Skocz do zawartości
Maxforce

DFI Lanparty UT X58-T3EH8 | DK X58-T3EH6 | JR X58-T3H6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem DFI UT X58 T3eH8. Wcześniej miałem asrocka extreme (który się zjarał) wiec mam porównanie tylko do niego. Po przeglądnięciu opcji biosu - zacząłem się zastanawiać czy nie rzuciłem się z motyka na słońce :)

Ale nie znalazłem też paru przydanych rzeczy jakie były w AsRocku. I tutaj moje pytania - bo możliwe że je przegapiłem.

1. Czy jest możliwość wgrywania nowego biosu z BIOS-u? Czy muszę robić bootowalnego usb pena?

2. Czy jest w niej obsługa XMP pamięci?

3. Po przykręceniu tego dodatkowego radiatora co wystaje z tyłu obudowy - on się rusza. Można nim kręcić na boki - bawiłem się z tym z 30 min aby przykręcić mocno i nic się nie dało zrobić. Czy to tak ma być?

PS Płyta siedzi w obudowie Antec Three Hunderd z chłodzeniem na procku Mugen 2. Przy instalacji płyty miałem problemy wszystko to wsadzić - na szczęście jakoś wszystko się upchnęło i górny wiatrak wyciągający jest na styk z Mugenem (nawet bym powiedział że jego dotyka). Wyszło fajnie - bo mam jakby dodatkowy wiatrak na radiatorze wyciągający powietrze :)

EDIT: bez podkręcania temperatura rdzeni w stresie wg core temp jest 67C. Czy to nie za dużo? Może mugena 2 źle przykręciłem? Dodam że niestety mam i7 920 C0/C1

Edytowane przez redlum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: bez podkręcania temperatura rdzeni w stresie wg core temp jest 67C. Czy to nie za dużo? Może mugena 2 źle przykręciłem? Dodam że niestety mam i7 920 C0/C1

ja mam tez ten procek i to samo chlodzenie i mam taka temperature przy 3,8 Ghz wiec cos zle zamontowales

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na 3,5 Ghz to strasznie sie grzeje i do tego masz calkiem niskie napiecie na cpu jaka paste zastosowales mam nadzieje ze nie ta co byla razem z mugenem,

moze wylacz turbo i podkrec 19X200 moj procek na turbo przy oc jakos dziwnie sie zachowywal

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam płytę DK. Ustawiłem 190MHz x20 czyli 3.8GHz i testuję sobie najmniejsze ustawienia napięcia dla procesora. Zapuszczam Linxa na 10 prób i co próba to inny czas wykonania. Szybko zauważyłem, że im dłużej Linx chodzi tym częściej widać mnożnik 12x. Sprawdziłem tempy na PWM i NB - 68 i 55 stopni. Dołożyłem wiatraczek na żeberka od PWMa i temperaturki spadły o jakieś 10 stopni. Teraz Linx chodzi pełną parą - cały czas 3.8GHz i czas prób cały czas taki sam - mieliście takie coś? Pytam bo ja początkuję w teamcie i7 i wiele mnie dziwi. Inna sprawa to, że chciałem ustawić jakieś niskie napięcie i konkretny poziom podbicia napięcia przy obciążeniu (np: 103%). Wychodzi jednak na to, że w tej płycie się nie da - nie ma takiej opcji. Mogę ustawić 1,0000V (to już najmniej) i włączyć automatyczne podbicie (Special VID) co da mi 1,45V w stresie i 95 stopni na CPU po 3 minutach linxa. Inna możliwość (takiej używam) to ustawić na stałe np: 1,2000V i wyłączyć podbicie (płyta i tak delikatnie podbije w stresie) - wtedy w stresie nie przekroczy mi 87 stopni nawet po 10 próbach z całą ilościa ramu (6GB). Pytanie: czy rzeczywiście nie ma tej opcji czy coś źle szukam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na 3,5 Ghz to strasznie sie grzeje i do tego masz calkiem niskie napiecie na cpu jaka paste zastosowales mam nadzieje ze nie ta co byla razem z mugenem,

moze wylacz turbo i podkrec 19X200 moj procek na turbo przy oc jakos dziwnie sie zachowywal

hm.. uzyłem tej co była z mugenem - bo innej już nie miałem :(

Jaka paste polecacie?

PS Po całodniowym wygrzewaniu pasty - temp procka trochę spada w stresie - jestem ciekaw czy jeszcze spadnie w ciągu dwóch tygodni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm.. uzyłem tej co była z mugenem - bo innej już nie miałem :(

Jaka paste polecacie?

PS Po całodniowym wygrzewaniu pasty - temp procka trochę spada w stresie - jestem ciekaw czy jeszcze spadnie w ciągu dwóch tygodni

ta co byla w zestawie to padaka :( ja mam Ic Diamond 7 carat i ja polecam ale wiem ze swietne tez sa arctic silver 5 i latwa w nalozeniu zalman stg1 czytalem i ogladalem film na temat tej tuniq tx3 wydaje mi sie ze tez jest swietna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zawsze używałem AC5 - ale gdzieś przepadła temu użyłem tej co dali w zestawie :(

Przez te pare lat od wyjścia AC5 myślałem że coś lepszego już wynaleźli - a tutaj widzę że ciągle jest konkurencyjna

postep jakis jest hehe np cos takiego Coollaboratory Liquid Pro wydaje mi sie ze numer 1 jesli chodzi o pasty termo. ale nałożenie tego na procka to katorga a jesli juz sie uda to sklei procka z radiatorem na stale hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tą też znam - ma już prawie dwa lata - kolejny minus tej pasty (jeśli można ją tak nazwać - bo w składzie są prawie same metale) to że przewodzi prąd - wiec gdzieś kapnie i można sobie całego kompa usmażyć

EDIT: chyba zdecyduję się na Zalman ZM-STG1 - bardzo łatwa aplikacja - dobre właściwości termo-przewodnikowe - łatwe usuwanie

Edytowane przez redlum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie twierdze ze skleja:) ale jak ktos czesto zmienia procki jak ja np moze to troche wnerwiac, rozprowadzenie nie nalezy do szybkich i latwych, a usuwanie szybkie i bezbolesne w moim przypadku nie bylo,

Edytowane przez guderian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pare razy pytalem sie o ta paste w sklepie i to nie jednym bo wiem ze jest najlepsza i wszedzie mi powiedzieli ze jest to pasta jednorazowego użytku na procku bo skleja procka z radatorem ale faktycznie nigdy sam jej nie używałem, skoro wprowadzili mnie w blad to sie zastanowie nad jej kupnem :) tylko sie boje ze mnie szlak trafi przy jej nakladaniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Base Clock ustaw tylko i tyle (ten wyzej).

Ja mam pytanie do posiadaczy UT.

Ktoś z was ma problemy z wydajnoscia przy OC?

Zalozmy na 4.0 mam 4:25 w SPI 16M

Natomiast na 4,2 to jest 4:15

na 4,45 to ok 4:05, coś nie halo jest.

jesli to realna wydajnosc,to strasznie wolno dfi to liczy,zrobilem pi zaraz po grze na zawalonym sysie i 4 min wyszlo,15 sec szybciej niz u ciebie(p6t-cep4.2)

Mam dfi na serwisie,ale zanim poszla zauwazylem na niej strasznie wolne ladowanie systemu,mam jeszcze 2 asusy i one to robia duzo szybciej,macie tez tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi