Skocz do zawartości
Nick126

Podkręcanie E6300. Wraca Na Stand.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Gdy podkręcam swój procesor to dzieje się coś takiego, że po którymś włączeniu mam standardowe ustawienia. Nie wiem czemu tak się dzieje. Testy (orthos,super pi) chodzą jak należy, żadnych problemów.

Włączam komputer, słychać jak startuje (wentylatorki,dysk itp.), ekran jeszcze czarny i nagle się wyłącza i na nowo, już z normalnymi ustawieniami. OC nie wielkie, nawet przy ~2,2-2,4ghz tak się dzieje. Co radzicie? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę być monotonny, ale ja tak miałem z 3ma płytami 2x P31-DS3L i 1 x P35-DS3L. Dokładniej to resetowały się zegary FSB i ustawienia timingów, reszta zostaje bez zmian. Nigdy nie doszedłem do tego co jest przyczyną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie doszedłem do tego co jest przyczyną.

a my w temacie dotyczącym p31-ds3l znaleźliśmy już kilka rozwiązań ;)

Nick126 spróbuj

1. pci-e freq ustawiasz na sztywno (odpowiednia wartośc do fsb, przy 400 ustawiasz około pci-e ~133)

albo

2. wyłączasz 'Lagacy usb storage'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie nie mam z tym problemu - wymiana baterii pomogła, od wczoraj się nic nie dzieje.

Ustawiłem na 2,66 i chodzi dobrze. Przy 2,8 już nie wystartował ;)

Wszystkie napięcia mam ustawione na Auto lub Normal.

Gdy ustawiam Overvoltage Control [albo jakoś tak] na Manual, wszystkie opcje (DDR2, PCI-E, MCH, FSB i CPU Overvoltage) są ustawiane na Normal i mryga na czerwono napis już nie pamiętam jaki, ale coś w stylu 'jest niebezpiecznie' :D Mam tak zostawić czy pozmieniać te wartości? Na jakie? Przy niektórych jest np. CPU 1,325; 1,350; 1,375 itd. a w innych np. PCIe +0,025; +0,050 itd. Napięcie na procesorze zostawię standardowe - 1,325V. A reszty nie wiem jak ustawić...

I jeszcze jedno na ile mhz ustawić PCIe ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a no da się.

U mnie ręczne ustawienie pci-e rozwiązuje sprawę, u innych wyłączenie usb storage pomogło.

Nick126

ddr2 daj +0,2V i ustaw je na 1:2

pci-e może zostać auto

mch +0,2

fsb+0,1

napiecie od procka 1,35-1,4? najwyżej obniżysz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem jak napisałeś i... komp nie wstał.

Wychodze z biosu, wszystko chodzi, ekran czarny i nic nie mogę zrobic. Nawet wyłączyc komputera nie mogę poprzez wciśnięcie przycisku. Wiatraki chodzą, grafika też, do dysku to nie jestem pewien. Wyłączyłem zasilanie i na tym się skończyło. Już nie mogę nic zrobic... Mi to wygląda na spalenie zasilacza lub płyty, ale mogę się mylic i nic nie śmierdziało ogniskiem :D Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyjmij bateryjkę na jakiś czas.

Spalić płyty przy takich ustawieniach nie mogłeś bo ja od kilku miesięcy mam takie na co dzień, a w temacie o ds3l niektórzy nawet bardziej miziali napięcia do góry (fsb/mch + 0,3) i nic się nie działo

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stawiam na zasiłke :/

Bo gdy mam wyłączony komputer to przy płycie głównej jest zapalona dioda. Teraz się wogóle nie świeci.

Baterię wyciągnąłem na ok. 1 min i nic nie dało. (wiem, że troche krótko)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi