Skocz do zawartości
Gosu

Problem Z E7300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,nikt mi nie udzelił odpowiedzi ani w temacie o seri procków E.

Ani w temacie o ASUSIE P5Q itd.

Procek chodził stabilnie przy taktowaniu 3740 mhz na napięciu 1.352 mnoznik 8x5 FSB 440.

Pamiątki 1103 mhz timingi 5.5.5.15 2.1v

Wszystko było ok,i parę dni temu reset,myslałem ze to może kwestia Xp z SP 3 ale zaintalowalem wersje z SP 2 i niestety Orthos tez wywalał,i to po kilku sekundach.

Jedyny test jaki procek przechodzi w Orthosie to gromacs core,a przy innych czy to proc,czy sam ram wywala po chwili.

Kiedy skręcilem procka do 3520 mhz czyli 440x8 przy napięciu 1.3 (tak kiedys tez chodzil)

to wszytsko było ok,ani ram nie wywalał,ani procek Orthos smigal ponad 40 minut zanim go nie wyłączylem samoistnie.

Czy to mozliwe ze prockowi spadły właściowsi o/c?

Nie katowalem go nigdy wiekszymi napiecami,max co mu dalem to z miecha temu 1.4 v przy 3.8 ghz i to na jakąś godzinę,potem nie mial wiekszego niz wlasnie 1.352 i to przy 3740 mhz.

Jak uzywalem kompa do ogladania filmów,czy zostawailem na noc zeby coś ściągnąć to lecial na ustaweiniach 200.x6 przy napiecu 0.85 mialem dwa ustawione profile w biosie do uzwyania procka do gier itp,i do filmów,neta.

Kombinowalem ze wszystkim,bawilem sie i napiecami podnosząc je ponad te jakiedo tej pory były stabilne,wyjmowalem kosci ramu,uzywalem jednej ,potem drugiej (samych) w roznych slotach,nic to nie dało.

W week podkoczę do kumpla z kompem sprawdzic na jego zasiłce (ma chiefteca 750)ale nie wydaje mi się zeby to była wina zasilacza.

Jakis czas temu włączylem C1 Eist i jaksię win bootowal to sie komp zaciągl,wiec walanlem resa i wyłaczylem to,moze wtedy cos się stało?

Proszę o prady bo nie wiem co juz robić,niby mogę pracowac na 3520 mhz no ale kurcze w koncu mialem 3740 i skoro procek juz wykazuje ze mu podatnosc na oc spada to co będzie potem :/

Jakieś sugestie?

Jak się nic nie da zrobić to może go opchnę i kupię e8400.

W sumie mam go na gwarze bo ma ze dwa miechy,to moze w sklepie dopłace i mi wymienią.

Co jeszcze mogę sprawdzić w kompie zeby ustalić przyczynę całego problemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli bez problemu mi powinni wymienić?

No,wychodzi na to że to jednak procek stabilnie chodził dopiero przy 1.39v !Zamiast 1.35 v na 3740 :/

A na 3600 mhz potrzebuje teraz 1.35 v zamiast 1.3 ,miał ktoś z Was kiedyś podobnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok tak zrobię.

Zastawniam się od czego ten procek mógł paść.

Mozliwe ze od tego ze ustawailem go na 200x6 przy 0.85 v a potem jak potrzebowalem mocy to na ustawienia z configu?

No bo kurde,temeratury miałem dobre ,napiecie nie za duże na niego.

Nie wiem co i jak,boję się żeby następny sięnie uwalił.

teraz leci mi juz 17a minuta Orthosa bez błędów 3600 mhz x1.34 v (kiedys robil je na 1.3v a dzis oczko w biosie nizej od 1.34 juz orthos pada po jakims czasie)

Dziś pisalem z jednym gościem na gg i pisał mi ze na Asusach nie powinno ustawaić się GTl reference na Auto i PLL Voltage tez,ogolnie napiec na Auto bo Asusy roznie mają,i moze coś tam uwaliło go.

Dlatego chciał bym na przyszlośc być zabezpieczony,jakie jest bezpieczne gtl i PLL?

I o co chodzi z tymi mnoznikami gtl?x0.61,x0.63.x0.65 -takie mam.Szukalem na necie o tym czegoś konkretnego ale nie znalazlem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem coś podobnego, ale zauważyłem że po prostu grafit z rezystora mi się zmazał (vdroop mod) i po prostu napięcie było za małe wtedy... musiałem podnosić by było takie jak przedtem.

Zmierz miernikiem, tak czy inaczej jeśli możesz wymienić to na co czekasz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dlatego idź do sklepu i wymień tego proca na E8400 - masz na to 10 dni w przypadku gdy towar zakupiony był przez Internet, jeśli osobiście to różnie bywa bo sprzedawca może odmówić wymiany. Co do spadku możliwości OC procesora to się jeszcze z tym nie spotkałem osobiście, ale dużo o tym jest napisane na tym forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...