Nick126 Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 Witam. Gdy podkręcam swój procesor to dzieje się coś takiego, że po którymś włączeniu mam standardowe ustawienia. Nie wiem czemu tak się dzieje. Testy (orthos,super pi) chodzą jak należy, żadnych problemów. Włączam komputer, słychać jak startuje (wentylatorki,dysk itp.), ekran jeszcze czarny i nagle się wyłącza i na nowo, już z normalnymi ustawieniami. OC nie wielkie, nawet przy ~2,2-2,4ghz tak się dzieje. Co radzicie? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 Bios nie trzyma ustawieni, czyli bateria do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nick126 Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 Hmm... ale gdy wszystko mam na stand. to się takie coś nie dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majestic12 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 (edytowane) Mam taki sam problem (ten sam procek i płyta gł.) Edytowane 16 Stycznia 2009 przez mj12agent Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nick126 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Wymieniłem baterię i dziś się włączyło normalnie - dopiero pierwsze włączenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Nie chcę być monotonny, ale ja tak miałem z 3ma płytami 2x P31-DS3L i 1 x P35-DS3L. Dokładniej to resetowały się zegary FSB i ustawienia timingów, reszta zostaje bez zmian. Nigdy nie doszedłem do tego co jest przyczyną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Nigdy nie doszedłem do tego co jest przyczyną.a my w temacie dotyczącym p31-ds3l znaleźliśmy już kilka rozwiązań ;) Nick126 spróbuj 1. pci-e freq ustawiasz na sztywno (odpowiednia wartośc do fsb, przy 400 ustawiasz około pci-e ~133) albo 2. wyłączasz 'Lagacy usb storage' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nick126 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Jak narazie nie mam z tym problemu - wymiana baterii pomogła, od wczoraj się nic nie dzieje. Ustawiłem na 2,66 i chodzi dobrze. Przy 2,8 już nie wystartował ;) Wszystkie napięcia mam ustawione na Auto lub Normal. Gdy ustawiam Overvoltage Control [albo jakoś tak] na Manual, wszystkie opcje (DDR2, PCI-E, MCH, FSB i CPU Overvoltage) są ustawiane na Normal i mryga na czerwono napis już nie pamiętam jaki, ale coś w stylu 'jest niebezpiecznie' :D Mam tak zostawić czy pozmieniać te wartości? Na jakie? Przy niektórych jest np. CPU 1,325; 1,350; 1,375 itd. a w innych np. PCIe +0,025; +0,050 itd. Napięcie na procesorze zostawię standardowe - 1,325V. A reszty nie wiem jak ustawić... I jeszcze jedno na ile mhz ustawić PCIe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Napiecia na auto to przy podkrecaniu morderstwo procka :) Zmień to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nick126 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Ok, to pisałem, że chcę zmienic, tylko, że nie wiem co z resztą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 1. pci-e freq ustawiasz na sztywno (odpowiednia wartośc do fsb, przy 400 ustawiasz około pci-e ~133) albo 2. wyłączasz 'Lagacy usb storage' Serio? Jednak się da? Cieszy mnie to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 a no da się. U mnie ręczne ustawienie pci-e rozwiązuje sprawę, u innych wyłączenie usb storage pomogło. Nick126 ddr2 daj +0,2V i ustaw je na 1:2 pci-e może zostać auto mch +0,2 fsb+0,1 napiecie od procka 1,35-1,4? najwyżej obniżysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nick126 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zrobiłem jak napisałeś i... komp nie wstał. Wychodze z biosu, wszystko chodzi, ekran czarny i nic nie mogę zrobic. Nawet wyłączyc komputera nie mogę poprzez wciśnięcie przycisku. Wiatraki chodzą, grafika też, do dysku to nie jestem pewien. Wyłączyłem zasilanie i na tym się skończyło. Już nie mogę nic zrobic... Mi to wygląda na spalenie zasilacza lub płyty, ale mogę się mylic i nic nie śmierdziało ogniskiem :D Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) wyjmij bateryjkę na jakiś czas. Spalić płyty przy takich ustawieniach nie mogłeś bo ja od kilku miesięcy mam takie na co dzień, a w temacie o ds3l niektórzy nawet bardziej miziali napięcia do góry (fsb/mch + 0,3) i nic się nie działo Edytowane 18 Stycznia 2009 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nick126 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Ja stawiam na zasiłke :/ Bo gdy mam wyłączony komputer to przy płycie głównej jest zapalona dioda. Teraz się wogóle nie świeci. Baterię wyciągnąłem na ok. 1 min i nic nie dało. (wiem, że troche krótko) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...