Gathorgan Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 (edytowane) Witam. Ostatnio kupiłem synowi na gwiazdkę nowe głośniki do komputera Creative I-TRIGUE 3220(2 głosniki i subufer). No i jest problem ^^. Otóż z tego co wyczytałem w papierach mój komputer nie posiada wbudowanej karty dźwiękowej, ale na płycie ze sterownikami, do płyty głównej jest program(w sumie nie wiem jak się nazywa bo co się z tym programem spotykam w kompie to ma inną nazwę) C-Media 3D Audio Configuration(nazwa spisana z okna programu). O co chodzi. O to, że aby słuchać muzyki tak, aby bas z subufera nie buczał jak broń(b. nieczysto) muszę w oknie w.w. programu ustawić dźwięk w systemie 5.1 i wtedy jest elegancko. Ale włączam(np.) GTA SA z ustawieniem 5.1 przy 2 głosnikach i jest problem. Nie słychać wielu dźwięków(np. tych które powinny byc puszczane przez głosnik centralny którego tak na prawdę nie mam). Czy jest możliwość zainstalowania innego programu zamiast tego C-Media, który działał by poprawnie? Wiem że bardzo chaotycznie ale naprawde nie wiedziałem od czego zacząć ;) Z góry dziękówa za pomoc. Edytowane 27 Grudnia 2008 przez Gathorgan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 1. Przestaw na 2.1, czyli tak jak ma być. 2. Każdy odtwarzacz posiada equalizer, w którym możemy zmienić głośność poszczególnych częstotliwości. 3. Program, który wymieniłeś także posiada wbudowany equalizer, dzięki któremu można regulować wysokie i niskie tony w całym systemie. 4. Jeśli to dobry sprzęt, to powinien (na głośniku głównym lub głośniku basowym) posiadać pokrętło balansu pomiędzy tonami wysokimi i niskimi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gathorgan Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Niestety niewiele pomogło :/ Co więcej coś mi się wydaje że ta konfiguracja 2.1 nie obsługuje subufera :/ Screeny Ustawienie 2.1 na obrazku brak subufera(i brak dobrego dźwięku) 5.1 i przy muzyce ok ale tylko przy muzyce Na prawdę nikt nie zna jakiegoś innego programu? To jest dla mnie bardzo ważne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Rozumiem, że ten zestaw ma dwie wtyczki jack ? jedna wtyczka powinna być 3 stykowa i tą podłączasz do zielonego gniazda, drugą wtyczkę, nie wiem jaka ona jest podłączasz tam gdzie subwoofer, prawdopdobnie do czerwonego, tak to wygląda?? Pisałeś, że Twój komputer nie posiada wbudowanej karty dźwiękowej, więc karta jest włożona inna ? Więc instalowanie sterowników jest bez sensu skoro nie wiesz czy sterowniki są od tej karty! Tak jak pisał Ullisses, przestaw na 2.1, na screenach które przestawiłeś, jest tylko pokazane że przestawiłeś na stereo, i na 5.1! sprawdź jaką masz kartę dźwiękową! Jaka w ogóle to płyta główna! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gathorgan Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Tylko po to by zrobić screeny, na których chciałem pokazać, że w 2.1 nie obsługuje subufera a w 5.1 tak. W papierach jest spis sprzętu w tabelce Procesor taki i taki Karta graficzna taka i taka Karta dźwiękowa i tu jest - Scr z menedżera urządzeń. O to chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Jak chcesz mieć porządny dźwięk to zainwestuj jeszcze parę groszy w jakąś kartę creativa - od audigy wzwyż. I w sterownikach ustawisz sobie co chcesz. Zintegrowane audio nadaje się do słuchania radia i oglądania youtuba w pracy, nie mówiąc o dodatkowym obciążaniu systemu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Chyba sam nie wiesz co masz! Sprawdż pierwsze co posiadasz za sprzęt, napisz tu a potem będziem rozmawiać! Sprawdź np w Evereście, jaka płyta główna wydaje mi się jednak, że masz zintegrowany dźwięk! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Tylko po to by zrobić screeny, na których chciałem pokazać, że w 2.1 nie obsługuje subufera a w 5.1 tak.W 2.1 obsluguje subwoofer - niskie tony sa separowane na zwrotnicy wbudowanej we wzmacnicz glosnikow (umieszczony w subwooferze). System tego nie pokazuje, bo w trybie 2.1 polaczenie jest realizowane jedna wtyczka minijack stereo, ktora (jak sama nazwa wskazuje) przenosi tylko dwa sygnaly. W trybie 5.1 sygnal suba idzie zupelnie inna wtyczka, wiec to, co slyszysz, to jakies resztkowe niskie tony wydlubane w powyzszy sposob z przednich kanalow. Jesli bas buczy, to rozwiazania sa dwa: 1. w equalizerze w sofcie od karty dzwiekowej zmniejszenie poziomu niskich tonow (ponizej 140 Hz) 2. pokretlo regulacji basu na subwooferze (czy ofolnie w glosnikach), jesli takie jest. Lowermann - nie unos sie tak... Po screenie wnosze, ze na 99% jest to zintegrowany na plycie glownej uklad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gathorgan Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Chyba sam nie wiesz co masz! Sprawdż pierwsze co posiadasz za sprzęt, napisz tu a potem będziem rozmawiać! Sprawdź np w Evereście, jaka płyta główna wydaje mi się jednak, że masz zintegrowany dźwięk! Gdybym wiedział jaką mam karte dźwiękową to chyba logiczne, że po pierwsze nie pisał bym tu o program zastępczy zamiast tego C-Media, czy o sterowniki, a po drugie jak bym wiedział to bym napisał a nie robił screnów... człowieku weź wyluzuj. Costi tu masz racje z eq :P jest dużo lepiej jak zmniejszyłem poziom niskich tonów-wczesniej tez się tym bawiłem ale na zasadzie te dwa w gore ten w dol itd. ale perfekcyjnie jeszcze nie jest więc dalej bym rpsoił o jakieś inne oprogramowanie. I z tym zintegrowanym układem też możesz mieć rację bo nt. karty dźwiękowej w moim kompie nic nie znalazłem. Model płyty to ASRock K7S8X. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 A nie wpadło Ci na mysl ze masz własnie kartę C-Media? Juz pomijam to ze w panelu karty z którego własnie korzystasz masz podany dokładny model. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 KNo wiec masz kartę muzyczną zintegrowaną :) http://k7jo.de/reviews/mainboards/asrock/k7s8x/index.htm Ok faktycznie mój wcześniejszy post zabrzmiał niemiło, wybacz! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gathorgan Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 SGJ myślałem nad tym ale zmyliło mnie to, że w papierach ze spisem sprzętu przy wpisie karta dźwiękowa jest puste miejsce. Lowermann sopoko ;) Kartonik i płyta główna są identyczne jak na zdjęciach ze stronki, którą podałeś :) To nic dzieki za pomoc szukam tych sterowników ;) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Gdybym wiedział jaką mam karte dźwiękową to chyba logiczne, że po pierwsze nie pisał bym tu o program zastępczy zamiast tego C-Media, czy o sterowniki, a po drugie jak bym wiedział to bym napisał a nie robił screnów... człowieku weź wyluzuj. Costi tu masz racje z eq :P jest dużo lepiej jak zmniejszyłem poziom niskich tonów-wczesniej tez się tym bawiłem ale na zasadzie te dwa w gore ten w dol itd. ale perfekcyjnie jeszcze nie jest więc dalej bym rpsoił o jakieś inne oprogramowanie. I z tym zintegrowanym układem też możesz mieć rację bo nt. karty dźwiękowej w moim kompie nic nie znalazłem. Model płyty to ASRock K7S8X. EQ daj na płasko (default+0dB), no i sprawdz potencjometr na wooferze (z tylu ) moze masz podbite basy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gathorgan Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 EQ daj na płasko (default+0dB), no i sprawdz potencjometr na wooferze (z tylu ) moze masz podbite basy. Już sprawa jest załatwiona. W eq do wszystkiego doszedłem dzięki Costi'emu sterowniki też nieco poprawiły dźwięk ;) Modertaora bym prosił o zamknięcie tematu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...