yodacki Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 (edytowane) Witam,dostałem od kolegi starego lapsa IBM ThinkPad T43. Gość ma z nim problem.Objawu są następujące:zaraz po włączeniu gdy ukazuje się logo IBM trzeba czekać jakieś 2-3 minuty nim zacznie ładować się system (XP).Kiedy wreszcie system wstanie, następują co jakiś czas dłuższe zwisy klawiatury i touchpada, dziej się też tak z dołączaną klawiaturą i myszą. Praca na lapsie praktycznie jest niemożliwa.Gdy przy starcie wejdę do biosa i wyjdę nawet nie dokonując żadnych zmian, laps uruchamia się prawie prawidłowo tzn. Po logo IBM system zaczyna się ładować praktycznie natychmiast, ale... ładuje się wtedy jakieś 5 minut nim dojdzie do ekranu logowania. http://telewizor.eu/forum/viewforum.php?f=3Wyciągnąłem baterie i wystartowałem go tylko z zasilacza, objawu są też takie jak wyżej.Macie może jakieś sugestie co może być przyczyną takiego zachowania laptopa ?PozdrawiamJacek Edytowane 27 Maja 2016 przez yodacki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anx239 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Na początek sprawdź np. jakiegoś Linuksa z płyty (np. Ubuntu) czy działa OK, ew. przeinstaluj system. Chodzi o to aby wykluczyć problem z softem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hormonn Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 Sprawdź dysk, mam T42 i tak mi przymulał, okazało się ze dysk robił takie jaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 Jak już kolega podpowiedział, uruchom Live CD (tzn. nie wymaga instalacji, wkładasz płytę i uruchamia się system) z Linuxem np. Knoppix ... popracuj na nim przez chwilę i napisz czy nadal występuje problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...