Skocz do zawartości
PietruchaK

Hybrid Crossfire Hd 4850 Toxic + Hd 3200 Integra - Jak Przełączać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

mam mobo od Gigabyte ze zintegrowanym HD 3200, dwa tygodnie temu zakupiłem kartę HD 4850 toxic od Saphira.

Saphire jest wypasiony, ale ma wiatraczek zalmana, który hałasuje trochę i nie ma programowej regulacji obrotów.

Kupując płytę główną z HCF wyczytałem w necie, że zaletą tego HCF jest możliwość przełączania pomiędzy kartą lepszą

do gier, a kartą gorszą zintegrowaną do pracy 2D.

Czy ktoś wie jak to zrobić i czy ktoś to już robił fizycznie?

U mnie wygląda to tak że w biosie przestawiam mu żeby odpalał się z integry, wtedy winda odpala się z integry, znajduje nowy sprzęt i instaluje sterowniki do HD 3200 i po jakimś czasie system jest gotowy do pracy. Mój HD 4850 jest widoczny w CCC jako 'disabled'.

Jeśli przestawię w biosie na pcie system odpala się i działa na 4850 i nigdzie nie widać HD 3200 (ani w menadżerze urządzeń ani w CCC).

Ktoś wie czy można to tak skonfigurować żeby można było w windzie zmieniać sobie z jednej grafy na drugą ?

Pls pomóżcie ludzie, bo inaczej będę musiał kombinować z regulatorkiem obrotów do zalmana!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo HD4850 nie obsugluje tej technologii HD3400,hd2400 a dokladnie 3450 , 3470 , 2400pro

Dzięki za info, ale grzebię w necie ciągle i wygląda mi na to, że obsługuje tylko nie ma sensu obu na raz włączać bo 4850 jest 'za dobry' do tej technologii i to obniży jego wydajność.

Ale zrobiłem experyment i podłączyłem monitor dwoma kabelkami dvi do HD 4850 i vga do integry. No i jak wystartuję z integry to widzę w menadżerze urządzeń dwie karty graficzne i robię włyącz integrę to mi wtedy przełącza się na HD 4850 - tyle że przełączenie trwa długo i coś się tam przeinstalowuje.

Generalnie zastanawiam się czy Ati nie ma jakiś psecjalnych sterowników które HCF obsługują, bo u mnie w CCC nie pojawia się opcja Hybrid. Może ktoś kombinował z tym HCF i wie jak to jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zrobiłem experyment i podłączyłem monitor dwoma kabelkami dvi do HD 4850 i vga do integry. No i jak wystartuję z integry to widzę w menadżerze urządzeń dwie karty graficzne i robię włyącz integrę to mi wtedy przełącza się na HD 4850 - tyle że przełączenie trwa długo i coś się tam przeinstalowuje.

To co robisz jest bez sensu , zupelnie bez sensu. Ta technika w przypadku kart , ktore to wspieraja pozwala oszczedzic energie i to ma sens , ale u Ciebie? De facto dziala Ci i tak karta niezintegrowana i zasysa z gniazdka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info, ale grzebię w necie ciągle i wygląda mi na to, że obsługuje tylko nie ma sensu obu na raz włączać bo 4850 jest 'za dobry' do tej technologii i to obniży jego wydajność.

Generalnie zastanawiam się czy Ati nie ma jakiś psecjalnych sterowników które HCF obsługują, bo u mnie w CCC nie pojawia się opcja Hybrid. Może ktoś kombinował z tym HCF i wie jak to jest ?

to może zacznij od strony producenta bo to sensu nie ma

http://ati.amd.com/technology/hybridgraphics/technology.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co robisz jest bez sensu , zupelnie bez sensu. Ta technika w przypadku kart , ktore to wspieraja pozwala oszczedzic energie i to ma sens , ale u Ciebie? De facto dziala Ci i tak karta niezintegrowana i zasysa z gniazdka.

No hej wygląda na to, że z poziomu software nie mogę przełączać tych kart.

Natomiast po zmianie w Biosie mogę jak najbardziej jeśli mam podłączone dwa kabelki jeden do integry drugi do pcie to nie muszę przełączać kabelka po zmianie karty w bios.

Oszczędność na energii zatem jest tyle że upierdliwe jest restartowanie komp-a kiedy chcę pograć.

Dzięki za zainteresowanie - P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka. Pietrucha mam pytanko do ciebie. Rozumiem ze masz zainstalowane na kompie sterowniki do integry i do 4850. Czy przy restarcie i zmianie w biosie nic sie juz nie doinstalowuje? Pytam ponieważ planuje zakup jakiejs mocneijszej grafy 4870/4890 ale w trybei 2d tez troche sporo watów łypią. Ponoc 4890 o 30% mneij ale za to w stresie odbija se tę stratę. sporo pracuje w srodowisku 2d. muza filmy internet. Po co w takim trybie dodatkowo ogrzewac pokój niewykorzystanymi watami, skoro można odpalic to na integrze. a na dwu godzinną sesja w crysisa szybki restart zmiana usatwien bios na 4890 i hulaj duszo piekła nei ma:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety to nie działa, wina chyba jest dodatkowe zasilanie karty, bo nawet jak ustawie w biosie żeby startowała integra to widzę w ccc że 4850 jest wyłączony ale żre prąd (jest ciągle ciepły, wiatrak się kręci) , w sumie wyłączyć zasilanie z pci-e się da, ale dodatkowe zasilanie od zasilacza ciągle napędza kartę :/

W sumie szkoda bo to by była fajna technologia:/

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi