pewu Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 Mam problem z płytą główną, ramem i Win Xp. Wczoraj kupiłem 2x 1GB ram Kingston'a. Zadowolony zamontowałem do pc, odpalam i po 3 minutach komputer się zawiesił. Stare ramy to Kingmax'y, też 2x1 GB 800Mhz. Sprawdzałem w różnych konfiguracjach, wszystkie sloty i wszystkie kości działają poprawnie. Zrobiłem update biosu, nic nie pomogło. Gdzieś wyczytałem, że może pomóc zmiana napięcia, lecz nie wiem gdzie i na ile. Byłbym wdzięczny, jakby ktoś mógł mi pomóc. Z góry dziękuję i życzę Wesołych Świąt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 (edytowane) Poszukaj opcji w biosie v-dimm lub coś takiego i zwiększ o 1 wartość. Jaka płyta główna?? Edytowane 25 Grudnia 2008 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biedak Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 Poszukaj opcji w biosie v-dimm lub coś takiego i zwiększ o 1 wartość. Jaka płyta główna?? Ciezko przeczytac tytul? @pewu Command Rate 2T ustawiles? Taktowanie recznie? Wszytkie timingi recznie czy zostawiles TRFC i inne na auto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pewu Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 (edytowane) @pewu Command Rate 2T ustawiles? Taktowanie recznie? Wszytkie timingi recznie czy zostawiles TRFC i inne na auto? Nic nie zmieniałem, więc pewnie wszystko jest "Auto". Edit: Tak wygląda Bios na mojej płycie głównej: http://vr-zone.com/articles/asus-p5n-e-sli...4.html?doc=4450 Edytowane 25 Grudnia 2008 przez pewu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biedak Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zacznij od tego http://resources.vr-zone.com/newvr/image.p.../asus650/23.jpg CMD na 2T, podstawowe opoznienia zgodnie z danymi producenta, zaawansowane... Coz tu by sie przydalo porzadnie wgryzc co lubia te Kingmaxy. tRFC ustawilbym na 42 o ile samo przestawienie Command Rate nie poprawi stabilnosci. Co do innych to ciezko powiedziec - mam 2 kity duali roznej predkosci i rozmiaru wiec nie wiem jak to ugryzc w Twoim przypadku. Rzuc sie do dzialu LGA775 i temacie o tej plycie - byc moze znajdziesz konkretna odpowiedz jak brykac z 4gb na niej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pewu Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zacznij od tego http://resources.vr-zone.com/newvr/image.p.../asus650/23.jpg CMD na 2T, podstawowe opoznienia zgodnie z danymi producenta, zaawansowane... Coz tu by sie przydalo porzadnie wgryzc co lubia te Kingmaxy. tRFC ustawilbym na 42 o ile samo przestawienie Command Rate nie poprawi stabilnosci. Co do innych to ciezko powiedziec - mam 2 kity duali roznej predkosci i rozmiaru wiec nie wiem jak to ugryzc w Twoim przypadku. Rzuc sie do dzialu LGA775 i temacie o tej plycie - byc moze znajdziesz konkretna odpowiedz jak brykac z 4gb na niej. Jednak nie w tym problem. Dałem w biosie wszystko jak było, czyli auto, dodałem wiatraczek na nb i chodzi. Problem tkwił w temperaturze. Tak czy owak, dziękuję za pomoc. :) Temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biedak Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Wentylator. Dales wentylator na radiator mostka nb ;) W sumie nie moge sie dziwic - sam mialem jakis 60mm, obecne HR-05. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pewu Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Wentylator. Dales wentylator na radiator mostka nb ;) W sumie nie moge sie dziwic - sam mialem jakis 60mm, obecne HR-05. Mój błąd, ale tak mi już jakoś zostało w głowie :) Planuję teraz wziąć HR-05, tylko myślę, czy w wersji z czy bez SLI. Nie jestem pewny czy HR-05 zmieści się z wentylatorem, a za to HR-05-SLI na pewno się zmieści. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...