Racuch Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 220 na tym CPU max., na starszym BIOS-ie dawało rady deko wiecej ale aktualny S21S ogólnie lepsiejszy w prowadzeniu ramek i CPU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Naprawdę duża powtarzalność max 222 max stabilny 221 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 tak tylko przy jakim VTT ... 1.52V o ile dobrze widzę. sporo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 (edytowane) tak tylko przy jakim VTT ... 1.52V o ile dobrze widzę. sporo.A wiesz ile to jest około 1,33V miernikiem co ciekawe 760 jest to samowidać widać że ustawienia z biosu i z programu ostro zawyżają Edytowane 10 Lipca 2009 przez DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 (edytowane) na szybko 4ghz /2000 cl7 dla sprawdzenia wysokości qpi pomiar miernikiem 1,31Vtt !!! Co to jest 10min Prime, zapodaj screena z 1h Prime/OCCT i wtedy pogadamy. Ustawienia 4GHz/2000 mem. Edytowane 10 Lipca 2009 przez MatroX13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 Co to jest 10min Prime, zapodaj screena z 1h Prime/OCCT i wtedy pogadamy. Ustawienia 4GHz/2000 mem. Nie chodziło o stabilnośc tylko o pomiary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 No to pokaż jakie bclk zrobi stabilne. Wg tego co napisał MatroX13. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 A mialy robic wysokie BCLK.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 (edytowane) No to pokaż jakie bclk zrobi stabilne. Wg tego co napisał MatroX13.bclk stabilne na obydwóch płytach 221bclk :) nad memkami i wysokim taktem się jeszcze popracuje , ale v już jest wiadome :zonk: Edytowane 11 Lipca 2009 przez DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 Czyli bez rewelacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 (edytowane) Bardzo dobrze mało płyty robi stabilnie 221 a co do pomiarów żle nie jest trzeba wszystko pomierzyć ja bym powiedział że rewlelka jak na bios fabryczny choć widzę że zdarzają się sztuki które robią 226 http://www.abload.de/image.php?img=225bclk4g4i.jpg Edytowane 11 Lipca 2009 przez DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 (edytowane) Co to jest 10min Prime, zapodaj screena z 1h Prime/OCCT i wtedy pogadamy. Ustawienia 4GHz/2000 mem. No panie kolego pana życzenia zostały spełnione Edytowane 12 Lipca 2009 przez DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 No panie kolego pana życzenia zostały spełnione Dziękuje kolego sympatyczny, powiem tak szału nie robi... P.S. Żeby tak kolega sympatyczny spełniał moje każde życzenie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) A mialy robic wysokie BCLK.... Proponuję przejrzeć najlepsze wyniki na hwbot'cie dla np. I7 920. Tak "na szybkensa": http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=593562 Edytowane 13 Lipca 2009 przez pablopawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 Proponuję przejrzeć najlepsze wyniki na hwbot'cie dla np. I7 920. Tak "na szybkensa": http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=593562 http://hwbot.org/signature.img?iid=234481&thumb=false http://hwbot.org/signature.img?iid=234483&thumb=false http://hwbot.org/signature.img?iid=228143&thumb=false http://hwbot.org/signature.img?iid=233880&thumb=false http://hwbot.org/signature.img?iid=232578&thumb=false Panie overclocker, raz ze nie mozna zrobic hotlinkow do hwbota i nie trybia, a dwa pewnie tak jak z valida, tam jest classi, a tutaj mowili o wersji LE ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) ja mam pytanie odnośnie właśnie tej LE. od tyłu wszystkie sloty pcie są wlutowane do końca (znaczy się na całej długości slotu :D), więc mam pytanie. Obojętne jest to do którego slotu włożę jedną albo dwie karty? obie dalej będą pracować w trybie 16x? dopiero jak pojawi się trzecia to któryś slot będzie wolniejszy? napisałem w tej sprawie do supportu evga ale nic nie odpisują. Edytowane 13 Lipca 2009 przez prznar1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 Panie overclocker, raz ze nie mozna zrobic hotlinkow do hwbota i nie trybia, a dwa pewnie tak jak z valida, tam jest classi, a tutaj mowili o wersji LE ;] Przeczytaj #2 post w tym temacie. A hotlinki usunąłem- trzeba ruszyć zwieracz i pofatygować się na hwbota :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Niecały rok temu, kiedy na rynku pojawiły się procesory z rodziny Core i7, nikt raczej nie przypuszczał, że firma EVGA stworzy produkt, który wstrząśnie całą sceną overclockingu. A wszystko to za sprawą płyty głównej o kryptonimie „Classified”, która została okrzyknięta przez czołowych overclockerów najlepszą płytą do podkręcania jaka kiedykolwiek powstała. W dniu dzisiejszym przyjrzymy się bliżej tej konstrukcji oraz sprawdzimy, czym tak urzekła najlepszych ludzi w swoim fachu. Zapraszamy do leORT: ORT: ktury.! Autor: ryba - Marcin Rywak ODNOŚNIK DO PUBLIKACJI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARK666 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 (edytowane) bo na Class kreci sie inaczej niz na DFI / Biostar czy innych mobaskach osigajacych >230 BCLK. Class bootojesz do windy na BCLK Max ~220-221 i eLeet ciagniesz w gore, ja czekam na classa i proca, oby trafila sie dobra sztuka bo sie :wisielec: Rozmawialem z niektorymi goscmi co sypia po 245-250 BCLK, Boot do windy na 220 i reszte zalatwia eLeet... Pozdrawiam Krzysiek PS: na jakiej plycie Ryba robil testy E759/760 ?? - nie doczytalem Edytowane 21 Sierpnia 2009 przez DARK666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 bo na Class kreci sie inaczej niz na DFI / Biostar czy innych mobaskach osigajacych >230 BCLK. Class bootojesz do windy na BCLK Max ~220-221 i eLeet ciagniesz w gore, ja czekam na classa i proca, oby trafila sie dobra sztuka bo sie :wisielec: Rozmawialem z niektorymi goscmi co sypia po 245-250 BCLK, Boot do windy na 220 i reszte zalatwia eLeet... Pozdrawiam Krzysiek PS: na jakiej plycie Ryba robil testy E759/760 ?? - nie doczytalem no musiał na 760 bo 759 wycofana a 761 w eu niedostępna a 762 nie ma jeszcze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 (edytowane) W dniu dzisiejszym przyjrzymy się bliżej tej konstrukcji oraz sprawdzimy, czym tak urzekła najlepszych ludzi w swoim fachu. Zapraszamy do leORT: ORT: ktury.!moze i jestem najlepszym ludziem, ale na pewno nie w "tym" fachu ;) ale mam pare zastrzezn co do samej plyty. - velociraptor odmawial dzialania z plyta (albo odwrotnie) na porcie sata0 - totalnych zwiech systemu podczas startu, przy min OC :/ ile ja sie z tym nameczylem. przelaczenie na inny port rozwiazalo problem. oczywiscie wszystkie inne posiadane dyski nie sprawialy takiego problemu (WD 1TB, 0.5TB, seagate, intel ssd) - bios ubogi :/ tzn ma wszystko co potrzebne do OC, ale reszta po macoszemu. szczegolnie brakuje mi mozliwosci flasha biosu, zarzadzania wylaczaniem systemu w zaleznosci od temp/obr (a moze gdzies mi umknelo) bo juz raz mi sie bloczek w patelnie zamienil ;) - dostepnosc do portow sata - no co im przeszkadza dac to pionowo, ale tutaj nikomu sie nie dogodzi. - wyswietlacz. no fajny, ale co z tego jak mi grafa go zaslania :/ a byl taki fajny, dodatkowy do wer 759, to musieli przyciac wlasnie tutaj koszty :/ i potem czlowiek nie wie, o co biega plycie jak nie chce sie podniesc :/ - start plyty...koszmar...czasami nie wiem, czy wisi, czy jeszcze sie podnosi (tez przez brak widocznosci post lcd :/ ) i czekam... czekam...ja rozumie, ze mozna sie "wewnetrznie" testowac, ale tutaj to plyta chyba baaardzo gleboko szuka swojego wewnetrzenego "ja" ogolnie plyta daje rade ;) osobiscie jestem z niej bardziej zadowolony niz z kaprysnego asusa r2e, ale niesmak braku "dodatkow" pozostaje PS: na jakiej plycie Ryba robil testy E759/760 ?? - nie doczytalemna koncu jest info kto dostarczyl sprzet i tam masz - E760 Edytowane 21 Sierpnia 2009 przez Sulaco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARK666 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 dzieki, pierwsze co sprawdzilem to osiagi i tylko to mnie interesowalo tak z grubsza. Brakuje tu testow w 3d markach przy pelnej obstawie, 2x gtx 295 + gtx 285 [physX] a szkoda... Nie bylo Template Bios-u na jakich ustawieniach co i jak dzialalo, wyciskacza pamieci, Super Pi - tescik fajny ale jak dla mnie za krotki,za maly...czuje nie dosyt:) Zadnych problemow z Tagan-em BZ 1300 nie bylo ??, nagadali mi na stronie producenta jak to class nie wspolgra z ta marka...sam mam tagan bz 1100 i mysle nad wymiana ale zobaczymy :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zadnych problemow z Tagan-em BZ 1300 nie bylo ??, nagadali mi na stronie producenta jak to class nie wspolgra z ta marka...sam mam tagan bz 1100 i mysle nad wymiana ale zobaczymy :) u mnie tg bz 1100 nie sprawia zadnych problemow z ta plyta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 u m nie na BZ 1300 zero problemów u Ryby tez wsio bangla z tego co wiem szkoda że cos nie nie teges na 100% u Ciebie Sulaco, fakt czasem mobas startuje "dośc powoli", jak przegniesz z OC to zrób clear cmosa tym małym przyciskiem z tyłu płyty wklep ustawienia na nowo i powinno banglać, dziwne ale czasem pomaga :) od siebie dodam że najbardziej stabilna i sensowna płyta od kilku lat jaką miałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skogen Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Podepnę się pod temat. Mam Evgę X58 SLI LE, płyta naprawdę jest dobra oprócz tego, że w okolicach sekcji i proca słychać jakieś rzężenie, zgrzytanie, jakby zwarcie(nie to nie są piski cewek) im wyższe bclk tym głośniejsze i bardziej upierdliwe są te dźwięki. Spotkał się ktoś może z czymś takim? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 (edytowane) Jestem ciekawy jakie maksymalne BCLK da się z niej wyciągnąć przy mnożniku 21 lub 22.Szkoda ze Ryba tego nie sprawdził lub z nami tym sie nie podzielił. <_< Tak naprawdę na cholere komuś BCLK rzędu 230-240 przy mnożniku 12? lub 17? Edytowane 22 Sierpnia 2009 przez jimmy1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maax990 Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 (edytowane) Jestem ciekawy jakie maksymalne BCLK da się z niej wyciągnąć przy mnożniku 21 lub 22.Szkoda ze Ryba tego nie sprawdził lub z nami tym sie nie podzielił. <_< Tak naprawdę na cholere komuś BCLK rzędu 230-240 przy mnożniku 12? lub 17?hmm moze po to zeby sprawdzic gdzie jest sciana proca/plyty?.zreszta masz racje po sprawdzeniu tego ryba mogl pocisnac maxa na wysokim mnozniku Edytowane 22 Sierpnia 2009 przez maax990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostyn Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 jimmy, wg odpowiedź jest prosta: do OC :P a tak poważnie to do póki nie masz i7Extreme to wysokie BCLK daje Ci większą swobodę w trafienie w odpowiednie taktowanie proca i pamięci równocześnie. Przykład: Masz pamięci które "kończą się" -powiedzmy- przy 1930MHz Masz fajną sztukę proca i możesz go pogonić. Żeby na pamięciach mieć te twoje 1930 to możesz je pogonić: x5 - przy bclk 193 i mnożniku x21 masz proca na 4053 x4 - przy bclk 241 i mnożniku x18 masz proca na 4338 Wątpię żeby ktoś chciał ustawiać te 4053 jeżeli chłodzenie i wszystko inne podoła przy 4338. Jeżeli miałbyś ochotę zapytać co do tego ma wspomniany wcześniej przeze mnie i7Ex to: rację masz mówiąc "po cholerę wysokie bclk", bo ustawiasz bclk względem pamięci, a proca ustawiasz już tylko mnożnikiem. I tu mając niższe bclk możesz rzeczywiście podejść bliżej max oc proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Właśnie chodzi mi o "przydatność" płyty w maksymalnym oc procka,sprawa pamięci ma na razie dla mnie drugorzędne znaczenie(tym zajme sie pózniej)Jestem ciekawy czy płyta zrobi 230 BCLK na mnozniku 21,22.. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guderian Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 (edytowane) moja dfi robi 233x21 na powietrzu spi 1m policzy no ale ciezko to tak ustabilizowac, ogolnie sie da ale wiele zalezy od sztuki proca jaka trafimy, no a evga to klasa sama dla siebie najzabawniejsze jest ze lepiej wychodzi mi zabawa na mnozniku 21 niz np 17...a nie chce mi sie siedziec nad tym i myslec bez konca, raczej poszukam jakiegos nowszego biosu bo moj z lutego, moze cos zdzialam, choc to i tak sporo, a pozniej czas na zmiany ddr2 kiedy bedzie mozna u Ciebie nabyc 761?? Edytowane 22 Sierpnia 2009 przez guderian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...