Skocz do zawartości
Arni

Skrzynka Arniego

Rekomendowane odpowiedzi

Można też tak spróbować :wink:

ale potrzebny jest palnik.

Właśnie kilka dni temu zacząłem coś podobnego, muszę jeszcze rozwiązać kilka problemów, ale myślę że za jakiś czas też coś pokażę.

Edytowane przez Qrchak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też tak spróbować :wink:

ale potrzebny jest palnik.

Właśnie kilka dni temu zacząłem coś podobnego, muszę jeszcze rozwiązać kilka problemów, ale myślę że za jakiś czas też coś pokażę.

Złe rozwiązanie to nie jest, ale aluminium ma paskudna cechę. Po podgrzaniu zewnętrznej warstwy (tlenki Al- topią się przy okolo 2800*C) rdzeń materiału już płynie (Ttopnienia okolo 550-600*C), blacha może stracic kształt z racji bardzo małej swojej grubości. 

Lepszy byłyby połączenia klejone skręcane.

PS zobaczcie na konstrukcje aluminiowych i stalowych budek - sa skręcane, klejone i nitowane a nie spawane :]  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja najprawdopodobniej będzie od środka przykręcona a zewnętrzny kątownik przyklejony na klej montażowy Patexa ;) Nitom mówimy nie :D

Lepszy był by raczej jakiś klej dwuskładnikowy na bazie żywicy.

Czemu nitom mówimy nie ?? Wyglądają lepiej niż śruby do kompa :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko nitów nie odkręcisz icon_wink2.gif front jedynie będzie przyklejony reszta śrubki btw dzisiaj przymierze gwiazdki[torxy czy jak je tam nazywają] z seagate icon_biggrin3.gif

edyt

buda jak na razie ukończona nawet na allekompa się załapałem o dziwo nie żebym wielce coś kombinował w środku ale po prostu czasu zbytnio nie było

ogólnie co i jak:

- modecom dostał dodatkowe radiatory i jest owiewany tylko przez połowę 14 cm wentyla z boku budy

- wentyl 8cm wylecial i w miejsce niego siatkowaty grill a do niego przykręcone pfc

- kątowniki docięte

- front jednak na śrubki - zawsze łatwiej będzie coś w kompie grzebać [ planuje wsadzić moje g31- co z tego wyjdzie nie wiem]

- diody w wentylu podpięte są do mobasa od pinów power led :D

- chłodzenie cepa straciło wentyla [ titan ~5k rpm]

- górna pokrywa z aluminium 1,4mm

- dysk na koszyku

- nóżki to szczotkowane aluminium z recyklingu - puszki po dezodorancie tanie i pasuje do całości ,w środku zalane silikonem nakrętki od napoju bodajże nestea czy jakoś tak :P

ogólnie to dysponuje fotkami tylko tymi co dawałem na allekompa czyli kiepskimi robionymi przy sztucznym świetle i dość dziwnymi :huh:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Arni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będę miał jakieś wolne do południa to na pewno zrobię bo foty w sztucznym świetle ssą pauke

btw śruby zmienię na imbusy jak sklep mi otworzą gdzie będę sprzedawał :D

btw2 z tym oświetleniem to nie zbyt jak by miało to świecić w nocy ;p

Edytowane przez Arni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosztowało mnie panie pójście do piwnicy ~15 kroków otwarcie kłódek [2!] specjalnymi kluczykami, spojrzenie i stwierdzenie : "o aluminium!" z powrotem na górę 15 kroków :[kur... aż na parterze mieszkam ;D] i spytanie się ojca czy będzie potrzebował i czy mogę użyć ;). Blachy miały wymiary ~40 x 100cm czyli odpad był mały

Edytowane przez Arni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi