Skocz do zawartości
joorvishoon

[java] Załączanie Bibliotek W Jar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i wesołych Świąt ;)

Sprawa jest na szybko. Próbuję zrobić aplikację pod Javą, która używa bazy danych SQLite. Ściągnąłem sterownik JDBC i teraz zaczynają się schody. Aplikację piszę w Eclipsie, żeby zobaczyć jak to działa skopiowałem przykładowy kod ze strony sterownika. Wcisnąłem JAR'a ze sterownikiem do build path w eclipsie i robię Run - aplikacja ładnie działa. No to eksportuje projekt do JAR'a i próbuje go odpalić samodzielnie. I tu zaczynają się problemy, mianowicie JAR się zachowuje jakby nie potrafił znaleźć bibliotek sterownika, jego rozmiar wskazuje że nie zostały one wbudowane w JAR'a z programem i również odpalanie go z opcją "-cp <sterownik>" też nie pomaga. Dla odmiany NetBeans jak mu się wpakuje do build path ten sterownik przy kompilacji ładnie tworzy archiwum JAR i obok katalog lib ze sterownikiem i programik ładnie śmiga.

Niby mógłbym program pisać w NetBeans, ale nie o to chodzi żeby zmieniać narzędzie jak się nie umie czegoś zrobić w innym. Tak więc moje pytanie - jak zrobić żeby Eclipse wbudował mi sterownik w wynikowego JAR'a albo jak chociaż zmusić mój program żeby z niego korzystał nawet jako z zewnętrznego pliku. Z góry dziękuję za pomoc.

>>>EDIT<<<

Zrobiłem po części, zedytowałem manifest w wynikowym pliku, żeby wskazywał class-path dla jar'a ze sterownikiem. Ale to jest trochęna około, bo chciałbym umieć takie coś zrobić za pomocą Eclipsa, bez późniejszego przepisywania manifestów. I poza tym w innym projekcie w Eclipsie paczki JAR wpisane w build path (tym razem z parserem SAX) w ogóle się dały wpisać w wynikowego JAR'a i bez żadnych wpisów w manifeście to działało. Powie mi ktoś jak się to kontroluje?

Edytowane przez joorvishoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi