Skocz do zawartości
Maxforce

DFI Lanparty UT X58-T3EH8 | DK X58-T3EH6 | JR X58-T3H6

Rekomendowane odpowiedzi

Świeżutki beta bios LX58DC30 umożliwia testowanie 6-rdzeniowych procków. Uwaga funkcja CPU PLL Voltage jest zwalona ale bios wgrałem i testuję.

Jakie wnioski po kozystaniu z tego biosu ??

Czy w ogole mozna jeszcze liczyc na jakis sensowy nowy bios dla tego mobasa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jadę na nim cały czas i jest bardzo stabilnie mimo małej kaszanki w ustawieniach CPU PLL Voltage (da się i tak wybrać właściwą wartość).

Na Vcore 1,31 minimalnie większa stabilna częstotliwość procka.

Należy oczywiście spodziewać się, że obecna beta po usprawnieniach zamieni się w wersję docelową. Kiedy? Zapewne wcześniej niż kulfony wejdą na rynek.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nowa beta 02/10/2010

Nowy kod dla Gulftown 6 rdzeni. Opis napięcia CPU PLL Voltage dalej zwalony. Wgrałem i będę sobie na nim jechał.

No i tak ładnie wygląda zwodowana DFI:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Wpadala mi w rece DFI UT X58-t3eh8 i mam z nia nie lada problem.

Za kazdym razem po restarcie plyta staje na 7F (Warning! Overcloced fail or CPU is changed); update biosu do najnowszego (ostatni oficjalny, a nastepnie odtatnia beta)/clear cmos/rozladowanie bez baterii nic tu nie pomaga.

Nie zwracal bym na to uwagi, lecz BCLK w tych warunkach nie moge podniesc nawet o 1 MHz :(, (nie wiem czy wynika z tego problemu ale raczej sklanial bym sie do tej przyczyny).

Dodatkowo w kompie:

I7 920, 3x 1Gb Kingston HyperX 1600, Radeon 5850, Tagan 480.

Uprzednio na MSI Eclips cala ta konfiguracja smigala bez zarzutu w okolicach 4 GHz, a po przesiadce na DFI takie niemile rozczarowanie.

Jesli ktos ma jakis pomysl to prosze o rade (googlalem juz o bledzie 7F/ sprawdzilem rowniez manual i niewiele z tego wyniklo).

PS. Przepraszam za brak polskich znakow, ale nie dostosowalem jeszcze windy po ostatnim reinstallu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Error code 7F

Solution: The worst error code you can get, since its almost always a problem with one of the pieces of hardware you've plugged into the motherboard. Most common causes are:

1. GPU is not securely placed into the PCI-E slot. Reseat the GPU and ensure it has external power if required.

2. Memory isn't securely placed, try reseating it. Alternatively the memory might not play ball - follow the solution above (computer won't boot).

3. PSU insufficient, ensure the PSU you have is branded and has sufficient output on each rail for the components you have installed. Its easy to overload one rail a little too much on some PSUs.

4. Connection loose somewhere - reseat everything to make sure its all secure.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Error code 7F

Solution: The worst error code you can get, since its almost always a problem with one of the pieces of hardware you've plugged into the motherboard. Most common causes are:

1. GPU is not securely placed into the PCI-E slot. Reseat the GPU and ensure it has external power if required.

2. Memory isn't securely placed, try reseating it. Alternatively the memory might not play ball - follow the solution above (computer won't boot).

3. PSU insufficient, ensure the PSU you have is branded and has sufficient output on each rail for the components you have installed. Its easy to overload one rail a little too much on some PSUs.

4. Connection loose somewhere - reseat everything to make sure its all secure.

AD 1. Próbowałem podłączyć grafikę w inne sloty i ciągle to samo,złącza dodatkowego zasilania GPU oraz złącza FDD podłączone; zrobię to raz jeszcze może coś przeoczyłem dwa dnie temu

AD 2. RAM wsadzony poprawnie sprawdzany w konfiguracji 1/2/3 pamięci, nic nie pomogło;

AD 3. Podpiąłem wczoraj pożyczony Thermaltake 1 KW, i inny I7 920 - ciągle to samo

AD 4. Płytę podłączałem tylko z RAM'em/VGA (W tym inną - 9800 GTX) i CPU, parokrotnie i bez większych rezultatów.

Z tego co mi się wydaje cały problem polega na nierozpoznawaniu procesora. CPU-Z nie jest w stanie wskazać rewizji CPU, dlatego też pewnie BCLK nie może być "ruszony".

Aha zmieniłem też kość biosu, więc uszkodzenie samej kości też odpada. Nie jest to raczej również uszkodzony mostek południowy, gdyż w takim wypadku nie pamiętał by wszystkich ustawień, a nie tylko tego jednego parametru.

Czy ta płyta ma jakieś zworki dzięki którym można ustawić rozpoznawnie procesora? Nie wszystkie są opisane w instrukcji np. te z numerem 9 i 18 zaraz nad socketem nie maja opisów, próbowałem je przestawic na chybił trafił bo są tylko 4 możliwości ale nic to nie pomogło.

Kolejne zagadnienie: czy bios z 05.11.2009 ma opceje pokazania ukrytych ustawień, gdyż F9 z instrukcji również nie działa, czy też tak jak to było z UT pod 939 od któregoś biosu po prostu wszytkie opcje były dostępne bez zabawy w ukrywanie?

W zasadzie po wczorajszym godzinnym odłączeniu od baterii i prądu pojawił mi się komunikat, który jeśli dobrze pamiętam w przekładzie brzmi następująco:

Suma kontrona BIOS'u ma błąd - norma po czymś takim -wejście do biosu i save ustawień załatwia sprawę

Ostrzerzemnie! Overclocking się nie powiódł lub CPU uległo zmianie - ten komunikat mam od zawsze

Pamiętaj aby przed zapisaniem ustawień bios, ustawić CPU - nie wiem o co chodzi, przeszukałem cały bios i nic podobnego nie znalazłem.

Po wejściu i zapisaniu pozostał tylko stary komunikat :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Jestem "świeży" w temacie overlockingu i mam prośbę, czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, gdzie w biosie na płycie dfi lanparty Ut X58-t3eh8 mamy opcję wyłączenia EIST, C1E, szukam i nie mogę znaleźć tego badziewia, żeby to wyłączyć :). Mam bios 2/17/2009 Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI DK X58

Mój CPU i7, d0, 847A może chodzić na 4.2+Ghz, HT on, 1,3v, ale przy HyperPi/Linx zaczyna gotować się sekcja PWM. Przy 80C daje sobie spokój.

1. Czy problem grzanie PWM na X58 jest charakterystyczny dla DFI czy dla reszty producentów płyt też?

2. Zauważyłem, że w UT miedzy zasilaniem a radiatorem jest pasta, a w DK/JR mata termorzewodząc. Czy ktoś zmieniał tą mate na lepszej jakości paste termo? Czy jest wtedy wystarczający docisk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI stosuje na UT specjalna pastę nieprzewodzącą. Jest jej tam dosyć gruba warstwa ponieważ elementy, które ma chłodzić radiator maja naturalnie minimalnie różne wysokości po wlutowaniu w płytę. Stąd poszczególne egzemplarze UT mają różne temperatury a różnice mogą sięgać nawet +/_ 30*C między nimi podczas normalnego obciążenia zależnie od dokładności styku. Ja zmieniałem fabryczną pastę na inną pastę nieprzewodzącą jeszcze na UT P35 i po tym wyzionęła ducha. W X58 próbowałem zwiększyc docisk i też uległa spaleniu. Serwis DFI stanowczo odradza zdejmowanie radiatora z PWM bo grozi to spaleniem tej sekcji.

Teraz do mojej płyty UT założyłem blok XSPC, który ma w wyposażeniu termopady. Docisnąłem go z wyczuciem ale silnie śrubkami. I szczerze mówiąc dość obawiam się efektu ale mam nadzieję, że w XSPC przetestowali rozwiązanie. Zobaczę w ciągu następnego tygodnia jak uruchomię sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walnij sobie wentyl 120mm @ 1000rpm na sekcje.. Przy takim wentylu moje max temp na sekcji pod linxem wynosza ok 65 stopni, a 43 w idle teraz mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej nie podobało mi się, że temperatury na PWM i chipsecie są jakby oddzielnie, co sugerowało, że heatpipe jest zwalony lub brak dobrego kontaktu między PWM i radiatorem.

Wykluczyłem to pierwsze.

Idąc dalej z mojej praktyki wiem, że często projekt jest dobry a na fabryce i tak wszystko..

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Moje uwagi:

-dowalili coś na śruby, więc trudno je odkręcić

-nie rozbierać jeśli nie macie papieru ściernego pod ręką - trzeba szlifować radiator PWM, aby pozbyć się maty termo

-zdecydowałem się wywalić gumowe podkładki

-po tuningu arctic MX-2 jest lepiej

-na płyte wydaje wyrok, jak nie spłonie w przeciągu tygodnia, pójdzie pod wode.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarne gumowe podkładki widoczne na dwóch ostatnich zdjęciach usunąłem i skręciłem bez nich.

Mają one racje bytu przy taśmie, ale przy paście termo są już zbędne i tylko by przeszkadzały w uzyskaniu odpowiedniego docisku.

Żałuje, że nie zrobiłem fot z montarzu. Telefon po szlifie został w garażu, zią.

Po usunięciu taśmy jest easter egg DFI - śladowe ilości miedzi.

Forin a co chcesz zastosować zamiast tej gumki recepturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niechce zapeszać, ale operacja się udała, a pacjent żyje już trzeci dzień. :)

Dołączona grafika

Radiator styka się teraz bezpośrednio z elementami, które ma chłodzić. Myśle, że jakbym zastosował paste i zostawił te gumki to mógłbym spalić płyte, bo radiator wisiałby w powietrzu.

A czy po usunięciu tych gumek radiator nie styka się z płyta ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

jaki system operayjny?

Masz tak od początku, czy dopiero sie pojawiło?

witam. spotkal sie ktos z podobnym problemem wszystkie wolne porty usb nie reagują wkladam pendriva i nic ale wszystkie zajete porty dzialaja normalnie . a jesli juz sie wlacza to trwa to ok 5 min

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

windows 7 64 bit ultimate , i wlasnie o to chodzi ze dzisiaj mi sie tak zrobilo chcialem zrobic update biosu bo wyszedl nowy ustawilem zeby czytalo z pendriva i lipa nie wystartowalo nawet z pena wiec wlaczylem kompa i zaczely sie takie cyrki , zresetowalem bios i to samo , wszystkie urządzenia ktora mam na stale podpiete pod usb dzialaja ale jak tylko chce cos nowego podlaczyc do usb to wykrywa dopiero po 5 min

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi