2 laptop. We właściwościach lokalnego , w zakładce zaawansowane ustawiasz: "zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez..." i pod spodem wybierasz "połączenie lokalne 2". Na laptopie ustawiasz na sztywno: IP 192.168.0.2 maksa 255.255.255.0 brama 192.168.0.1 DNS przepisujesz z PC 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczan Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Wielkie dzięki! Ustawiłem DNS i wszystko śmiga. Najgorsze jest to że same mi się nie ustawiły a w poradnikach nie było o tym ani słowa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...