m4teuszek Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Mam taki problem z wyborem monitora. Juz mam swoje dwa typy: http://www.agito.pl/19/lg-19-lcd-w1952tq-pf.351.328993.html http://www.agito.pl/19/samsung-19-lcd-sm-9...351.333216.html I czytalem ze aby byla lepsza jakosc obrazu nalezy podlaczyc karte graficzna z monitorem. Ale ktore zlacze jest lepsze? Ktore da lepsza jakosc obrazu? DVI-D czy DVI-HDCP? na wikipedii nie moglem znalesc nic o tym DVI-HDCP i sie pytam. O DVI-D pisze ze poprostu ze zapewnia najwyzsza jakosc, czyli niby lepszym wyborem bylby ten Samsung? Aha karta graficzna to Radeon 4850. Czy ma zlacza odpowiednie do tych dwoch wyzej wymienionych monitorow? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 (edytowane) DVI-HDCP??? lOl Istnieje tylko hdcp, które jest lepsze od dvi. Edytowane 28 Grudnia 2008 przez kacp3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4teuszek Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 No sie pytam wlasnie zobacz złącza w tym LG Rodzaj złącza wideo D-Sub DVI-HDCP i o co tu chodzi? w Tym drugim pisze wyraznie DVI-D i wiem, ale jezeli mowisz ze HDCP jest lepsze to wezme ten LG chyba no ale da rade polaczyc ten monitor z tym radeonem? http://www.agito.pl/seria-hd-4000/asus-rad...054.335809.html Czy bede musial dokupic cos? zalezy mi na tym zeby miec jak njalepsza jakosc obrazu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 i o co tu chodzi? Pozdrawiam Może by tak wejść na stronę producenta i poczytać jakie ma faktycznie wejścia a nie patrzeć na dziwaczne opisy sklepów internetowych :angry: albo wpisać w google: HDCP ! ... ... oba monitory mają takie samo złącze DVI-D z HDCP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 DVI-HDCP??? lOl Istnieje tylko hdcp, które jest lepsze od dvi. Brawo, wodzu... pokaz nam jeszcze fotke tego zlacza HDCP, ktory to akronim oznacza High-bandwidth Digital Content Protection i jest protokolem zabezpieczen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4teuszek Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 (edytowane) OK oba maja takie same złącza. Czyli male znaczenie ma ktory wezme do jakosci obrazu, wezme ten LG bo ma wiekszy kat widzenia w pionie a w poziomie taki sam. No dobra to oba maja DVI-D z HDCP a karty? Na stronie producenta karty nie moge o tym znalesc informacji tylko to ze ma 2 zlacza DVI, ale juz bez literek dalej :P, a w sklepie pisze ze karta ma złącza DVI-I 2x. Bede musial do tego kupic jakies przejsciowki czy nic z tym nie robic i poprostu podlaczyc kabel od monitora do zlacza DVI-I w karcie i wszystko bedzie elegancko? Edytowane 28 Grudnia 2008 przez m4teuszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4teuszek Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 (edytowane) Czytalem to. No i? :/ DVI-I - przesyła zarówno dane cyfrowe jak i analogowe. Po zastosowaniu właściwej przejściówki można je połączyć ze zwykłym złączem D-Sub karty graficznej DVI-D - przesyła tylko dane cyfrowe, zapewnia najwyższą jakość obrazu ze wszystkich złącz typu DVI, jest w pełni kompatybilne z HDMI Karta ma DVI-I, Monitor DVI-D z HDCP z tego co wyczytalem. Prosto i zwiezle. Moge polaczyc karte z tym monitorem i miec wysokiej jakosci obraz? :] Bo ja to rozumiem ze moge polaczyc i bedzie git Edytowane 28 Grudnia 2008 przez m4teuszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Czytalem to. No i? :/ Karta ma DVI-I, Monitor DVI-D z HDCP z tego co wyczytalem. Prosto i zwiezle. Moge polaczyc karte z tym monitorem i miec wysokiej jakosci obraz? :] Bo ja to rozumiem ze moge polaczyc i bedzie git tak ale btw karta za 500zł a szitowaty malutki monitorek 19" o rozdzielczości 1440x900...ja bym brał minimum 22" - tylko 100zł drożej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Dobrze rozumiesz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4teuszek Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 teraz mam 17" crt wiec poczuje raczej roznice przerzucajac sie na 19" :] Eh no ale jak biore 22" to nie mieszcze sie w budzecie moim. A jak tylko 100 zl drozej no to moze jednak sie zdecyduje na 22" ale wez ty mi pokaz monitor 22 cale z dobrym kontrastem, malym lagiem 2ms najlepiej, wejsciami DVI-D z HDCP i jasnoscia. Jak znaidzjesz taki mniej do max 600 zl to moze jednak sie zdecyduje na 22 " ew. 21". Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 jak bedziesz mial zamiar ogladac filmy z bluray to bierz z hdcp - jak nie mozesz to smialo olac bo to nie daje nic procz kompatybilnosci z durnym zabezpieczeniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 (edytowane) -------------------- Jakiś syf. Z takim kompem to raczej blue-ray nie poogląda. Zresztą wtedy chyba wszystkie podzespoły muszą mieć HDCP - czyli czytnik, karta graficzna i monitor. Tu masz listę najtańszych 22", możesz coś poprzeglądać. Nie wiem jak w PL, jak jest tu ktoś w miare obeznany to pomóżcie chlopakowi. http://www.azerty.nl/producten/zoek?p_tab=...ERING=prijs_asc Myślę że pakowanie się w 19" nie ma sensu. Edytowane 29 Grudnia 2008 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4teuszek Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 (edytowane) Ale czemu nie pakowac sie w ta 19"? 19" LCD przy moim teraz 17" crt to bedzie wielkie cudo skoro tez wydaje mi sie normalny ;p A syf mam teraz za tydzien dwa bede mial Raden 4850, proc E5200 itp itd. Tzn no wiecie, zebym mial kase to wiadomo ze bym wzial 22". Ogolnie na wszystko z monitorem 19" wydam jakies 1900 zl. Budzet 2000 mam. Gdybyscie mi dali monitor 22" z 2ms, wysokim kontrastem, dobra jasnoscia itp. to bym wzial sie zmiescil w budzecie. Ale cena monitora nie moglaby przekroczyc 600 zl a watpie zebym znalazl za 600 zl LCD 22" 2ms. A nawet jak znajde to lipny kontrast czy jasnosc. Ten 19" moze nie jest tak duzy jak 22" ale co z tego skoro napewno lespzy do gier - dobry kontrast, maly lag - 2ms, no i tez nie az tak duza rozdzielczosc dzieki czemu gra bedzie mogla plynniej chodzic. tak w ogole to widze szpachla ze w sig dodales sobie cytat ode mnie. Heh wiesz to nie moja wina tylko sklepu ktory wpisuje w jednym monitorze DVI-D a w drugim DVI-HDCP. Dodajac to ze ja sie nie znam to skad moglem wiedziec? :] Teraz juz wiem o co chodzi :P Edytowane 30 Grudnia 2008 przez m4teuszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4teuszek Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 krotko: Co lepiej wziac monitor 19" Full najlepsza jakosc obrazu wysoki kontrast 10000:1, 2ms itp, czy drozszy o 100 zl 22" z wiekszym lagiem - 5ms, kontrastem 2500:1-3000:1? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akodo Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 krotko: Co lepiej wziac monitor 19" Full najlepsza jakosc obrazu wysoki kontrast 10000:1, 2ms itp, czy drozszy o 100 zl 22" z wiekszym lagiem - 5ms, kontrastem 2500:1-3000:1? Jak nie stać Cię na dobrą 22" to kup bardzo dobrą 20", rozdzielczość ta sama więc nie masz największej wady 19" wide a cena niższa niż 22" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4teuszek Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Kupuje komputer gdzies tak 12-14 stycznia byc moze troche rzeczy stanieje i bedzie mnie stac na Samsunga SM T220 :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Myślę że pakowanie się w 19" nie ma sensu.A jakieś logiczne argumenty? Czy to tylko takie Twoje "widzi mi sie" ? Mam 19-tkę panoramiczną (LG w1952tq-pf) i jest w porządku. Przesiadłem się z CRT 17". Nie wyobrażam sobie żebym miał mieć 22-calowego kolosa na biurku. Każdy kupuje wg własnych potrzeb i budżetu. To tak samo gdyby ktoś chciał kupić małe auto, a Ty byś mu powiedział, że nie ma sensu sie w to pakować i żeby kupił większy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Dla mnie 24" już jest małe a co dopiero 19" ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 krotko: Co lepiej wziac monitor 19" Full najlepsza jakosc obrazu wysoki kontrast 10000:1, 2ms itp, czy drozszy o 100 zl 22" z wiekszym lagiem - 5ms, kontrastem 2500:1-3000:1? A ten kontrast to statyczny czy dynamiczny, bo to gigantyczna roznica? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akodo Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 A ten kontrast to statyczny czy dynamiczny, bo to gigantyczna roznica? a gdzie widziałeś monitor ze statycznym kontrastem 2500-3000:1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Ale czemu nie pakowac sie w ta 19"? 19" LCD przy moim teraz 17" crt to bedzie wielkie cudo skoro tez wydaje mi sie normalny ;p A syf mam teraz za tydzien dwa bede mial Raden 4850, proc E5200 itp itd. Tzn no wiecie, zebym mial kase to wiadomo ze bym wzial 22". Ogolnie na wszystko z monitorem 19" wydam jakies 1900 zl. Budzet 2000 mam. Gdybyscie mi dali monitor 22" z 2ms, wysokim kontrastem, dobra jasnoscia itp. to bym wzial sie zmiescil w budzecie. Ale cena monitora nie moglaby przekroczyc 600 zl a watpie zebym znalazl za 600 zl LCD 22" 2ms. A nawet jak znajde to lipny kontrast czy jasnosc. Ten 19" moze nie jest tak duzy jak 22" ale co z tego skoro napewno lespzy do gier - dobry kontrast, maly lag - 2ms, no i tez nie az tak duza rozdzielczosc dzieki czemu gra bedzie mogla plynniej chodzic. 2000zł czy 2150zł bez różnicy a 19" vs 22" różnica znacząca za 658zł masz w agito LGik 2252tq 2ms 10000:1 17" CRT to 19" LCD będzie TYLKO szerszy obraz i minimalnie wyższy... tu masz 24" LCD kontra 17" CRT: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...