Skocz do zawartości
Oracle

Overclocking X2 4200 I Asus M2a-mx

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Dostałem ostatnio 2 sztuki na prawdę dobrych procesorów.

Od razu sprawdziłem co potrafią i Zmieniłem szyne na 265 co dało mi 2915Mhz bez podnoszenia jakichkolwiek napięć. Jedynie Pamięci zmieniłem na 2.2V.

Chciałbym dojść Do 3100Mhz jednak obawiam sie że Szyna HTT jest już za wysoka i przy 270 płyta nie wstaje.

[Pamięci to Geil BlackDragon 1066Mhz 4GB, Zasilacz CM M520W] Temperatury w stresie ok 45stopni przy 2,9Ghz.

Nie widzę w biosie możliwości zmiany mnożnika tej szyny więc pytam:

1. Czy ta płyta w ogóle nie ma możliwości zmiany tej szyny? [Mało prawdopodobne]

2. Czy dovoltowanie mostka pomoże? O dziwo opcja zmiany voltażu dla mostka jest.

3. Czy bios ma jakieś ukryte opcje w tym przypadku? [bios AMI]

4. Czy może będzie trzeba edytować bios? Jeśli tak to czym?

Wydaje mi się że to będzie wina właśnie tej szyny bo i PCIE przestawiło się na x4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumiałeś mojego pytania nawet.

Odpowiedzi na pytanie 1 nie da się sprawdzić w biosie. Ja pytam o możliwości płyty a nie biosu. Nie jestem nowicjuszem w podkręcaniu.

Apropo drugiego punktu chciałem zapytać też jakie wartości dla AMD690 bedą ok?

A odnośnie punktu 3 i 4 to zapomniałem dodać że uzywam Visty 64bit i część z edytorów nie działa.

Przykładowo AMIBCP 8 niby działa ale po próbie wczytania biosu się zacina.

Mam bios w wersji 0904 do tej płyty głównej.

Ok wynalazłem taki który działa.

Teraz aktywne pytanie 1. Czy płyta ma fizyczne możliwości do zmiany tego mnożnika jeśli tak to jak dodać to do biosu. Widzę też że jest opcja zmiany voltażu procesora tylko jest oznaczone jako Reserved. Może jak dam User to się pojawi?

Obrazek:

Dołączona grafika

No i niby widzę tam opcje np dovoltowania procesora jednak w biosie ich nie ma.

Nie widzę natomiast opcji zmiany mnożnika HT.

Edytowane przez Oracle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumiałeś mojego pytania nawet.

Odpowiedzi na pytanie 1 nie da się sprawdzić w biosie. Ja pytam o możliwości płyty a nie biosu. Nie jestem nowicjuszem w podkręcaniu.

A na pewno wiesz, o co pytasz? Mnożnik HT zmieniasz bezpośrednio w którymś z rejestrów PCI proca (chyba Func#0 0x89 - zresztą można to sobie znaleźć w DS Athlon'ów), więc zastosowany chipset/płyta nie ma tu nic do tego. To czy w BIOSie znajdziesz regulację zależy od tego, czy producentowi chciało się to zrobić.

Z programów to chyba Central Brain Identifier pozwalał na zmianę mnożnika HT.

A odnośnie punktu 3 i 4 to zapomniałem dodać że uzywam Visty 64bit i część z edytorów nie działa.

Przykładowo AMIBCP 8 niby działa ale po próbie wczytania biosu się zacina.

Mam bios w wersji 0904 do tej płyty głównej.

Już tak bywa z niektórymi BIOSami URSUSa, że amibcp sypie się przy otwieraniu. Możesz pogooglać za nowszą wersją, ale szczerze wątpię, żebyś coś znalazł (coś nowszego od amibcp 3.13). W każdym razie jak ci się uda, to daj cynk.

EDYCJA: Widzę, że jednak zadziałał.

Teraz aktywne pytanie 1. Czy płyta ma fizyczne możliwości do zmiany tego mnożnika jeśli tak to jak dodać to do biosu.

Patch na BIOS - więcej info. Chociaż płyta ma BIOS AMI, więc pewnie trzeba będzie ROM PCI ukręcić.

W dziale ze sterownikami i BIOSami masz poradniki n.t. modyfikacji BIOS - poczytaj.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amibcp raczej się do niczego nie przyda, bo to zabawka do oglądania zawartości BIOS. Wg mnie to powinno wyglądać tak:

1. Piszesz kod w asm - właściwie to większość można przekleić z przykładu na RHF, trzeba tylko dodać odpowiedni nagłówek z VENDOR_ID i PRODUCT_ID (na bank do znalezienia na RHF - chyba też gdzieś dawałem przykłady na tym forum) od zintegrowanej karty sieciowej.

2. Kompilujesz w FASM.

3. MMTOOLem (3.19 albo 3.22) lub AMIMM (najlepiej - jest najbezpieczniejszy) pozbywasz się ROMU od lanu ze starego BIOSu.

4. Na jego miejsce dodajesz skompilowany ROM. W mmtoolu trzeba podać VENDOR_ID i PRODUCT_ID oprócz nazwy pliku.

5. Flasciach!esz. Oczywiście jesteś przygotowany na hotflash.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Mniej więcej czaje:

;---------------------------------------------------------------------------------;---------------------------------PCI ROM Header----------------------------------;------------------------------ M2NPV-VM 1001 BIOS ---------------------------	ROM_SIZE_IN_BLOCK = 16; 1 means ROM size is 1 block (512 bytes)	ROM_SIZE_IN_BYTE = ROM_SIZE_IN_BLOCK * 512	VENDOR_ID	equ 10DEh; PCI Vendor ID (must match your ethernet vendor id) tu musze zmienić		; exp: 10DEh = ????	DEVICE_ID	equ 0269h; PCI Device ID (must match your ethernet devicie id) tu musze zmienić		; exp: 0269h = M2NPV-VM NICROMStart:	db 0x055, 0x0AA; ROM Header 55,AA -> Bootable rom	db (ROMEnd - ROMStart)/512; ROM Size in 512byte	jmp MAIN	db	0; checksum, to be filled in later	TIMES	18h-($-$$) DB 0; padding zeros to offset 18h	DW	PCIHDR; pointer to PCI Header	DW	PNPHDR; pointer to PnP Expansion HeaderPCIHDR: DB	'PCIR'; PCI data structure signature	DW	VENDOR_ID; vendor ID					 (must match real PCI device)	DW	DEVICE_ID; device ID					 (must match real PCI device)	DW	0; pointer to vital product data (0=none)	DW	24; PCI data structure length	 [B]	DB	0; PCI data structure revision   (0=PCI 2.1)	DB	2,0,0; PCI device class code		 (2=network ctrlr,0=eth.)	DW	ROM_SIZE_IN_BLOCK; ROM size in 512B blocks	DW	0; revision level of code	DB	0; code type					 (0=x86 compitable)	DB	80h; last image indicator	DW	0; reservedPNPHDR: DB	'$PnP'; PnP data structure signature	DB	1; PnP structure revision	DB	2; PnP structure length		  (in 16B blocks)	DW	0; offset to next header		 (0-none)	DB	0; reserved	DB	33h; PnP structure checksum	DD	0; device identifier	DW	0; pointer to manufacturer string	DW	0; pointer to productname string	DB	2,0,0; device class code	(2=network ctrlr,0=eth.)	DB	64h; device indicators (64h - shadowable,cacheable,not 		; only for boot,IPL device)	DW	0; boot connection vector		(0-none)	DW	0; disconnect vector			 (0-none)	DW	0; bootstrap entry vector		(0-none)	DW	0; reserved	DW	0; static resource info vector   (0-none)MAIN:	pushad	;push all general registers	pushfd	;Push Flags Register onto the Stack (use 32);Set HTT Link Speed - M2NPV-VM 1001 BIOS	mov ebx,000000400h; HTT multi: 		; 0h-1x; 1h-res; 2h-2x; 3h-res;		; 4h-3x; 5h-4x; 6h-5x;	mov eax,08000C088h; LDT0 Frequency Register	mov dx,0CF8h; set port address	out dx,eax; send address through the port	mov dx,0CFCh; set port data	in eax,dx; fetch data	and eax,0FFFFF8FFh; set data in eax	or eax,ebx; increase data	out dx,eax; send data through port data   	popfd	; Pop Stack into  Eflags Register	popad	; Pop all general Register	retf	; Return Far from Procedure	times (ROM_SIZE_IN_BYTE-$) db 0; use 00h as the padding bytes until we 		;reach the ROM size; The last byte (512th) will be the patch_byte for the checksum; patch_byte is calculated and automagically inserted below	PREV_CHKSUM = 0	repeat $	load CHKSUM byte from %-1	CHKSUM = (PREV_CHKSUM + CHKSUM) mod 0x100	PREV_CHKSUM = CHKSUM	end repeat	store byte (0x100 - CHKSUM) at ($-1); store the patch_byteROMEnd:
2. tu nie ma problemu

3. Co się stanie jak wyrzuce Rom od Lanu? Będzie LAN nadal działać? Na bootowaniu z niego mi nie zalezy więc jeśli dobrze myśle to właśnie wyrzuce tą opcje? Nie da się po prostu dodać do reszty?

4. JW.

5. Hotflash? A czy ta płyta główna nie ma przypadkiem jakiegoś narzedzia zapobiegającego w przypadku złego flashu? W razie co to mam 2 takie płyty głównej i na razie operuje na jednej :D także nie ma problemu ale wydaje mi się że to nie będzie konieczne.

PS. znam sie jako tako na assemblerze.

PS2. tylko czy to będzie właśnie przyczyna dlaczego płyta nie wstaje z szyną 270Mhz? Wydaje mi się że tak ale może spróbować czegoś innego najpierw? np dodać volt do mostka pónocnego? Jeśli tak to ile?

Edytowane przez Oracle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Mniej więcej czaje:

(...)

Przy zmianie VENDOR_ID i PRODUCT_ID pamiętaj o Little Endian ;). Zapomniałem tego wcześniej dopisać (0x10DE to 0xDE10 w ROMie).

3. Co się stanie jak wyrzuce Rom od Lanu? Będzie LAN nadal działać? Na bootowaniu z niego mi nie zalezy więc jeśli dobrze myśle to właśnie wyrzuce tą opcje?

Tak, Windows nie potrzebuje do pracy sieciówki tego ROMu. Potrzebny był za czasów DOS'a lub do zabootowania systemu.

Nie da się po prostu dodać do reszty?

Niebardzo, bo PCI-Addon ROM musi być "podczepiony" (VENDOR_ID i PRODUCT_ID) pod istniejące urządzenie. Można się jeszcze pozbyć ROMu od RAIDu lub kombinować z innymi urządzeniami (np. USB), ale jakoś nigdy nie chciało mi to zadziałać.

5. Hotflash? A czy ta płyta główna nie ma przypadkiem jakiegoś narzedzia zapobiegającego w przypadku złego flashu?

Powiem tak: zawsze bądź przygotowany na najgorsze. Parę razy też myślałem, że wstanie i nie wstała. Generalnie nie pokładaj wiary w takie cuda na kiju jak CrashFree Bios...

PS. znam sie jako tako na assemblerze.

To dobrze, bo ja znam kilka rozkazów na krzyż ;). Jakoś nigdy więcej nie było potrzebne, a maniakiem tego typu programowania nie jestem.

PS2. tylko czy to będzie właśnie przyczyna dlaczego płyta nie wstaje z szyną 270Mhz? Wydaje mi się że tak ale może spróbować czegoś innego najpierw?

Tak jak napisałem wcześniej - Central Brain Identifier do zmiany mnożnika HT i kręcić pod Windowsem. Można popróbować różnych progów od innych producentów (Biostar WarpSpeeder, Foxconn FoxOne), jak URSUS nic nie dał.

np dodać volt do mostka pónocnego? Jeśli tak to ile?

Na maksa ;). 690G miałem wieki temu i naprawdę nie pamiętam ile ustawiałem. Myślę, że jak dasz nawiew, to z 1,5V nie będzie problemu - tyle ustawiałem na 790GX, a on jest w 55nm.

Acha, w mmtoolu trzeba będzie jeszcze podać ID modułu - dla PCI Addon ROM jest to 0x20. Lista modułów:

Image2.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie wygląda na to żeby ten program miał możliwość zmiany mnożnika HT... Chyba że jest jakaś nowsza wersja niż 8.3.6.6

Sprawdziłbym to pod windowsem ale przydałby sie jakiś program który potrafi zmienić voltaż proca, mnożnik HT, czestotliwość FSB i dzielnik pamięci. Jest jakiś taki?

A no i zapomniałbym. Sprawdzałem już wiele programów. AMD OD, SETfsb, 8cośtam.

Edytowane przez Oracle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 8.3.6.4 jest... słabo szukasz: na dole masz Memory->Controler.

brain.gif

Sprawdziłbym to pod windowsem ale przydałby sie jakiś program który potrafi zmienić voltaż proca, mnożnik HT, czestotliwość FSB i dzielnik pamięci. Jest jakiś taki?

Ustawiasz co się da w BIOS, a w samym Windowsie zmieniasz tylko HTT w górę. Możliwe, że któryś program zadziała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest pewien problem w naszej rozmowie... Kiedy ja mówie że wygląda na to że czegoś sie nie da to oznacza że próbowałem a nie że nie znalazłem. Ja na prawdę nie jestem ślepy ani debil :wink:

Jak coś mówie to znaczy że sprawdziłem. Co z tego że opcje sie da zmienić skoro to nie ma żadnego wpływu na rzeczywistość? Nie dość że jest tylko 0,5 wybrane to po zmianie na 4 czy 3 czy jakikolwiek inny mnożnik nic sie nie dzieje, CPUz pokazuje nadal to samo, a w CBI ustawia się spowrotem na 0,5. Sprawdzałem na obu wersjach programu. Pewnie to wina 64bitowości systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może machne na szybko jakis program do tego? Przypuszczam że potrzebuje kodu w asm, skąd taki wziąć?

Migła mi taka myśl że może też przy okazji napisałbym program do podkręcania jakbym wiedział skąd wziąć dostęp do HTT, mnożników etc.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba najłatwiej skorzystać z biblioteki TVicPort - ostatnia wersja wspiera windowsa 64-bit. Z tego co pamiętam, to jest za free do zastosowań niekomercyjnych.

Co do tego, gdzie czego szukać, to prawie wszystko znajdziesz w BIOS and Kernel Developer's Guide for AMD NPT Family 0Fh Processors - do zassania ze strony AMD. Prawie, bo w przypadku SB600 korzystano z osobnego generatora HTT, więc to jaki zastosowano zależy (chyba) od producenta płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm przejrzałem całą listę i albo nie wiem czego szukać albo tego tam nie ma, szukałem multi*, HT, Hypertransport w całej liście rejestrów...

Nie pamiętasz może gdzie to było albo jak to sie nazywało?

PS. No i jaka jest nominalna wartość napięcia dla mostka?

Edytowane przez Oracle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O cholera, podniosłem do 1.325 i przekroczyłem 3000Mhz na standardowym napięciu proca. Temperatury w stresie ok 46 stopni. Ciekawe czy wytrzyma.

A taki wynik uprawnia go do nazwania Selektem :D ? Tak myśle może bym go sprzedał? Dostane za takiego chociaż 200zl ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg programów od Asusa jest 1.3

No wiesz. NIE sprawdzałem czy potrafi więcej.

Podejrzewam że tak. Podkręce go jeszcze i dam znać, oby tylko szyna HT wytrzymała.

No i szał jest biorąc pod uwagę cene całego zestawu. Płyta to kastrat mocny, bios fatalny, proc to OEM ale z bardzo małym batchem jedynie chłodzenie to Fryzjer.

Za całość dałem 300zł proc 150, płyta 100 i fryzjer 50.

A jak będzie trzeba to nawet pogrzebie w biosie żeby można było zwiększyć napięcie proca bo chciałbym dojść do tych 3200Mhz :D

------------- UPDATE -------------

Zrobił 3100 na VDef. Dla pocieszenia dodam że mam jeszcze jeden taki procesor z jeszcze mniejszym batchem więc może być jeszcze lepiej :D. Tylko że Vdrop na tej płycie jest na tyle duży że czasem spada poniżej 1.3V... Obawiam się że aby go dalej kręcić musiałbym podnieść do 1.35 żeby było stabilne 1.32. No ale czego się spodziewać po płycie za 100zł :D To i tak jest ogromny sukces.

Winda uruchamia się nawet przy 3245Mhz więc nie wykluczone że napięcie mostka też jest za małe albo to kres możliwości szyny HT bo teraz chodzi ona z f=1410Mhz.

Jest jakiś program do zmiany Vcore pod windą? :D

Edytowane przez Oracle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi