trollek Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Witam! W czerwcu mam zamiar zrobić sobie wc.Myślę że będę się wzorował na tym oto Kaloryfer mam w pokoju ale od dłuższego czasu nie używam.Jest on 2 razy dłuższy niż ten w linku.WC mam zamiar składać dopiero w czerwcu, na razie nie mam ani pieniędzy ani czasu i do tego mieszkam w bloku więc nie mogę od tak sobie odkręcić kaloryfera xD Jak myślcie jaką do tego pompkę kupić? Kaloryfer jest jakieś 2 m od komputera zawieszony troszeczkę nad ziemia.Pompa będzie tak naprawdę na tej samej wysokości co komputer więc dużo do roboty nie będzie mieć:) Zależy mi na kompletnej ciszy a i by wydajność była w porządku(coś takiego pomiędzy:P) Do tego nie wiem jakie bloki kupować do zestawu e8400,hd4870,Asus P5Q-E.Ile kasy będę mieć ? Trudno powiedzieć... wogulę jak myślicie będzie takie wc dawać spokojnie radę ? Schłodzi tego radka bez problemu?Co do tych bloków to zaproponujecie coś takiego w rozsądnej cenie wydajnego... Jaki płyn do tego układu też lać ? Zwykły do chłodnic ? W kwestii wc to jest kompletnie zielony więc mam sporo pytań : p nie wiem czy na forum jest jakiś poradnik czy coś:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 nie wiem czy na forum jest jakiś poradnik czy coś:] Poradnik jest na samej gorzej działu Chłodzenie Wodą i Inne Metody i ciężko go nie zauważyć. Podaje link: http://forum.purepc.pl/Chlodzenie-Woda-Inn...Wc-t206200.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trollek Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Ok przeczytałem już poradnik:)Wiele się wyjaśniło ... ale i tak mam pytanie.Chciał bym zrobić tak(jeżeli się da ; p) że kupił bym (jeżeli są xD ) taki rezerwuar w którym zbierał by się cały płyn chłodzący i z niego rodzielana by była ciesz osobnymi wężykami i 1 na procek , 1 na grafike i np 1 na płyte a z niej jeszcze do dysku . Potem wszystkie by wchodził do następnego rezerwuaru i ciecz by z tamtąd zasuwała do chłodnicy(kaloryfera). Myślę że tak by było najlepiej bo np taka karta graficzna czy procek nie podgrzewał by innych elementów .Co o tym myślcie?Da się co takiego zrobić i kupić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zacytuje gregora666 z poprzedniego tematu w ktorym pytales dokladnie o to samo: :mur: Zanim cos napiszesz zastanow sie jeszcze raz, choc moze lepiej tak przynajmniej ze 3 razy w Twoim przypadku... Ilosc obiegow musiala by sie rownac ilosci pomp, a laczenie tego potem jeszcze raz nie ma sensu... na 1 pompie i rozdzielaczach tez kicha bo flow spadnie mniej wiecej proporcjonalnie do ilosci obiegow, ze wspolczynnikiem oporu jaki stawiaja kolejne petle... Calkiem bez sensu i tyle... Zanim wymyslisz cos jeszcze w tym stylu przeczytaj jeszcze raz poradnik !!!! bo widze ze nie zbyt uwaznie czytales... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...