Skocz do zawartości
Raus

Asus P4pe-x I Dziwny Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Tak jak w temacie - mam dziwny problem z tą płytą. Może na początek przedstawię całą historię

Postanowiłem złożyć dziewczynie komputer do internetu z gratów jakie miałem w szafkach/piwnicy.

No i wyszło takie coś

Mobo - Asus P4PE-X

Procek - Pentium IV 2.66 Northwood 533/512

GPU - Radeon 9200SE

Zasilacz - Codegen 350W

HDD - Samsung 20GB

DVD-RW - LG H20L

Wrak bo wrak ale do internetu i muzyki nic więcej nie potrzeba.

No a teraz w czym problem.

Otóż postawiłem WinXP SP2 na tym sprzęcie bez problemu. Po instalacji bawiłem się na tym kompie dobre kilka godzin (instalki sterów, programów, itd) wszystko grało bez najmniejszego problemu.

Kilka razy resetowałem komputer i równiez za każdym razem odpalał się bez problemu.

Problem pojawił się kiedy zostawiłem komputer wyłączony na noc i kiedy rano chciałem go włączyć.

Komputer zaczął się ładowac normalnie i kiedy pojawił się bootscreen WinXP nastąpił samoczynny reset.

Po resecie znowu komputer doszedł do bootscrenu i znowu reset. Potem już włączył się normalnie i cały dzień procował normalnie (nawet specjanlnie go wyłaczałem i właczałem z 20 razy)

Na drugi dzień rano to samo ze trzy resety i dopiero zadziała. Czasami również podczas któregoś resetu wywala następujący BSOD:

post-160616-1230421916_thumb.jpg

Czasem również wyświetla czarny ekran z napisem że system nie znalazł jakiegoś pliku - już dokładnie nie pamietam co ale jkaoś System/system32/config chyba tak wyglądała końcówka scieżki.

Najdziwniejsze że jak już się włączy to właściwie jest mega stabilny. Aha dodam jeszcze że nie trzeba koniecznie czekać całej nocy - wystarczy godzina -dwie jak komp jest wyłaczony i już ma problem i odpaleniem

Bios w płycie wgrałem najnowszy 1009 (wcześniej był 1008) nic nie podkręcane, temperatura płyty 29 stopni, procesora 52 stopnie (według everesta)

Sądze że to problem z płyta ponieważ właściwie każdy element wymieniłem na inny i było to samo.

Napisze może co wymieniałem do sprawdzenia:

Pentium IV 2.66 Northwood ----->Pentium IV 1.8 Northwood

Radeon 9200SE---->Nvidia GeForce 4 440MX

Codegen 350W----->ModeCom MX-350

Samsung 20GB----->WD400BB 40GB

Jeśli chodzi o ram to mam 4 różne kości po 256MB każda i z każda pojedyńczo testowałem

Jak widać wymieniłem praktycznie całego kompa oprócz nieszczęsnej płyty której poprostu nie mam na wymiane.

Sorry za przydługi post, ale czy ktoś mi pomoże? Bo już nie mam siły do tej maszyny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi