zzachm Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 (edytowane) Panowie pomocy: Od około miesiąca, dwóch dostaję komunikat "Sterownik ekranu przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność". Wiem, że temat jest znany Nvidii, wałkowany i jakichś odpowiedzi konkretnych nie ma, ale może ktoś wyczytał więcej... Numer jest tego typu, że po przeczytaniu tony stron o problemie i zmian taktowania, napięcia procka, pamięci, itp. do default lub niżej, zmian BIOSu i sterów sprawdziłem, że tak naprawdę na ten problem ma wpływ jedno ustawienie. Jest to u mnie w BIOSie nazwane DRAM Clock skew (chodzi coś o prędkość dostarczania sygnału do poszczególnych banków pamięci, tylko tyle rozumiem). Ustawienia bank A1 i A2 na Advance 200ps oraz B1, B2 na 250ps dają mi 3,5h do 4h grania w Prince of Persia bez tego problemu. Gdy ustawię na niższe wartości np 200, 200, 200, 200 wywala mi błąd po ok. 40 min. przy wyższych Blue Screen. Czy ktoś orientuje się jak ustawia się DRAM Clock skew tak na 8h grania icon_wink.gif P.S. przy ustawieniach 200, 200,250, 250 czy np. 150, 150, 150, 150 memtest twierdzi, że wszystko jest OK Natomiast przy auto, auto, auto, auto są błędy w teście nr 5. Wystarczy 50, 50, 100, normal by było OK, Jak więc Pamięć która wg. memtestu jest OK tak wpływała na cholerny błąd. Pomocy bo już prawie rozerwałem obudowę grafiki chcąc ją dokładnie wyczyścić (jedna z teorii o przegrzewaniu się karty icon_smile3.gif ) ------------------------------------------------------ Ten post wysłałem też do tematu o 8800 GTX / GTS bo już mam dość, wymieniłem też pamięci z Goodramów PRO 1066 na obecne w sigu. EDIT: Po ustawieniu na pamięciach luźniejszych alf i zmniejszeniu napięcia na pamięciach PONIŻEJ nominalnych 2.3V (ustawione na 2.23V) przy DRAM Clock skew na wszystkich bankach NORMAL działa jak złoto. EDIT2: Ale tylko w Prince of Persia :) Definitywne rozwiązanie przyniosła wymiana Patriotów na G.Skille o wyższym tRC. Edytowane 13 Stycznia 2009 przez zzachm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...