vippiotrek Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 (edytowane) Jak wolisz pozostać przy HD4850 to bierz to co Ci przedmówcy radzą ale bądź świadomy, że nadchodzi moc migających tekstur ;) Nikt nie wspomniał, że na najnowszych sterach gf'y dogoniły konkurencję, a nawet przegoniły? ps: nie twierdzę, że 4850 jest słabą kartą. Jest bardzo mocna bo sam ją miałem jakiś czas. Uświadamiam Cię tylko w pewnych kwestiach ;) Edytowane 28 Grudnia 2008 przez vippiotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phoos Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 hmmm rzeczywiscie az tak zle jest z tymi teksturami na radku? czytalem wypowiedzi ze jakosc obrazu lepsza od gfa. Nie widzialem GFow na nowych sterownikach, ale przeciez do ATI tez ciagle nowe stery sa wypuszczane. Ktory GF dogonil hd4850 (z tych lepszych niereferentow)? jesli 9800gtx+ to jest troche drozszy jednak. W sumie nie znam sie zbytnio na geforcach, lepiej poczekaj na opinie jeszcze kogos nie wybieraj narazie na podstawie tego co doradzilem, moze faktycznie znajdziesz jakas alternatywe z nvidii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybaa1989 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 bedziesz zadowolony ;) ewentualnie mozna pomyslec o saphire toxic, to bedzie troche glosniejsze ale za to niezle podkrecone, toxic od szafirka zawsze byl jedna z najlepszych kart ATI, ale juz nie chce Ci w glowie mieszac ;) sam jestem na etapie kupna hd4850 i mam podobny dylemat, chyba jednak wezme PCS+ od powercolora a kiedy masz zamiar kupic :D? Moze poczekam na twoje opinie po zakupie ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phoos Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 kupuje pierwsza polowe stycznia ;) ale nie bede mial bezposrednio porownania do wielu innych modeli, sa na tym forum ludzie ktorzy skladaja wiele kompow w ciagu tygodnia, mozna powiedziec hurtowo ;) na ich opinii glownie opieralbym osad. Oczywiscie jak kupie to wstawie jakas minirecke na forum, moze jakies pomiarki porobie sprobuje porkecic troche, ale to i tak bedzie odniesienie do jednego modelu. No i nie wiadomo co bedzie w styczniu, moze nagle wszystko tak potanieje ze kupie 4870? albo trafie na allegro jakas dobra okazje i kupie po prostu co bedzie najbardziej oplacalne :P albo 3870x2 jak sie okaze ze gierki zaczely pieknie wykorzystywac 2 rdzenie :P na 95% w polowie stycznia bede mial powercolor hd4850 PCS+ jak jeszcze bedziesz zerkal na forum to i opinie wyczytasz ^^D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 hmmm rzeczywiscie az tak zle jest z tymi teksturami na radku? czytalem wypowiedzi ze jakosc obrazu lepsza od gfa. Nie widzialem GFow na nowych sterownikach, ale przeciez do ATI tez ciagle nowe stery sa wypuszczane. Ktory GF dogonil hd4850 (z tych lepszych niereferentow)? jesli 9800gtx+ to jest troche drozszy jednak. W sumie nie znam sie zbytnio na geforcach, lepiej poczekaj na opinie jeszcze kogos nie wybieraj narazie na podstawie tego co doradzilem, moze faktycznie znajdziesz jakas alternatywe z nvidii 1. Zanadto odebrałeś to co napisałem ;) Wypowiedzi które czytałeś są prawdziwe i dotyczą ostrości tychże tekstur. Jednak różnica w tej ostrości do ok 5%, różnicę tą zrekompensuje Ci dobry monitorek, a migoczące tekstury na Ati zostaną. Co do nowych sterów to nie będę się rozpisywał - 8.12 w stosunku do 8.11 różnią się jedynie dodanym Ati Stream. Różnice w wydajności wynoszą ok. 1%. 2. Dotyczy to ogólnie wszystkich modeli, które obsługują najnowsze stery nV czyli 180.48. Zajrzyj tu: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4651 Na starszych sterownikach sytuacja wyglądała inaczej. Tutaj widać już wystarczające prowadzenie GF'a. Widziałem jeszcze gdzieś zagraniczne testy ale nie pamiętam linków. Jeśli chodzi o dokładny model to warto kupić np ten; ma poprawione ciche i wydajne chłodzenie: http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,61076/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybaa1989 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 jutro ide do sklepu komputerowego rozejrzeć sie w cenach p5ql pro oraz e5200, z karta wstrzymam się jeszcze pare dni :P. Na allegro typek ma od niedawna sklep, ma nowe konto, więc ma dosyć tanio ( za p5ql 285zl a za proca 259zl, 15zl przesylka, razem 559zl ), chce przyciągnąć ludzi :P. W sklepie jak wyjdzie mi roznice 20zl to tam wezmę :). Aha, zapomnialem ze karta ma byc pod rozdzialke 1280x1024 :P. To moze zmienic namiar karty graficznej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phoos Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 (edytowane) wszystko cacy, tylko ze te testy na egieldzie sa na 9800gtx a nie 9800gtx+, a cena bez "+" to 800pln+ ;p poza tym w platformie testowej wykorzystano dodatkowa karte fizyki, nie wiadomo jaki ona miala wplyw na zestawienie tych kart a takiej karty raczzej nikt sobie kupowac nie bedzie Ciekawe jak wygladalby test powiedzmy szafirka toxic hd4850 z takim 9800gtx+ edit: dziwne, czemu gtx jest drozszy niz gtx+ ? Edytowane 28 Grudnia 2008 przez phoos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 wszystko cacy, tylko ze te testy na egieldzie sa na 9800gtx a nie 9800gtx+, a cena bez "+" to 800pln+ ;p poza tym w platformie testowej wykorzystano dodatkowa karte fizyki, nie wiadomo jaki ona miala wplyw na zestawienie tych kart a takiej karty raczzej nikt sobie kupowac nie bedzie Ciekawe jak wygladalby test powiedzmy szafirka toxic hd4850 z takim 9800gtx+ edit: dziwne, czemu gtx jest drozszy niz gtx+ ? Kurcze sorry, ze to mówię ale jakiś taki bez łądu ten Twój post :D 9800GTX+, czyli ten do którego podesłałem link jest tym "wyższym". GTX+ jest wykonany w technologii 55 nm, GTX ( bez plusa ) jest jeszcze w 65 nm i stąd też jego wyższa cena. GTX+ jest podobno jakieś 7% wydajniejszy. Odnośnie pytania z kartą fizyki to myślę, że jeśli miała już jakiś wpływ to na korzyść Ati, bo te nie liczy fizyki a nVidia przynajmniej tego całego Psyhixa ma w niektórych grach. Mam nadzieję, że objaśniłem Ci nieco sytuacje z GTX i GTX+ ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phoos Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 tak :) dzieki za info, mowilem ze z nvidii to ni w zab nic nie wiem :P a to dziwne takie bylo ze wersja z + lepsza i tansza teraz wszystko jasne :) w sumie wychodzi na to ze 9800gtx+ i niereferencyjny hd4850 to karty o zblizonej wydajnosci i cenie, wiec i jedno i drugie mozna smialo polecic. Przewage pewnie bedzie bralo przywiazanie do marki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 (edytowane) Szkoda ze nie widzialem zakladki z CPU. Jesli masz p4 631 to powiem tylko tyle ze ekstremalnie przekrecili go na prawie 8,2GHz. Zwykli uzytkownicy po zmianie na dobre chlodzenie wyciskaja z niego 5-5,5GHz. U mnie na 4GHz chodzi bez zajakniecia. Zrobilem ciekawy eksperyment. Do 'starej [gluteus maximus]' dolaczylem 'nowe nogi', czyli do zestawu z mojego siga (stary komp) podlaczylem HD4850 z nowego kompa. Da sie zauwazyc roznice w stosunku do mojego nowego kompa, ale okazuje sie ze to jednak glownie grafika odgrywa tu znaczenie a nie procesor jak mi sie wydawalo... Z jednej strony nie pozbywalbym sie tego P4 bo jesli tylko mobo i chlodzenie pozwoli, to 5GHz na 1 jaju Ci spokojnie wystarczy jeszcze jakis czas. Za to dobra grafa na pewno duuuzo zmieni. Z drugiej jednak strony trzeba by sprawdzic pobor mocy po OC... Decyzja nalezy do Ciebie :) Jesli zdecydujesz sie wymienic to chyba E5200 bedzie najlepszym obecnie wyborem, do tego HD4850 za ok. 500-600zl. Edytowane 29 Grudnia 2008 przez Wiedzmin_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybaa1989 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 mam p4 630 :P. Zebym mogl podkrecic proca, do tego musze kupic mobo, zamowilem juz p5ql pro, na jutro ma byc, a dzis kupilem e5200. Na mojej mobo ga-946gm-s2 zawiele nie podkrece :) ( o ile wogole cos na nej moge podkrecic ). Tez mam nadzieje ze hg4850 bedzie najlepszym wyborem :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...