Skocz do zawartości
rakukaracza

Hdmi, Spdif, Lcd. Jak Zrobić Z Lapka Centrum Rozrywki?!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym się dowiedzieć jakiego lapka kupić żeby można było spełnić następujące warunki:

1. Możliwość podpięcia pod LCD'ka i uzyskania 1080p po HDMI (że ma mieć HDMI to wiem, ale czy karta graf. musi być jakaś specjalna (HD?) i czy to że na matrycy notebook nie będzie na przykład w stanie wyświetlić 1080p to czy nie przeszkadza to żeby wyświetlić na TV LCD Full HD 1080p).

2. Jakie są możliwości na dźwięk cyfrowy - podpięcie lapka do apmlitunera (spdif, optical, coaxial). Większość lapków jeśli oferuje dźwięk cyfrowy to jest to spdif. Z tego co wiem w wielu notebookach po hdmi idzie tylko obraz a dźwięk NIET.

może ktoś podać gotową receptę? tzn. kilka modeli notebooków które na 100% dadzą mi takie możliwości?

najlepiej coś z Della lub Toshiby ale niekoniecznie. Wielkość matrycy nie za bardzo istotna ale im mniejsza tym lepsza.

z góry gracias

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co? Wystarczy laptop z HDMI, ktory pusci audio po HDMI.

1. Możliwość podpięcia pod LCD'ka i uzyskania 1080p po HDMI (że ma mieć HDMI to wiem, ale czy karta graf. musi być jakaś specjalna (HD?) i czy to że na matrycy notebook nie będzie na przykład w stanie wyświetlić 1080p to czy nie przeszkadza to żeby wyświetlić na TV LCD Full HD 1080p).

2. Jakie są możliwości na dźwięk cyfrowy - podpięcie lapka do apmlitunera (spdif, optical, coaxial). Większość lapków jeśli oferuje dźwięk cyfrowy to jest to spdif. Z tego co wiem w wielu notebookach po hdmi idzie tylko obraz a dźwięk NIET.

Ad. 1 - w niczym to nie przeszkadza - po podpieciu HDMI laptop sam ustawi rozdzielczosc na pasujaca do TV i wylaczy matryce (ew. dopasuje rozdzialke do matrycy, jesli ma byc obraz na obu rownoczesnie)

Ad.2 - SPDIF optyczny z wyjscia sluchawkowego (potrzebna specjalna wtyczka, koszt max. 10zl), ew. dzwiek po HDMI.

Z laptopow, ktore to potrafia - na pewno Toshiba U400 (mam, sprawdzalem), wydaje mi sie, ze kazdy laptop z HDMI bedzie mial taka funkcjonalnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy SPDIF i dźwięku HD będzie tylko STEREO.

A dlaczego tak myślisz? U mnie w media center podłączam zintegrowaną kartę poprzez spdif do amplitunera i dźwięk jest normalnie 5.1...

A tak wogóle to przed kupnem lapka zorientuj się czy Twój amplituner przepuszcza dźwięk przez HDMI ;) Bo mój np. mimo obecności tego złącza takiej funkcjonalności nie ma. Poza tym z wieloma amplitunerami może być problem z rozpoznaniem ampli przez sterowniki i z dźwięku nici - Yamahy odpdają np. przy rozwiązaniach ATi.

Spdif jest duzo mniej kłopotliwy, tylko niestety kabelków więcej :(

Potem w AC3 filterze ustawiasz dźwiek na spdif i gdy film ma ścieżkę dźwiekową w 5.1 to ampli spokojnie to przyjmie ;)

Tak więc najpierw sprawdź ampli, potem dowiedz się czy karta da radę wykryć ampli(przy połączeniu HDMI) a dopiero potem kup;)

PS. Tak więc Della na 99% sobie odpuść bo on najczęściej korzysta z kart ATi = nici z dźwięku wielokanałowego przez HDMI w popularnych ampli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy Twój amplituner przepuszcza dźwięk przez HDMI

Gdzie on ma go niby przepuszczac? Ma go odebrac, zdekodowac i dac na glosniki, a do TV puscic obraz...

Ampli, o ktorym piszesz, to ten Pioneer z podpisu?

A ja dodam od siebie, ze najpierw warto sprawdzic w instrukcji od amplitunera, czy nie trzeba w setupie pogrzebac, zeby zmapowac wejscia HDMI - mam tak u siebie i dlugo kombinowalem jak kon pod gore, az w koncu wzialem manual od ampli i doznalem olsnienia ;) Teraz wszystko hula jak zloto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety apli z podpisu daje sobie radę tylko z obrazem po hdmi ;) przynajmniej tak słyszałem ;) a sam używam spdifów

Ciagnac OT: dla mnie to jakas brednia, pogrzeb w setupie do amplitunera, powinno sie dac zmapowac HDMI jako wejscie cyfrowe audio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi