Skocz do zawartości
Maxforce

DFI Lanparty UT X58-T3EH8 | DK X58-T3EH6 | JR X58-T3H6

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie padło całkowicie zasilanie płyty więc nie widziałem kodu błędu. Czy u ciebie inne wentyle przypięte do płyty pracują? Czy płyta wydaje jakieś dźwięki?

inne wentyle się kręcą . Żadnych dźwięków nie ma . Zauważyłem że jak włączam komp. nie mogę go wyłączyć przyciskiem POWER (mimo że trzymam go bardzo długo) , dopiero pstryknięcie włącznikiem na zasilaczu pomaga...

Zastanawia mnie ta karta graficzna, ale chyba gdyby jej nie było pokazało by inny kod błędu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyjmij GPU,wyczyść BIOS i wpakuj GPU, ustaw zworkę od CMOS na standard

wyczyść bios rozumiem że mówisz o clear cmos ?

Jeśli dobrze zrozumiałem to tak zrobiłem i dalej to samo... Czy z GPU czy nawet bez ten sam błąd .

Edytowane przez hyper_2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@atomel

Gdzie oddawałeś płytę do serwisu ? Polska czy za granicę ?

@Lysyn

Też bym tak chciał...

Myślicie że bez zainstalowanej karty graficznej powinien pojawiać się kod błędu 88 czy jakiś inny ? Zastanawia mnie ta karta graficzna która wydaje się nie działać - wentyl się nie kręci . Ale wyjąłem ją , odpaliłem mobo i od razu ten sam błąd 88 więc nie wiem. Może ktoś mógłby to sprawdzić u siebie ? Byłbym wielce wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślicie że bez zainstalowanej karty graficznej powinien pojawiać się kod błędu 88 czy jakiś inny ?

88 jeżeli dobrze pamiętam odnosi sie do chipsetu. Próbowałeś wyciągnąć na chwilę bateryjkę? Na dfi ten kod lubi się pojawić po złym ustawieniu biosu i czasem pomaga tylko wyjcie bateryjki. Edytowane przez Ziby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

88 jeżeli dobrze pamiętam odnosi sie do chipsetu. Próbowałeś wyciągnąć na chwilę bateryjkę? Na dfi ten kod lubi się pojawić po złym ustawieniu biosu i czasem pomaga tylko wyjcie bateryjki.

Tak... na ponad godzine... to samo clear cmos, wyjeta kostka biosu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie to może być zasilacz lub mobo. Spróbuj na innej zasiłce lub odepnij wszelkie dodatkowe urządzenie od zasilacza (hdd, fdd, napedy), wyjmij grafę i pamięci, płyta bez vga lub mem powinna się odpalić i pokazać inny kod błędu. Podepnij też przy tym 1 sprawny wiatrak bezpośrednio pod molexa 12v od zasiłki. I zwróć uwagę czy równo pracuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noctua NF-P12

lub

Noctua NF-S12FLX

z tym ze na cooler nadaje sie bardziej ten pirwszy bo ma tylko ciut mniejszy airflow ale za to sporo wiekszy static pressure co po prostu sie oznacza ze mniej wydmuciach!e powietrza ale za to z wieksza sila..a wiadomo zeby przepchnac powietrze przez finy coolera potrzeba wiekszej sily

tak wiec polecam pierwsza noctue

Witam :) Kupilem tak jak Pan sugerowal noctua nf p12 podlaczylem pod cpu fan smiga z max predkoscia (nawet szybciej 1400 obrotow) ale jest wzglednie cicho a wiatrak z mugena podlaczylem pod molexa i tez przyjemny chlodzik robi w obudowie (cool master haf 32 ) tempy spadly z 42- 44 na 41-36 a w stresie z 84-82 do 76-80 wiec jestem zadowolony . Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie to może być zasilacz lub mobo. Spróbuj na innej zasiłce lub odepnij wszelkie dodatkowe urządzenie od zasilacza (hdd, fdd, napedy), wyjmij grafę i pamięci, płyta bez vga lub mem powinna się odpalić i pokazać inny kod błędu. Podepnij też przy tym 1 sprawny wiatrak bezpośrednio pod molexa 12v od zasiłki. I zwróć uwagę czy równo pracuje.

Zasilacz i grafikę sprawdziłem dzisiaj w innym kompie i wszystko śmiga, tak więc odpada... Jakby to był procesor to chyba też byłby inny kod błędu a nie felerny 88 :unsure: ? Edytowane przez hyper_2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz i grafikę sprawdziłem dzisiaj w innym kompie i wszystko śmiga, tak więc odpada... Jakby to był procesor to chyba też byłby inny kod błędu a nie felerny 88 :unsure: ?

Jak masz możliwość to zaprogramuj kośc biosu i włóż do mobo. Jak nie odpali na nowej kości to znaczy że coś uwalone. 

Sprawdziłem że kod 88 może dotyczyć też uwalonego NB. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz możliwość to zaprogramuj kośc biosu i włóż do mobo. Jak nie odpali na nowej kości to znaczy że coś uwalone. 

Sprawdziłem że kod 88 może dotyczyć też uwalonego NB. 

tutaj czytaliście? Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyper_2002

Niespelna rok temu mialem dokladnie taki sam problem z Asusem P5K-E

wysylalem mobasy na RMA ( swoja droga porzadny sklep Dabs.com )

a oni szybciutko odsylali mi nowe , tak az do 4 razy :)

Za piatym razem zaczolem szukac przyczyny bardziej skrupulatnie , co sie okazalo

podmienilem pamiec na inna , plyta od pierwszego ''power on'' wystartowala na defaultowych ustawieniach

wklepanie timingow ,wsadzenie starych kosci i wszystko chodzilo do dnia zacisnienia timingow

wiec znowu podmiana pamiatki na czas startu ....... i wszystko chula az do dzis .

Nie pomagalo ,wyjecie proca , wyjecie bateri na cala noc , pomogla tylko podmiana pamieci

jesli posiadasz jakas kosc DDR3 innego producenta ,to sprawdz koniecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. czy bede mial jakas widoczna roznice w temperaturach na mugenie 2 jesli zamiast jednego wentylatora zaloze dwa teraz mam noctue nf p12 i zastanawiam sie nad kupnem jeszcze jednej nie wiem tylko czy jest sens halas mi nie przeszkadza :)

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. czy bede mial jakas widoczna roznice w temperaturach na mugenie 2 jesli zamiast jednego wentylatora zaloze dwa teraz mam noctue nf p12 i zastanawiam sie nad kupnem jeszcze jednej nie wiem tylko czy jest sens halas mi nie przeszkadza :)

U siebie na Thermalrighcie True Black z dwoma NF-P12 różnica wynosiła może max 4 stopnie... IMHO nie warto według mnie... choć wiadomo każdy stopień mniej jest w cenie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U siebie na Thermalrighcie True Black z dwoma NF-P12 różnica wynosiła może max 4 stopnie... IMHO nie warto według mnie... choć wiadomo każdy stopień mniej jest w cenie :wink:

dla 4 stopni to dla mnie warto :) a mam mozliwosc kupna noctuy jeszcze po starej cenie tylko ze nad radiatorem mam 23 cm wiatrak ktory wywiewa cieple powietrze a obudowa to cool master haf 32 ciekawe czy faktycznie uzyskam te 4 stopnie oczywiscie w przyblizeniu zastanawialem sie jeszcze jak bedzie to chodzilo jak dwa wentyle nastawie na chlodzenie a cieple powietrze cisnienie bedzie wywalalo z radiatora taki eksperyment jakies sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w instrukcji obslugi Noctuy NH-U12P pisze ze dodanie drugiego wentylatora moze miec wplyw 1-3 stopnie na poprawe wynikow, wiec podobnie jak zauwazyl hyper

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w instrukcji obslugi Noctuy NH-U12P pisze ze dodanie drugiego wentylatora moze miec wplyw 1-3 stopnie na poprawe wynikow, wiec podobnie jak zauwazyl hyper

widze ze ma Pan taka sama plyte jak ja wgrywal juz Pan nowy BIOS 508 a jesli tak to jak on sie ma do poprzedniego cos polepszyli ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze ma Pan taka sama plyte jak ja wgrywal juz Pan nowy BIOS 508 a jesli tak to jak on sie ma do poprzedniego cos polepszyli ?

Prosze mi tu nie "Panowac" ;) jakos przyjemniejsza forma wypowiedzi jest "masz" "Ci" "Tobie", pozatym nigdy nie wiadomo czy wlasnie dziecku nie "Panujesz" :wink:

Plyta powinna w tym tygodniu dojsc, czekam na przesylke z ddr2, wiec tu jeszcze niemoge sie wypowiadac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie zadnych roznic w OC na nowym biosie nie uswiadczylem :/

dodam ze w ogole z moim mobasem mam dziwne jaja , wszystko chodzilo cacy na 4.1GHz przez 4 dni

a teraz lipa , podnoszenie napiec Vcore i VTT , obnizanie taktu pamieci nic nie daje

istne jaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem posiadam dfi dk x58 i nie dziala mi nagrywarka tzn czyta plytki kopiuje z plytki ale przy nagrywaniu wywala invalid block adress moze ktos juz mial z tym do czynienia nagrywarka polaczona przez sata i jest sprawna sprawdzalem na innym kompie .Blagam o pomoc bo juz dluuuuuuugo sie z tym mecze :( firmware tez mam najnowszy

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem posiadam dfi dk x58 i nie dziala mi nagrywarka tzn czyta plytki kopiuje z plytki ale przy nagrywaniu wywala invalid block adress moze ktos juz mial z tym do czynienia nagrywarka polaczona przez sata i jest sprawna sprawdzalem na innym kompie .Blagam o pomoc bo juz dluuuuuuugo sie z tym mecze :( firmware tez mam najnowszy

ze co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi