Skocz do zawartości
Driver44

Kupno Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - mam zamiar kupić komputer i zastanawiam się nad takim rozwiązaniem :

Procesor i7 9200

płyta główna Gigabyte GA-EX58

twardy dysk Segate Barracuda 750 gb 32Mb cache

RAM Kingston 2gb DDR3 1333Mhz

zasilacz Tagan 600W

grafika Radeon 4870 1 GB

Proszę o opinie czy jest to trafna konfiguracja czy można by było coś zmienić.

Edytowane przez Driver44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO w dniu dzisiejszym kupowanie i7 mija się z celem.

Zajrzyj tu : http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Zestawy-K...8r-t247005.html , może z tych zestawów coś sobie wybierzesz.

Dziękuje za podpowiedzi. Muszę jednak odnieść się do stwierdzenia że kupno i7 na dzień dzisiejszy mija się z celem - komputer ( w różnych konfiguracjach ) posiadam już od około 20 lat i z doświadczenia wiem że to co nowe i dobre musi niestety kosztować - wiem także ze po pewnym czasie ceny danego produktu spadają ale wchodzą nowe produkty - lepsze i droższe - i koło się zamyka. Dlatego nie mogę pojąć dlaczego zakup tego procesora mija się z celem - kupie go np. za rok w niższej cenie ale przecież nie będę kupował wersji przejściowej komputera po to żeby czekać na zniżkę ceny. Mogę nie kupić nic i czekać na spadek ceny ale nie będę miał w tym czasie komputera w ogóle. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście bym poczekał z zakupem do wakacji. Też stosowałem podobną filozofię dokonywania zakupów, jednak przekonałem się do markowych produktów z "niższej półki". Zmiany na rynku komputerowym są na tyle intensywne że praktycznie komputer należy wymienić regularnie co dwa maksymalnie trzy lata. Najnowszy sprzęt = najnowsze problemy... a przy częstotliwości zmian ilość błędów w oprogramowaniu jest spora. Myślę że tak naprawdę sprzęt dla użytkownika który ceni sobie stabilność wart jest zakupu po roku od premiery... wtedy to usuną wszystkie "bugi" zaktualizują BIOSy. Jeśli masz 2 rdzeniówkę poczekaj i definitywnie "macierz 0" , cztery rdzenie z jednym dyskiem to jak maluch na "17" ... można ale jaki jest cel tego ćwiczenia ? Ja z komputerem czekam do Windows 7 ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi