Skocz do zawartości
MarcinDl

Przegrzewający Się Laptop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Od blisko roku jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem laptopa Asus F5V-AP096C z procesorem Intel Core Duo T2250 dysk twardy o pojemności 120GB (prędkość 5400 typ SATA) i 2GB RAMu. Karta graficzna Nazwa ATI Mobility Radeon X2300. Bateria Rodzaj baterii Litowo jonowa Ilość komór 6 Pojemnosc 4400 mAh.

Mój problem jest następujący: strasznie się grzeje i bez przerwy chodzi wentylator - bardzo głośno, na dłuższą metę jest to denerwujące :(

Za pomocą programu NHC zmierzyłem temperaturę na procesorze i tak dochodziła do 73stC, natomiast na twardym dysku do 61.

Sam program zablokował mi możliwość zmienienia trybu zasilania (obecnie jest oszczędzanie energii) i nie mogę go zmienić na żaden inny, gdyż prawdopodobnie temperatura jeszcze bardziej by wzrosła.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problem ? Wie jak mu zaradzić (tzn. zbić tą temperaturę oraz sprawić, żeby chodziło to niemal bezszelestnie) ?

Dodam, że nie czyściłem go, gdyż nie chcę otwierać pokrywy, bo z pewnością będą tam jakieś plomby gwarancyjne.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyloz odkurzacz do otworow wentylacyjnych/wiatraka zobacz czy pomoglo to cos czy nie, powinno pomoc. jezeli nie to na gwarancje. strasznie wysoka masz temp dysku, samsung z popisu rzadko przekracza 50stopni, wczesniejszy fujitsu 5400 z kolei rzadko 40 osiagal. tak czy siak najpierw przedmuchaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze tez mozsz zmienic napiecie na procku na nizsze (stabilne)

jezeli ma tryb max baterry to procek pracuje jako 800mhz a przy tej czestotliwosci nie obnizy napiecia nizej, przynajmniej ja w tym samym procku nei jestem w stanie tego uczynic. za to przy wyzszych mnoznikach jak najbardziej to moze troche, choc niewiele pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli ma tryb max baterry to procek pracuje jako 800mhz a przy tej czestotliwosci nie obnizy napiecia nizej, przynajmniej ja w tym samym procku nei jestem w stanie tego uczynic. za to przy wyzszych mnoznikach jak najbardziej to moze troche, choc niewiele pomoc :)

moj procek w lapku na kazdym mnozniku chodzi na 0,950V, nie wazne czy 6x czy 11 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi