atomel Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 (edytowane) Tak masz rację, SetVrCurrentLimit przy opcji Disabled służy do: - zmniejszenia pobieranego prądu przez procesor (ochrona TDC - w trybie turbo obniża mnożnik o 1 lub 2) - zmniejszenia ciepła traconego na procesorze (ochrona TDP - wyłącza tryb turbo) przy okazji włączony (Enabled) parametr Thermal Management Control służy do kontroli temperatury rdzenia i przy: >90*C wyłącza tryb turbo >105*C resetuje komputer Edytowane 7 Czerwca 2009 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Mi DFI tez raz padla - objawy podobne - 88 na wyswiatlaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Bo to DFI jest cienkie. Mam do czynienia z nią i z Foxem BloodRage GTI. Bez porównania zupełnie. Odpowiednio ziemia i niebo! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Chyba jakieś stare rev bo najnowsze całkiem fajne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 U mnie nie taka stara bo R.A56, a ludziska na 51 śmigają.A56 dość stara bios z grudnia najnowsze mają bios z końca lutego a teraz już powoli można oczekiwać rev 13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 (edytowane) No nie do końca. Moja miała BIOS albo ze stycznia albo z lutego (nie pamiętam dokładnie). Nie był to jednak na pewno grudzień. Edit: poszukałem i ludziska z RA56 maja mobasy z BIOSem 02/17. Edytowane 8 Czerwca 2009 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 (edytowane) Ja miałem mobasa z pl A.56 i bios był z grudnia lub początek stycznia bodajże 5 lub 6 teraz chodzi wersja AB.0 podejrzewam następna już rev 13 Edytowane 8 Czerwca 2009 przez DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 witam. Mam mugena 2 i chcialem wymienic nw nim wentylator na cos bardziej wydajnego macie moze jakies propozycje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtremesystems Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 noctua NF-P12 lub Noctua NF-S12FLX z tym ze na cooler nadaje sie bardziej ten pirwszy bo ma tylko ciut mniejszy airflow ale za to sporo wiekszy static pressure co po prostu sie oznacza ze mniej wydmuciach!e powietrza ale za to z wieksza sila..a wiadomo zeby przepchnac powietrze przez finy coolera potrzeba wiekszej sily tak wiec polecam pierwsza noctue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 A ja zmieniam swoja DFI na Foxconna :) A wczesniej mialem R2E :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 noctua NF-P12 lub Noctua NF-S12FLX z tym ze na cooler nadaje sie bardziej ten pirwszy bo ma tylko ciut mniejszy airflow ale za to sporo wiekszy static pressure co po prostu sie oznacza ze mniej wydmuciach!e powietrza ale za to z wieksza sila..a wiadomo zeby przepchnac powietrze przez finy coolera potrzeba wiekszej sily tak wiec polecam pierwsza noctue Dziekuje tez o tym myslalem . Mam jeszcze pytanie ten wiatrak pewnie ma zlacze 3 pin a na plycie cpu fan jest 4 pinowe czy nic sie nie stanie jak podlacze ten wiatrak tam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtremesystems Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 nic sie nie stanie mozna podpiac pod mobo (sam tak mam) mozna podpiac do molexa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 nic sie nie stanie mozna podpiac pod mobo (sam tak mam) mozna podpiac do molexa ok dziekuje za szybka odpowiedz jutro zamawiam wiatrak wymieniam na ten z mugena 2 podlaczam do mobo tam gdzie jest cpu fan i modle sie o mniejsze temperatury :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Lepiej wentylator podpiąć pod płytę niż pod molex bo wtedy można monitorować obroty w smarguardian. Ale może lepiej na mugena założyć dwa wentylatory Noctua P12 po obu stronach coolera o ile się zmieszczą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Lepiej wentylator podpiąć pod płytę niż pod molex bo wtedy można monitorować obroty w smarguardian. Ale może lepiej na mugena założyć dwa wentylatory Noctua P12 po obu stronach coolera o ile się zmieszczą? dwa czyli jeden wtlacza powietrze a drugi odprowadza z radiatora ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 dwa czyli jeden wtlacza powietrze a drugi odprowadza z radiatora ?Tak, chodzi o przepływ powietrza W JEDNYM Kierunku . Choć osobiście mam dwie takie Noctuy na TR120eXtr. i zbytnich różnic w temp. nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 mam jeszcze jedno pytanie jak podlacze noctue ktora ma zlaczke 3 pinowa do cpu fan na plycie ktore jest 4 pinowe to co mam ominac 4 pin czyli uziemienie, zasialanie, sense, kontrole predkosci w takiej kolejnosci jest zlaczka na plycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 mam jeszcze jedno pytanie jak podlacze noctue ktora ma zlaczke 3 pinowa do cpu fan na plycie ktore jest 4 pinowe to co mam ominac 4 pin czyli uziemienie, zasialanie, sense, kontrole predkosci w takiej kolejnosci jest zlaczka na plycie.To gniazdo 4pinowe ma takie wycięcie że wtyczkę 3 pinową można tylko w jednej pozycji włożyć . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 aha czyli pewnie uziemienie odpada bo kontrola predkosci napewno zostaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtremesystems Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 kontrola predkosci wlasnie odpada..masz na maxa.. noctua wtedy chodzi na 1.4k/rpm da sie wytrzymac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 aha ona jest cicha wiec dam rade :) mam jeszcze pytanie bo chce wykorzystac ten wiatrak co mi z mugena zostanie i zasialic nim obieg powietrza w obudowie i tutaj sprawa jest odwrotna czy moge ta zlaczke z wiatraka 4 pinowa podlaczyc do plyty gdzie sa same 3 pinowe zlaczki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtremesystems Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 pewnie da rade.mozna sprobowac...nic sie stac nie powinno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 (edytowane) ok Dziekuje bardzo za pomoc :) pozdrawiam Mam jeszcze pytanie procka mam wykreconego na 3,9 Ghz CO przy 1,365 v i czy takie temp. sa w normie 42-44 stopni a w stresie 80-84 stopnie przy prime95 PWM ok 42 a w stresie 72 a chipset 40 w stresie 52 stopnie wczesniej bylo o 3-4 stopnie mniej ale i pogoda byla inna Edytowane 9 Czerwca 2009 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 ok Dziekuje bardzo za pomoc :) pozdrawiam Mam jeszcze pytanie procka mam wykreconego na 3,9 Ghz CO przy 1,365 v i czy takie temp. sa w normie 42-44 stopni a w stresie 80-84 stopnie przy prime95 PWM ok 42 a w stresie 72 a chipset 40 w stresie 52 stopnie wczesniej bylo o 3-4 stopnie mniej ale i pogoda byla inna Jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Dzieki :) Mam nadzieje ze jak zacznie dzialac noctua bedzie jeszcze lepiej :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Kto z Was oddawał swoją DFI na gwarancję ??? Jak długo czekaliście ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Ja oddawałem w ubiegły wtorek i jeszcze czekam. Ale mam drugą płytę i nie śpieszy mi się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Ja oddawałem w ubiegły wtorek i jeszcze czekam. Ale mam drugą płytę i nie śpieszy mi się.Jaki kod błędu ? Coś padło u mnie - ze startu błąd 88 . :sad: Co dziwne wentyl na grafice stoi w miejscu, nawet nie pojawia się ekran BIOSU . Bez karty graficznej / pamięci ten sam błąd więc chyba wykluczam jedno i drugie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 U mnie padło całkowicie zasilanie płyty więc nie widziałem kodu błędu. Czy u ciebie inne wentyle przypięte do płyty pracują? Czy płyta wydaje jakieś dźwięki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Jaki kod błędu ? Coś padło u mnie - ze startu błąd 88 . :sad: Co dziwne wentyl na grafice stoi w miejscu, nawet nie pojawia się ekran BIOSU . Bez karty graficznej / pamięci ten sam błąd więc chyba wykluczam jedno i drugie .Miałem taki sam kod błędu na innej mobo DFI. Możliwe że padł bios, takie coś sugerują w instrukcji do X48. Ogólnie to taki kod u Awarda nie istnieje i mobo jest uszkodzona. Sprawdz bios może pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...