Skocz do zawartości
Lucas

[rzut Okiem] Dell Xps M1330

Rekomendowane odpowiedzi

Wstęp

W związku z świateczna lekką nudą, postanowiłem przedstawić Wam mojego laptopika, ktorego użytkuje od ok. 2 miesięcy - Dell XPS 1330.

Poszukiwałem laptopa który zastąpi mi moją prawie już 4 letnia Toshibe Tecra (Celeron-M 1,6ghz, 512ramu, hd40GB), czegoś niewielkiego, mobilnego, o przyzwoitym czasie pracy na bateri, dosyć wydajnego, z przeznaczenie: przegladanie www, programy biurowe, czasami jakis filmik/serialik, czasami puszczenie jakiejs prezentacji w pracy (oczywiscie na rzutniku, a nie na 13,3cala matrycy tego komputerka) i w sumie tyle. Nie jest to mój podstawowy komputer ani w domu ani w pracy, początkowo zastanawiałem się nawet nad netbookiem, ale ten pomysł jakos upadł. Wybór padł na Dell`a xps 1330, głownie ze wzgledu na... jego wygląd :oops: Przyznam sie bez bicia, ze jakos specjalnie nie porównywałem innych modeli - spodobał mi się i go kupilem.

Konfiguracja

konfig mojego to:

Dołączona grafika

czyli w skrócie T5850@2,16ghz/3GB Ram 667mhz/HD 250GB 5400rpm/ GMA X3100

+ to co nie widać na screenie:

- matryca 13,3' 1280x800 błyszcząca (moja to jeszcze wersja zwykla, wystepuja tez podswietlane juz diodami led)

- bluetooth

- czytlik linii papilarnych

- pilot

Wygląd zewnętrzny

tak sie nasz zawodnik prezentuje w pełnej okazałości:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

od góry kamerka 2,0mpix, dwa mikrofony, poniżej matryca 13,3' 1280x800 - moja "jeszcze nie ledowa" i moim zdaniem z dość cienkimi katami patrzenia, w pracy biurowej bardzo ok ale juz przy ogladaniu filmów lepsze kąty by sie napewno przydały, jak dla mnie minus tej konfiguracji.

Klawiatura - bardzo mi pasuje, klawisze dosyć duże fajnie pracują.

Ponizej po prawej czytnik linii papilarnych - jest, działa, dla mnie "taki bajer"

Touch Pad - tutaj nie mam sie do czego przyczepic, dokładny z bardzo mi pasującymi klawiszami chodzacymi lekko ale z wyraźnym klikiem bardzo mi przypasowały zaraz po pierwszym właczeniu.

Podpórka na dłonie wokół touchpada wykonana z alminium.

Generalnie obodowa wykonana gustownie i solidnie, z materiałów sprawiających bdb wrażenie, nic nie trzeszczy, acz co zauważyłem przy jej czyszczeniu, klawiatura sie ugina.

nad klawiatura pasek dotykowych klawiszy multimedialnych, włącznik komputerka, diody właczonego wi-fi, bluetooth, przycisk odpalający dellowską aplikacje DellMedia Direct (coś w stylu WindowMedia Center):

Dołączona grafika

dołączany pilot i słuchawki creative`a:

Dołączona grafika

Porty:

z lewej:

Dołączona grafika

zasilanie, d-sub, siecówka, usb, hdmi, firewire

z prawej:

Dołączona grafika

ExpressCard (tam też chowa sie dołaczonego pilota), włacznik sieci bezprzewodowej, przełacznik szybkiego wyszukiwania dostępnych sieci wi-fi, slot nagrywarki dvd (typu slot - in, przycisk wysuwania plytki znajduje sie na pasku klawizy multimedialnych nad klawiaturą )

od frontu:

Dołączona grafika

2 x złącze słuchawkowe (taki bajer jakby sie chciało gdzies np w podróży w dwójke np ogladać film, ze wzgledu na kąty - trzeba byc bardzo blisko siebie :wink: ) i złącze mikrofonu, po prawej czytnik kart

z tyłu jakichkolwiek portów brak.

od spodu:

Bateria:

6 komorowa:

Dołączona grafika

przy korzystaniu z wifi o dużej sile, surfowaniu po necie i ogladaniu filmów w divx z twardego dysku starcza na ok 4 do 5h (zależnie od podswietlenia matrycy itd) - oczywiście w trybie oszczędnym zarządzania energią.

Przydatnym bajerkiem związanym z bateria jest wskaźnik LED naładowania baterii dostepny po naciśnieciu przycisku na niej (coś jak w macbook'u):

Dołączona grafika

a tu widok po odkręceniu zaslepek i wyjęciu twardego dysku:

Dołączona grafika

na plus bezproblemowy dostęp do wszystkich wymienialnych elementów (łacznie z procesorem) nie bedzie tez problemu z ew. przedmuchaniem wentylatorka jesli sie zakurzy.

pod baterią miejsce na kartę sim (jesli nasza konfiguracja posiada modem hsdpa) - moja nie posiada (i tu zmaściłem, to mogło by sie przydać):

Dołączona grafika

Wydajność

Kilka szybkich testów:

ustawienia CPU w trybie pełnej wydajności i oszczędzania energii:

Dołączona grafika Dołączona grafika

spi 1M (w trybie pełnej wydajności):

Dołączona grafika

cos do czego xps w mojej konfiguracji sie zupełnie nie nadaje i nie taka jego u mnie rola, czyli gry, a zatem marki:

Dołączona grafika

twardy dysk:

HDTach w trybie long bench:

Dołączona grafika

jest to:

Dołączona grafika

Hitachi 5K320-250 5400rpm, 250giga, jego głośnośc określilbym jako średnią tzn czasami słychac przeskakujace głowice, ale nie przeszkadza to i nie jest głośne.

odczucia dot. uzytkowania:

Kupiłem go z preinstalowaną przez dell`a Vistą Home Premium, pozytywnie zaskoczyła mnie szybkośc uruchamiania sie aplikacji jak i cała szybkośc działania systemu, wszystko do czego go używam chodzi bardzo płynnie, płynniej niż sie spodziewałaem (bałem sie czy przy Viscie twardy dysk nie bedzie wąskim gardłem w tej konfiguracji - nie jest), na plus tez zaliczyłem praktyczny brak zainstalowanego przez dell`a crapware`u jest tylko Roxio Creator w pełnej wersji (całkiem spoko do nagrywania płytek)m DellMediaDirect o którym wspominałem, a w tray'u tylko jeden programik zarzadzajacy funkcjami dodatkowymi, ikonka od czytnika linii papilarnych i od bleutooth - nie trzeba było sie bawić w odinstalowywanie zbędnego badziewia.

Generalnie zadowolony jestem z zakupu i sprzecik spełnił moje oczekiwania.

edit:

aha - gwarancja 27miesiecy od daty wyprodukowania, u mnie wyszło prawie 26 od zakupu, w systemie nbd (o tym jak dell załatwia gwarancje w tym systemie ktos na forum juz pisał)

- i jako ciekawostaka - sprzęt jest.. made in poland

Edytowane przez Lucas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

model hsdpa można kupić na allegro i samemu zamontować nie tracąc gwarancji (wystarczy odkrecic jedną srubkę od zaślepki, włożyć modem w slot i podłączyć anteny)

na allegro modem (Dell 5520) kosztuje od 200 do 400 zł zalezy na jakiego sprzedawcę sie trafi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny problem przy montażu tego modemu miałem z kablami od anteny :wink:, były trzy, w modemie są tylko dwa wejścia, lecz wystarczyło tylko wejść na stronę della, gdzie wszystko było ładnie opisane. Zauważyłem jeszcze, że w tym egzemplarzu(niby najbogatszy wyposażeniem z serii m1330) w którym to montowałem nie było osłonek na te końcówki wszystkie trzy latały sobie luzem. Miałem problem jeszcze z kartą sim jakbym nie włożył nie chciało mi wykryć, co się okazało tą kartę trzeba było włożyć stykami do góry i wtedy nawet się w tym slocie zablokowała :lol2: .

Co do wad o których ludzi piszą na jego temat czyli głośny napęd, który tylko tak naprawdę przy wkładaniu wydaję trochę dziwne dźwięki, ale w końcu to jest slot-in, oraz przegrzewanie się karty graficznej w wersji z 8400GS, też nie uświadczyłem w normalnej pracy. Możliwe, że przy dłuższej sesji z jakąś gierką mogą pojawić się problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wygląda to tak. Z tym że mam inny konfig ( patrz sig).

Co do odczuć autora. Podzielam jego zdanie w 100%. Laptop jest naprawde przyjemny w pracy jak i w zabawie. Nie zdarzyło mi się jeszcze z nim nadprzyrodzonego. Jedyne co mnie drażni to kiepsko wykonany panel z tymi guziczkami do multimediów.

wydajnosc.jpg

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem ze słabo kontaktującym panelem dotykowym można rozwiązać na dwa sposoby:

1. Dzwoniąc po serwisanta, który przyjeżdża do domu, podważa panel i układa kabelki znajdujące się pod nim.

2. To samo co w pkt 1. ale robiąc to samemu.

Tobie Poczka polecam pkt 1. ;)

U mnie w tym vista benchu pokazuje 5.1 na xps'ie, ale zakładam, że dzięki temu nie przegląda mi się szybciej netu siedząc na kibelku (a do tego gł. wykorzystuję laptopy w domu :) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak z ciekawosci to czy tez was czasem kopnie lekko prąd jak dotkniecie obudowy XPS ? jak mialem swojego M1330 to zdażyło mi się tak kilka razy a ostatnio rozmawialem z znajomym który też ma M1330 i mówił ze też go czasem lekko kopnie prąd jak dotknie ręką obudowy (podobno to jakaś wada tego modelu, macie też tak u siebie, czy może byly to pojedyńcze przypadki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak z ciekawosci to czy tez was czasem kopnie lekko prąd jak dotkniecie obudowy XPS ? jak mialem swojego M1330 to zdażyło mi się tak kilka razy a ostatnio rozmawialem z znajomym który też ma M1330 i mówił ze też go czasem lekko kopnie prąd jak dotknie ręką obudowy (podobno to jakaś wada tego modelu, macie też tak u siebie, czy może byly to pojedyńcze przypadki)

Dzwonisz na serwis Dell'a (miałem ten sam problem u siebie)- wymieniają zasilacz na taki z trzema bolcami. Kurier na drugi dzień był z nowym zasilaczem i problem ustąpił.

@Poca- to ta moda na "piano black", choć i tak jako całość ta seria xps jest jedną z milszych dla oka na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie od razu w zestawie był zasilacz z 3 bolcami. Nic mnie nie kopało; ]

Czasami tylko klawisz Backspace potrafi się jakby zablokować na bokach i rogach. Jedno, dwa dmuchnięcia i porządne przyduszenie go wykluczają problem na długi czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi