Kean Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2009 (edytowane) Nie drastyczne, ale patrzac na wyniki innych osob na takich samych ustawieniach (CPU, mem, UnCore) to wynik powinien być poniżej 4min (ok 3:50). Edytowane 17 Września 2009 przez Kean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maax990 Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2009 no to faktycznie cos nietak, wrzuc ustawienia biosu (latwo sie wyciaga tym programem na plytce chyba)to ciekawe,ja tego nigdy nie umialem wyciagnac,zapisuje w pliku abs,nie wiem co z nim zrobic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2009 ja z tym programem dałem sobie spokój Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2009 jesli to realna wydajnosc,to strasznie wolno dfi to liczy,zrobilem pi zaraz po grze na zawalonym sysie i 4 min wyszlo,15 sec szybciej niz u ciebie(p6t-cep4.2) Mam dfi na serwisie,ale zanim poszla zauwazylem na niej strasznie wolne ladowanie systemu,mam jeszcze 2 asusy i one to robia duzo szybciej,macie tez tak? przy 4,2GHz SPi bez optymalizacji: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2009 I taki właśnie czas powinien być przy 4,2GHz. Jakiego BIOSu używasz atomel? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2009 Bios 07/24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maax990 Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2009 nie dfi ale mam podobnie bez optymalizacji i po grze w coda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARK666 Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 I taki właśnie czas powinien być przy 4,2GHz. Jakiego BIOSu używasz atomel? BIOS 07/24 rozwiazuje sprawe ale jest jeszcze inna metoda :) Jak mialem DFI ut x58 to moim ulubionym Bios-em byl 04/28 i tylko z xeonami mialem problem jesli chodzi o Turbo ...Proponuje jeszcze program Turbo i Multi Boost ze stronki i4memory :) w biosie wylanczamy EIST i TURBO i wszystkie inne pier**ly a pod windowsem odpalamy odpowiednio program turbo [ EIST=ENABLED] i klikamy 1 raz Multi Boost "*START*" i wlala mamy x21 stabilny jak skala :))) albo po prostu wgrac Bios 07/24 ... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 Z BIOSem 7/24 mam taki sam czas, czyli wygląda na to, że to albo coś z systemem albo ustawieniami bądź płytą. Jakie macie ustawienia w BIOSie? Default + OC proca na 4,2GHz czy jakieś inne opcje powłączane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 (edytowane) to ciekawe,ja tego nigdy nie umialem wyciagnac,zapisuje w pliku abs,nie wiem co z nim zrobic hehe ja nigdy go nie uzywalem, ale widzialem gdzies tu na forum wyciagniete biosy to sie dziele informacja :] @Kean Set VR Current limit max - enabled Thermal... - disabled EIST - enabled CxE - disabled (ale to do testow, jak pracuje to auto) pozostale 2 disabled HT enabled i wszystkie wartosci ktore znam z auto na konkrety czyli x8 x16, 4.800GT/s i tyle Edytowane 18 Września 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARK666 Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 (edytowane) jak tak bardzo zalezy ci na 4.2 ghz 24/7 to moze sprobuj : jaka revizja plyty A.51 / A.B0 / A.C0 wiem ze A.C0 ~ A.B0 pokrywaja sie napiecia :))) [revizje masz na slocie PCIE od strony CPU :) CPU Feature Set VR Current Limit Max: Enabled Thermal Management Control: Disabled EIST Function: Enabled CxE Function: Disabled Execute Disable Bit: Disabled Virtualization Technology: Disabled ***** Logical Processor Setting ***** Intel HT Technology: Enabled Active Processor Cores: All Voltage Setting O.C. Shut Down Free: Disable O.C.S.D.F CPU VID Control: AUTO lub 1.200v CPU VID Special Add Limit: Enabled CPU VID Special Add: 106.60% Vcore Droop Control: Disabled PPM Function: Enabled Turbo Mode Function: Enabled 1 core Max Turbo Ratio: 22x 2 core Max Turbo Ratio: 21x 3 core Max Turbo Ratio: 21x 4 core Max Turbo Ratio: 21x CPU Non-Turbo Clock Ratio: 20x BCLK = 200 / 210 PCIE - 100-105 mhz Boot up BCLK = 145 Jesli to nie pomoze to moze sprobuj 20x210 BCLK lub 20x200 a pod Windowsem [uzyj programu Turbo + Multi Boost zeby dostac x21 pod winda, warunek, musisz w biosie EIST wylaczyc i turbo disabled :) ] _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ Genie BIOS Setting CPU Feature Set VR Current Limit Max: ENABLED Thermal Management Control: Disabled EIST Function: Disabled CxE Function: Disabled Execute Disable Bit: Disabled Virtualization Technology: Disabled ***** Logical Processor Setting ***** Intel HT Technology: Enabled Active Processor Cores: All DRAM Timing Memory Control Setting: AUTO Memory LowGap: 1536M / 1792M DRAM Command Rate: AUTO/1N/2N etc CAS Latency Time (tCL): 9 RAS# to CAS# Delay (tRCD): 9 RAS# Precharge (tRP): 9 Precharge Delay (tRAS): 24 REF to ACT Delay (tRFC): AUTO Write to PRE Delay (tWR): AUTO Rank Write to Read (tWTR): AUTO ACT to ACT Delay (tRRD): AUTO Row Cycle Time (tRC): AUTO Read CAS# Precharge (tRTP): AUTO Four ACT WIN Time (tFAW): AUTO Voltage Setting O.C. Shut Down Free: DISABLED O.C.S.D.F CPU VID Control: AUTO / 1.200v / 1.250v CPU VID Special Add Limit: Enabled CPU VID Special Add: Auto / +101.80% / +103.33% Vcore Droop Control: Enabled DRAM Bus Voltage: 1.605 - 1.660v DRAM PWM Switch Frequency: Nominal DRAM PWM Phase Control: 2 Phase Operation CPU VTT Special Add: AUTO CPU VTT Voltage: 1.21v - 1.32v VTT PWM Switch Frequency: Nominal VTT PWM Phase Control: 2 Phase Operation CPU PLL Voltage: 1.80v IOH/ICH 1.1V Voltage: 1.11v - 1.21v IOH Analog Voltage: 1.10v - 1.17v ICH 1.5 Voltage: 1.5v ICH 1.05V Voltage: 1.05v DIMM 1/2 DQ/DQSTB Bus VREF: -00.0% DIMM 3/4 DQ/DQSTB Bus VREF: -00.0% DIMM 5/6 DQ/DQSTB Bus VREF: -00.0% ADDR/CMD VREF Control: Disabled x DIMM 1/2 ADDR/CMD Bus VREF: 110 x DIMM 3/4 ADDR/CMD Bus VREF: 110 x DIMM 5/6 ADDR/CMD Bus VREF: 110 CPU QPI Drive Strength: Normal IOH QPI Drive Strength: Normal Exit Setup Shut down: Mode 2 O.C. Fail Retry Counter: Enabled O.C. Fail CMOS Reload: Disabled PPM Function: Enabled Turbo Mode Function: Disabled 1 core Max Turbo Ratio: 22x 2 core Max Turbo Ratio: 21x 3 core Max Turbo Ratio: 21x 4 core Max Turbo Ratio: 21x CPU Non-Turbo Clock Ratio: 20x * BCLK/UCLK/QPI Controller Settings * QPI Control Settings: Enabled QPI Link Fast Mode: Enabled QPI Frequency: AUTO CPU Base Clock (BCLK): 200 Mhz / 210 Mhz Boot Up CPU Base Clock: AUTO / 145 PCIE Clock: 100 Mhz / 101-105 Mhz DRAM Frequency: x8 UnCore Frequency: x16 CPU Spread Spectrum: Disabled PCIE Spread Spectrum: Disabled _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ Pozdrawiam PS: i4memory@eva2000 xeon x21 multi ISSUE Edytowane 18 Września 2009 przez DARK666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 Nie zależy mi na 4,2@24/7, to tylko do testów. Mnie bardziej interesuje, czemu ten zestaw nie ma takiej wydajności jaką powinien mieć na default. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 (edytowane) Jeszcze 2 wyniki SPi 16M bez optymalizacji: 4,3 GHz: 4,5 GHz: Edytowane 18 Września 2009 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 Witajcie mam mały problem który mnie nurtuje w biosie nie widzę niektórych opcji mianowicie mnożników dla 4 rdzeni bios 7/24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2009 (edytowane) ile v max moze zniesc FSB VTT czyli QPI ? i czy macie tak samo ze np. w biosie mam CPU VTT 1.29 v a smartguardian pokazuje przy max obciążeniu 1.24v to samo mam z ramem w biosie 1.65 v a sg 1.61v przy obciążeniu 1.63 v ? Edytowane 8 Października 2009 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 (edytowane) Witajcie mam mały problem który mnie nurtuje w biosie nie widzę niektórych opcji mianowicie mnożników dla 4 rdzeni bios 7/24Może wgraj jeszcze raz bios oczywiście z pendrive i załóż od nowa profile? ile v max moze zniesc FSB VTT czyli QPI ? i czy macie tak samo ze np. w biosie mam CPU VTT 1.29 v a smartguardian pokazuje przy max obciążeniu 1.24v to samo mam z ramem w biosie 1.65 v a sg 1.61v przy obciążeniu 1.63 v ?FSB VTT 1,35 do pracy 24/7. Do krótkotrwałych testów 1,45V nie powinno zaszkodzić. Edytowane 9 Października 2009 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maax990 Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 (edytowane) FSB VTT 1,35 do pracy 24/7. Do krótkotrwałych testów 1,45V nie powinno zaszkodzić.hmm,ciekawa teoria ja mysle ze 1.65vtt tez nie przeszkadza,jesli oczywiscie proc pozwala Edytowane 9 Października 2009 przez maax990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 Proc pewnie wytrzyma i płyta też ale możne zaliczyć zgon. Ryzyko istnieje i zawsze ponosi je sam użytkownik. Pytania typu ile można dać na maxa mają pewnie na celu nieco uspokoić własne sumienie pytającego i zrzucić ewentualną winę na doradzającego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 atomel a znasz może maks zalecanych przez intela napięć dla wszystkich podzespołów i7? jakby co to weź podaj takie info od razu w temacie o bloomfieldzie. z góry dzięki, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maax990 Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 Proc pewnie wytrzyma i płyta też ale możne zaliczyć zgon. Ryzyko istnieje i zawsze ponosi je sam użytkownik. Pytania typu ile można dać na maxa mają pewnie na celu nieco uspokoić własne sumienie pytającego i zrzucić ewentualną winę na doradzającego. heh,pisales o czyms do testow,probowalem uwalic i7 przez wysokie vtt,jednak bez niezbednej plytki np evy le jest to raczej trudne,zreszta niech sie wypowie jaro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Proce jak na razie ubiały 3 płyty asus asrock i evga evga wcale nie potrzebowała wysokiego vtt żeby ubić proca asrock raczej też przy tym same szły do piachu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Atomel próbowałem wgrać jeszcze raz bios nic to nie dało :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Wklej zdjęcia ekranów biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElFi Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Odkryłem pewien problem na mojej płycie DK X58. Jest na niej żółte złącze PCIE x4 wydzielone z mostka południowego (ICH10). Problem polega na tym, że karty PCIE x4 nie chcą w nim działać. Sprawdziłem kartę grafiki x4 i kontroler dysków natywnie pod złącze x4 (LSI 8708ELP). Moje podejrzenia wzbudził już wcześniej Everest: zakładka "Płyta główna->Mikroukład płyty głównej->mostek południowy". Mamy tu m.in. informacje o rodzajach gniaz kontrolera PCIExpress. Wspomniane złącze opisane jest jako PCI-E 1.0 1x. Natomiast w płycie ASUSA P5Q to samo złącze opisane jest jako PCI-E 1.0 x4 i tu karta działa prawidłowo. Teraz najciekawsze: po włożeniu wspomnianego kontrolera do DFI pewna zmiana następuje. Normalnie mamy "PCI-E 1.0 x1 port#1". Z włożonym kontrolerem mamy jeszcze port #2 port #3 i port #4, każdy o prędkości 1x. W sumie się zgadza, ale zamiast czterech portów x1 powinien być jeden port x4. Tak czy inaczej karta wogóle nie jest widoczna. Bardzo liczyłem na to złącze i odpowiednio planowałem zakupy (choćby ten kontroler kosztujący niemałe pieniądze). W specyfikacji płyty jest jasno napisane PCIE x4 (zresztą na wielu innych płytach z układem ICH10 to kombinowane złącze działa jak należy). Mógłby ktoś sprawdzić u siebie czy to gniazdo działa (o ile ma kartę PCIE x4)? Bios mam ostatni czyli 7/1/2009. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 smart to Self Monitoring Analysis And Reporting. Wczesne wkrywanie problemów z dyskami.czy jest mozliwosc wlaczenia w biosie takiej opcji dzieki za odp poZdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 W moim biosie nie mam opcji wł/wył S.M.A.R.T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARK666 Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 BCLK=250 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 (edytowane) Tak się zastanawiam czy ktoś z was ma DFI z tematu wraz z pamięciami G.skill Trident 3x2G 1600 CL6 (F3-12800CL6T-6GBTD) i może mógłby powiedzieć ile jego płyta potrafiła z nich wycisnąć przy 1.65v To tak na przekór dominatorom i innym reaperom. Edytowane 10 Listopada 2009 przez EP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Nowy bios beta 11/05/2009 na stronie DFI. Dodane opcje wirtualizacji VT-d i rozwiązanie problemów mnoznika na Windows 7. Wgrałem, chodzi dobrze. Załączam plik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 (edytowane) na stronie DFI pokazala sie chyba nowa plyta DK X58 T3eH6-A czym ona sie rozni od T3eH6 poza literka A oczywiscie i czy bios bedzie pasowal z - A do T3eH6 Edytowane 4 Grudnia 2009 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...