Skocz do zawartości
rybaa1989

Podkrecanie Pentium 4 3,00 Ghz

Rekomendowane odpowiedzi

A dlaczego by nie można było? Oczywiście, że da się. A na ile to nikt Ci już nie powie, sam musisz sprawdzić. CPU z serii 6xx P4 więc z OC nie powinno być najgorzej. Mnożnik zablokowany więc pozostaje tylko FSB. 3,5GHz CPU powinien bez problemów uzyskać. Pewnie z 4GHz przy dobrym chłodzeniu też nie powinno dać się zrobić. Pytanie czy twoja mobo pozwala na zmianę napięcia CPU? Jak nie to OC zostanie ograniczone. Na początek ustaw pamięci synchronicznie do CPU i podnoś FSB.

Spróbuj od razu podnieść FSB do 235MHz (da to taktowanie 3,5GHz) i sprawdź np. ORTHOSem czy komputer stabilny. Jak tak to FSB w górę jak nie to w dół i powtórzyć sprawdzenie stabilności. W międzyczasie, gdyby był niestabilny to możesz jeszcze odnieść napięcie na CPU. Oraz sprawdzaj cały czas temperaturę. P4 potrafi się rozgrzać i dużo wytrzymać ale lepiej 75st. nie przekraczać. Ewentualnie zmienić chłodzenie na coś lepszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam mobo Gigabyte GA-8I945P-G i taki sam procesor, i też myślę o podkręceniu CPU, na procesorze ma Karakoum, więc nie powinno być problemów z podkęceniem procesora, tylko boję się o płytę główną, jakie są jej możliwości, ile ona wytrzyma??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi