Labovsky Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Jeszcze słówko ode mnie nt. Barracud 7200.12: Modele ST3500418AS nie są raczej zbyt głośne w spoczynku. Jak bardzo ciche, jakoś zapomniałem sprawdzić, ale może to jeszcze nadrobię innym razem. Generalnie zagłuszają je wentylatory pracujące z prędkością 1000rpm. Wiem, że dla lubujących się w ciszy to marna informacja... ale na pewno nie są głośne. Niestety zmienia się ta sytuacja wraz z obciążeniem, bo wtedy głowice pracują wyraźnie słyszalnie, a na dodatek potrafią sobie bardzo nieprzyjemnie popiskiwać. RAID 5 na trzech sztukach ST3500418AS, paskiem 32KB i włączonym WBC: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SBeNder Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 (edytowane) jakie masz transfery wewnętrzne (np. przegrywanie pliku pare giga między partycjami lub rozpakowywanie partów po 100MB) ja po zmianie z raidu na dyskach dwutalerzowych jakoś nie widzę przyrostu w prędkości zapisu Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez SBeNder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Niestety nie mogę tego sprawdzić, bo to nie są dyski z mojego komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Po 350h dysk zaczyna sprawiać problemy. Dzisiaj wystąpiły kilkunastu sekundowe freezy aż do pełnego zawieszenia. Po zrestartowaniu pudla dysk freezuje bios przy identyfikacji. Uruchamia się dopiero po kilkukrotnym restarcie. Zaczyna być niebezpiecznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 C7 sprawdź kabel sata/port Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarSlayer Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Po zaledwie kilku dniach użytkowania dysk zaczyna sprawować się fatalnie. Spadki wydajności są po prostu ogromne. Szybkość w ciągu dnia oscyluje w granicach 3 - 120 MB/s. Teraz dla przykładu maksymalna prędkość wynosi całe 7,2 MB/s... Pytanie: czy to może być wina dysku, czy systemu (XP SP3)? Dodam od siebie, że komp nie jest w żaden sposób zasyfiony, a test robię programem HD Tune (sprawdzałem jednak szybkość wieloma innymi programami - to samo). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Ma bady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Po zaledwie kilku dniach użytkowania dysk zaczyna sprawować się fatalnie. Spadki wydajności są po prostu ogromne. Szybkość w ciągu dnia oscyluje w granicach 3 - 120 MB/s. Teraz dla przykładu maksymalna prędkość wynosi całe 7,2 MB/s... Pytanie: czy to może być wina dysku, czy systemu (XP SP3)? Dodam od siebie, że komp nie jest w żaden sposób zasyfiony, a test robię programem HD Tune (sprawdzałem jednak szybkość wieloma innymi programami - to samo). Chcesz odpowiedzi, a 0 konkretów. Gdzie te testy, gdzie SMART? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarSlayer Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 No fakt, już daje screeny. LINK Co do bad sektorów - nie mam ani jednego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Co system ma wspólnego kiedy dysk ma 40ms RA? Pada i na gware go! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Kopiuj dane i żądaj zwrotu kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarSlayer Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 A więc to nie wina systemu? Bo z ciekawości zainstalowałem Windows 7, tam wyniki były "nieco" inne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Jak widać, to wina systemu ;P, a raczej sterowników. W 7 masz spadki, bo prawdopodobnie jakiś program korzystał jeszcze z dysku. Z tego, co widać dysk jest sprawny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 LOL, cos ty tam instalował żeby tak załatwić system? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarSlayer Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 LOL, cos ty tam instalował żeby tak załatwić system? :DStery + Kaspersky + przeglądarka i gg i system szlag trafił. :-) Ten Kaspersky to była jakaś beta, więc może to on spowodował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Seagate kombinuje coś z dyskami wolnoobrotowymi: http://www.gral.pl/preview/Seagate/Seagate...topadly_57.html Premiera miała miejsce jakiś miesiąc temu, a recenzji do tej pory brak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadek Mróz Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 Jeszcze słówko ode mnie nt. Barracud 7200.12: Modele ST3500418AS nie są raczej zbyt głośne w spoczynku. Jak bardzo ciche, jakoś zapomniałem sprawdzić, ale może to jeszcze nadrobię innym razem. Generalnie zagłuszają je wentylatory pracujące z prędkością 1000rpm. Wiem, że dla lubujących się w ciszy to marna informacja... ale na pewno nie są głośne. To faktycznie, bardzo ciche dyski :mur: Skoro coś Ci je zagłusza to jak w ogóle możesz stwierdzać jaką kulturą pracy się charakteryzują? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 Seagate kombinuje coś z dyskami wolnoobrotowymi: http://www.gral.pl/preview/Seagate/Seagate...topadly_57.html Premiera miała miejsce jakiś miesiąc temu, a recenzji do tej pory brak. Niech przypadkiem im te 5900 rpm bokiem nie wyjdzie.... ( próbuja byc konkurencyjni wstosunku do WD czy Samsunga ) Bo jesli daje jest ten sam feler to w 12 500gb/talerz to daleko nie zajadą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 To faktycznie, bardzo ciche dyski :mur: Skoro coś Ci je zagłusza to jak w ogóle możesz stwierdzać jaką kulturą pracy się charakteryzują? Może ma regulowane wiatraki? Już są takie wynalazki. Ustawia 700rpm - słyszy HDD, ustawia 1000rpm - nie słyszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Może rzeczywiście ma w pobliżu wiatrak zamiast wentylatorów w obudowie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadek Mróz Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 (edytowane) Może ma regulowane wiatraki? Już są takie wynalazki. Ustawia 700rpm - słyszy HDD, ustawia 1000rpm - nie słyszy. Nie ma nigdzie takiej informacji ;) Zresztą i tak nie zmienia to faktu że 7200.12 zalicza się do grupy głośnych dysków Może rzeczywiście ma w pobliżu wiatrak zamiast wentylatorów w obudowie...słuszna sugestia :-P Edytowane 28 Maja 2009 przez Dziadek Mróz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Ej, dziewczyny nie łapcie mnie za słówka :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sizeer Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 (edytowane) Co o tym sądzicie? 220zł Prędkość w normie, brak badów. Edytowane 2 Czerwca 2009 przez pml83@tlen.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 O co dokładnie pytasz? Masz jakies problemy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Jak ta linia prezentuje sie z glosnoscia pracy? Chodzi mi glownie o idle bo tam w stresie to akurat norma ze musi cos bardziej pogmerac po talerzach to i bedziesz slychac troche bardziej. Glownie chodzi mi o to czy slychac jak sie talerze kreca bo w moich obecnych wdkach to tak dzwiek krecacych sie talerzy wali po uszach ze mam ochote wywalic te dyski w pizdu. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zrób sobie obudowę wygłuszającą (koszt 20zł) i będziesz mógł wsadzić w nią nawet koparkę. A jak nie chcesz, a szum talerzy przeszkadza, to sobie zrób RAID0 na 2,5" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zrób sobie obudowę wygłuszającą (koszt 20zł) i będziesz mógł wsadzić w nią nawet koparkę. A jak nie chcesz, a szum talerzy przeszkadza, to sobie zrób RAID0 na 2,5" Nigdy na WD nie narzekalem jesli chodzi o glosnosc, ale po ktoryms powrocie z gwarancji sa nie do zniesienia. Co do wygluszania to wole miec po prostu ciche dyski niz wyciszac to co mam bo watpie ze sie uda. 2,5" to chyba nie oferuja takich parametrow jak 3,5". :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 (edytowane) Oferuje... Nawet lepsze :wink: Tylko głośność trochę duża :sad: Jak talerzyki przeszkadzają to Seagate'a na wstępie możesz odstawić. Jak nie musi być bardzo szybko to może nowy szajsung F2 lub WD GP z talerzami 500GB? :) pzdr EDIT @Elektronku to ja jestem anty? To kto jest pro? kuebk pytał o głośność tej serii i dostał odpowiedź, plus ewentualne propozycję. Jeśli Seagate ma w ofercie coś co jest rzeczywiście ciche i nie pada, to również można pomyśleć :wink: Edytowane 10 Czerwca 2009 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 A masz Raida na tych WD? Jeśli nie, to dwa dyski 2,5" 7200RPM przebiłyby wydajnościowo jednego WD. Czemu mówisz, że się nie uda? Ja zrobiłem i jestem mega zadowolony. Wielu ludzi na forum też pisało, że to super rozwiązanie. Defragmentacja? RAID0 w skrzynkach i nie zauważyłbym nawet, że defragmentacja jest zapuszczona. Chemiczny, Seagate też już wydał swoje "green". Poza tym ty jesteś forumowy anty Seagate i podkreślasz to w każdym poście. Miałem styczność z każdą marką i zdarzają się talerze głośne u WD, Samsungów i Seagate'ów. Na co dowodem jest chociażby problem kuebka z WD. Mam Seagate'a jednego, który ma wyróżniająco się głośniejsze talerze... ma na sobie napis "Made in China". Po podłączeniu od razu słychać, że to on ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 hmm ja juz od dawna mam rybke 12 i narazie- odpukac- 0 problemow , reralokowanych sektorow itp. Moze mieliscie niefarta , albo jakas zrypana seria byla wypuszczona ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...