Lysyn Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 To nie jest beta :) tylko pre alfa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Jadę na niej, ma tam parę nowych opcji, które nie wiele dają ale jest stabilnie i doczekam na tym na oficjalną beta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Jadę na niej, ma tam parę nowych opcji, które nie wiele dają ale jest stabilnie i doczekam na tym na oficjalną beta. oo to ja miałem problemy . Na 2/27 wstawał , dalem 3/27 te same ustawienia i się wysypywał. Ale może jeszcze spróbuje drugi raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zadam pytanie jak laik ktore napiecie odpowiada za QPI a ktore za kontroler pamieci CPU VTT ?? IOH/ICH ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zadam pytanie jak laik ktore napiecie odpowiada za QPI a ktore za kontroler pamieci CPU VTT ?? IOH/ICH ?? CPU VTT = QPI IOH/ICH = NB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 (edytowane) hyper_2002 Dzieki to teraz niech sie ladnie wszyscy podzielas jakie maja napiecie na CPU VTT ( QPI ) a ile na IOH Ja mam na CPU VTT - 1.23V czy to aby nie za malo ? Na IOH 1,25V zaraz chyba zmniejsze o ciutke Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 hyper_2002 Dzieki to teraz niech sie ladnie wszyscy podzielas jakie maja napiecie na CPU VTT ( QPI ) a ile na IOH Ja mam na CPU VTT - 1.23V czy to aby nie za malo ? Na IOH 1,25V zaraz chyba zmniejsze o ciutke No to tak: 199x21 qpi 1.24v (bios) (odczyt pod windą = 1.26v) nb 1.19v Stabilny 3h prime95 Small FFT i LinX 100 prób . --- Teraz podnioslem QPI do 1.31 bo LinX sie sypal przy tescie z calym zużyciem RAM-u i testuję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 (edytowane) hyper_2002 Wedle tego co juz sie dowiedziales o wspolpracy i7 920 i DFI jest sens dawac wysokie QPI ?? Uzywalem 2 opcji QPI o taktowaniu 2x taktowanie RAM obecnie QPI o taktowaniu takim samym jak CPU teoretycznie druga opcja powinna byc szybsza ?? Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 hyper_2002 Wedle tego co juz sie dowiedziales o wspolpracy i7 920 i DFI jest sens dawac wysokie QPI ?? Uzywalem 2 opcji QPI o taktowaniu 2x taktowanie RAM obecnie QPI o taktowaniu takim samym jak CPU teoretycznie druga opcja powinna byc szybsza ?? Nie powiem Ci czy to ma sens... Wydaje mi się że powinieneś dążyć do jak najmniejszego V na QPI pamiętając że różnica między CPU VTT ,a DRAM Voltage ma być <0.5v . Chociaż podobno jak zaniżysz QPI i różnica między napięciem RAM-u będzie >0.5v, płyta sama zwiększy QPI . Sprawdź stabilność LinXem z wykorzystaniem >4GB Ram-u , np. 7 prób czy przejdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 (edytowane) hyper_2002 Niestety ciagle mam problemy z temperaturami , jest ciut lepiej ale zapinka mojego bloczka WC jest do kitu , zamowilem juz blok XSPC Delta V3 i7 wiec pojutrze powinienem cos dzwignac w moim skromnym OC. Jak widac po 10minutach w LinX'sie prawie 80'C :( Swoja droga LinX to potrafi proca i7 obciazyc na maxa . Dzis sprawdzalem 3DMarki po 3x przebiegi , ponad godzine w Crysisie i max temperatury mialem w okolicach 58'C , a wszytko przy taktowaniu 3.9GHz Ram 1656MHz Znakiem tego do codziennego giercowania ,ogladania filmow wypalania plyt itp spoko moge zapodac 4GHz z hakiem ,ale do testowania po 30-40 minut LinX'em to bede musial pokombinowac z nowym bloczkiem i ustawieniami biosu . Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 (edytowane) hyper_2002 Niestety ciagle mam problemy z temperaturami , jest ciut lepiej ale zapinka mojego bloczka WC jest do kitu , zamowilem juz blok XSPC Delta V3 i7 wiec pojutrze powinienem cos dzwignac w moim skromnym OC. Jak widac po 10minutach w LinX'sie prawie 80'C :( Swoja droga LinX to potrafi proca i7 obciazyc na maxa . Dzis sprawdzalem 3DMarki po 3x przebiegi , ponad godzine w Crysisie i max temperatury mialem w okolicach 58'C , a wszytko przy taktowaniu 3.9GHz Ram 1656MHz Znakiem tego do codziennego giercowania ,ogladania filmow wypalania plyt itp spoko moge zapodac 4GHz z hakiem ,ale do testowania po 30-40 minut LinX'em to bede musial pokombinowac z nowym bloczkiem i ustawieniami biosu . Nie martw się na razie o tempy. 80C to nie tragedia, nic się nie stanie. Puść LinXa na dłużej jestem ciekaw czy przejdzie te min. 7 prób . edit: Jakie napięcie QPI i RAM ?? Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 (edytowane) hyper_2002 QPI ( CPU VTT ) w Biosie 1.26 , RAM w biosie caly czas 1.65 Sie tak zastanawiam na ile wazne jest dzwiganie napiecia QPI niby ten mobas od DFI ma dawac rade z niskimi napieciami na QPI ? Bylo by zarabiscie jak by wszyscy posiadacze tej plyty podali swoje ustawienia CPU Vcore Auto + 108,74 % co daje w stresie 1.220 CPU VTT 1.24 CPU PLL 1.9 IOH 1.19 IOH/ICH 1.20 RAM 1.65 Obecnie testuje 3.92GHz 19x207 wiec panowie do dziela ,kto ma plyte w domciu zapodawac napiecia Edytowane 29 Kwietnia 2009 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Czy moglby ktos fachowym okiem ocenic-porownac DFI DK do Gigabyte UD5? Ja niestety nie potrafie ocenic :( Pare faktow: - jestem laikiem w temacie podkrecania, pierwsze boje planuje z i7 ale to tez nie ekstremanlnie tylko zeby udalo sie ustawic stabilne 3.8 powiedzmy do pracy 24/7 - pamieci poki co mam w planach OCZ Platinium 1333 xmp (niesadze bym lepsze potrzebowal do pracy i gierek a krecic ich niewidze potrzeby u mnie) - cooler na procku albo prolitecha albo noctua (true za ciezki chyba boje sie o problemy z montazem) Wiem ze ud5 ma lepsza sekcje chlodzenia plyty niz ud4p, natomiast gdzies czytalem ze DK przy podkrecaniu , grzeje sie NB. W sumie to cale pytanie troche dziwne, bo pewnie ktora plyte bym nie wzial powinienem byc zadowolony...ale moze o czyms niewiem wiec wole zapytac. Termin kupna zblizyl sie drastycznie i trzeba podjac decyzje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 ilear Tak jak napisales ,dla Ciebie kazda z w/w plyt bedzie dobra . Moim skromnym zdaniem jezeli wybor DFI DK to w szczegolnosci dla overclockingu . np. taki Asus P6T Deluxe moim skromnym zdanie mjest bardziej przyjazny niz moja DFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Jeżeli to ma być "tylko" 3.8. To każda płyta będzie dobra. Jako chłodziwo polecam Prolimatecha(bardzo wydajny + łatwy w montażu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Przechodzi wam SuperPi o próbie 32m ?? Mi się za każdym razem wysypuje , nie wiem czemu, nawet na defaultowych ustawieniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 (edytowane) hyper_2002 Sprawdz sobie na HyperPi , w kazdym badz razie u mnie SuperPI przechodzi bez problema 32M. Edytowane 1 Maja 2009 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 (edytowane) @Mario2k Zmieniałeś jakieś napięcia do tych 202x20 ?? , dalej jedziesz Vcore na Auto ?? Ustawiałeś ręcznie QPI Frequency czy Auto ? Na ile masz pamięci ? 202x8 ?? Ustawiałeś timingi , tRFC ręcznie czy wszystko na Auto ?? Uf... narazie tyle pytań, dzięki za info ;) Pozdrawiam Edytowane 1 Maja 2009 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 (edytowane) hyper_2002 Napiecie VCore mam ustawione na Auto + 110.15% co w stresie daje max 1.286 w idle spada do okolo 1.060 a to dzieki wlaczonej funkcji oszczedzania energi C1E. CPU VTT mam podniesione na 1.24 CPU PLL podniesione na 1.90 IOH/ICH podniesione na 1.23 IOH Analog podniesione na 1.20 RAM w biosie 1.65 Taktowanie pamieci 203x8 , timingi wklepane recznie ,wszystkie zgodnie z tym co jest w SPD tylko TRFC za namowa paru osob podnioslem z 60 na 70 i TRAS z 21 na 22 zreszta pewnie wroce do orginalnych wartosci mysle ze beda chodzic. Edytowane 2 Maja 2009 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 (edytowane) hyper_2002 Napiecie VCore mam ustawione na Auto + 110.15% co w stresie daje max 1.286 w idle spada do okolo 1.060 a to dzieki wlaczonej funkcji oszczedzania energi C1E. CPU VTT mam podniesione na 1.24 CPU PLL podniesione na 1.90 IOH/ICH podniesione na 1.23 IOH Analog podniesione na 1.20 RAM w biosie 1.65 Taktowanie pamieci 203x8 , timingi wklepane recznie ,wszystkie zgodnie z tym co jest w SPD tylko TRFC za namowa paru osob podnioslem z 60 na 70 i TRAS z 21 na 22 zreszta pewnie wroce do orginalnych wartosci mysle ze beda chodzic. Z ciekawości dałem Vcore na Auto + ~108% przy 200x21 . Reszta napięć podobnie. Testowane 15h Blend Test i o dziwo bez zająknięcia. Napięcie w IDLE spada do 1.048v (i chyba nie przez C1E - bo mam wyłączone w Biosie , włączony jest tylko EIST i Set VR Current.... + HT i TURBO) : STRESS: ----- Co do testów LinX, zauważyłem, że np. przejdzie 10 prób bez problemów, to potrafi się wysypać przy 15-20 . Tak więc proponuje wszystkim trochę przeciągnąć w czasie test zarówno Prime95 (BlendTest) czy LinX (z ''całą''-ALL ilością RAM-u) Edytowane 2 Maja 2009 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 (edytowane) CPU PLL podniesione na 1.90Az tyle potrzeba? U mnie właściwie cały czas na 1.8V. Zwiększanie nic nie daje. Edytowane 2 Maja 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 (edytowane) Az tyle potrzeba? U mnie właściwie cały czas na 1.8V. Zwiększanie nic nie daje. Zgadza się , u mnie podobnie .Ustawienie 1.9v nie wpłynęło na stabilność etc. . Obecnie powrót do defaultowych 1.8v Edytowane 2 Maja 2009 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 (edytowane) Ta moja roznica na CPU PLL to tylko marne +5% Ja tam wole dac wiecej papu ;) dla sekcji zasilania . b.t.w Mam problema z wlaczeniem Turbo :/ jakies pomysly ? Edytowane 2 Maja 2009 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Ta moja roznica na CPU PLL to tylko marne +5% Ja tam wole dac wiecej papu ;) dla sekcji zasilania . b.t.w Mam problema z wlaczeniem Turbo :/ jakies pomysly ? A na czym polega ten problem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 (edytowane) Turbo mam wlanczone ,ale w windowsie nie dziala . caly czas mam mnoznik 20x Edytowane 2 Maja 2009 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Turbo mam wlanczone ,ale w windowsie nie dziala . caly czas mam mnoznik 20x Masz włączone Set VR Current Limit Max ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 (edytowane) Set VR Current Limit Max tego nigdy nie wlanczalem teraz jade na pol automatycznych ustawieniach biosu , Turbo juz dziala jak nalezy 3,9GHz + turbo = 4.1GHz Edytowane 2 Maja 2009 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Jak dasz Set VR Current Limit Max na Enabled to będziesz miał mnożnik x21 przy wysokich taktach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Napiszcie z ktorej czesci mobasa odczytywana jest temperatura oznaczona w SmartGuardianie jako SYSTEM ?? w stresie mam tam 67'C to chyba za duzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Napiszcie z ktorej czesci mobasa odczytywana jest temperatura oznaczona w SmartGuardianie jako SYSTEM ?? w stresie mam tam 67'C to chyba za duzo Sekcja zasilania PWM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...