Gość Firekage Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Ło, nie wiedziałem, że jestem taki szczęściarz? Mam 7200.11 i jest szybki i cichy. Super dysk. Z tego co słyszałem padała niewielka seria dysków i została już wycofana z rynku. Ale może ja mam po prostu szczęście :)To jak jestes taki kozak...to nie uprgrejduj firmware dysku , pogadamy.Moje smigaly co prawda bezawaryjnie , ale...po 24h dziennie , ja prawie kompa nie wylaczalem(choc dane to mialem i tak na starych dyskach) , a to ze problem byl zmusil Sigejta do dzialan. Prasa juz o tym otwarcie pisala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NetJaro Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Witajcie. Jestem nowym użytkownikiem Seagate Barracude 7200.12 i właśnie instaluje na nim system ;) Jeżeli chodzi o wygląd to zaskoczył mnie - cienki dysk, na początku się wystraszyłem, że dostałem coś innego :) Jak tylko będę miał system przygotowany (poinstalowane podstawowe rzeczy) dam swoje screeny z szybkością dysku. Swoją drogą - wyszła Barracude 7200.12 1TB. Ciekawe jak tam z wydajnością i komfortem pracy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Skośnooki testy na szybkiego wykonał, ale są. ST31000523AS: http://www.xfastest.com/viewthread.php?tid=18813 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Dysk absolutnie nie słyszalny z odległości 50 cm przy zamkniętej budzie przy pełnym obciążeniu. Gąbka rulez. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 (edytowane) Szkoda tylko, że (jak już ktoś wspomniał) dla każdego "cichy" oznacza co innego :P Sam jestem ciekaw jak ma się ten dysk do mojego Samsunga HD160JJ pod względem hałasu. Bo co do wydajności, to wiem już że jest spora różnica. Robiłem wczoraj HDTacha i jedynie czas dostępu jest na takim samym poziomie, ale reszta 2x wolniej. Żałuje, że nie kupiłem wcześniej. Miesiąc temu były 50 zł tańsze. Edytowane 20 Lutego 2009 przez czokapik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Czyli szybko i zwięźle 7200.12 czy jest coś lepszego w podobnej cenie ;) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Moja barka jest bardzo cicha w porównaniu do mojego starego samsunga. Jednak słychać pracującą głowice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SBeNder Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 srata tata ja słysze głowice w QD nie w dzień oczywiście ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Ja też słyszę głowice w sqd, ale to już podchodzi pod zboczenie ;) Niedawno miałem dysk ata 80gb WD (nie wiem jakiej serii), ale był cichszy niż 12, a ten WD miał ze 3 lata już dobre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 A u mnie głowica cały czas coś robi. W idle słychać rytmiczne odgłosy tak co sekundę (jeśli dysk jest czymś zajęty to tego nie słychać). Czym może to być spowodowane?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Może masz na dysku jakies spyware itp - przeskanuj Ad Aware lub podobnym i oczyść system. Może coś zbierać inf o kompie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 rafa przeskanowałem tym Ad Aware. Znalazło 30 plikow cookie więc je wywaliłem. Jednak nic to nie dało. W dla głowica dalej pyka:/ Co z tym zrobić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Ja też słyszę głowice w sqd, ale to już podchodzi pod zboczenie ;) Niedawno miałem dysk ata 80gb WD (nie wiem jakiej serii), ale był cichszy niż 12, a ten WD miał ze 3 lata już dobre srata tata ja słysze głowice w QD nie w dzień oczywiście ;) Panowie, interesuje mnie słyszalność talerzy w SQD. Jak z nią jest?? Mam obecnie barce 9 i 10 low profile i są słyszalne, więc dwunasta z oczywistych względów będzie tak samo słyszalna, ale czy wsadzenie w SQD zniweluje ten szum chociaż o 50%? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Zniweluje przynajmniej o te 50% ;) Dysk jest naprawdę cichy w sqd. W nocy nie słyszę dysku w odległości metra (czyli w łóżku ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Zniweluje przynajmniej o te 50% ;) Dysk jest naprawdę cichy w sqd. W nocy nie słyszę dysku w odległości metra (czyli w łóżku ;) )A wibracje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xadamx Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 A wibracje? na pewno ich nie zmniejszy, a może nawet podnieść to jest w sumie największa wada SQD i dla mnie dyskwalifikująca. Chyba, że masz miejsce w budzie i sobie SQD na gumkach powiesisz...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 (edytowane) Z wibracjami też sobie nieźle radzi. Tłumine sa podwójnie. Przedewszystkim zawieszenie całosci jest na gumowych amortyzatorach a dodatkowo wewnątrz dyski są w thermalpad'ach co też na pewno pochłania wibracje. Ciekawe jak miałoby podnieść poziom wibracji...magicznie? Przecierz tam nie ma żadnych ruchomych części... Edytowane 22 Lutego 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Moja barka 12 ma małe wibracje, choć gdy przykręcę ją o obudowy to jest nieco głośniejsza. Normalnie leży na gąbce na dole obudowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Ja mam Scythe HDD Stabilizer 2 ale i tak drgania przechodzą na obudowę. Gumy w tym Scythe są za twarde:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 na pewno ich nie zmniejszy, a może nawet podnieść to jest w sumie największa wada SQD i dla mnie dyskwalifikująca. Chyba, że masz miejsce w budzie i sobie SQD na gumkach powiesisz...... Poważnie? Jeśli tak, to te całe SQD to jedno wielkie guano. Dobre tłumienie wibracji - MASA to podstawa!!! Nie wiem ile SQD waży, ale kieszonki wykonane za marne 20zł ważą dość sporo. Dysku w ogóle nie czuć, że chodzi trzymając taką home-made skrzyneczkę w rączkach. Mój cały komp w sumie waży 3-4x tyle co zwykłe budy i szum wydobywający się z niego w żadnym wypadku nie pochodzi od dysków. Głowice to słyszę dopiero, jak włączę test w HDTach. Wtedy, zamiast standardowych metalicznych popierdywań muszę się wsłuchiwać w minimalny wzrost natężenia dzwięków z zakresu niskich f. Przy normalnym użytkowaniu - głowice nie istnieją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Elektronek , nie oszukujmy sie - wiele zalezy wlasnie od obudowy , nawet durnej grubosci blach. Moja buda na pusto wazy cos ponad 10KG , ja slysze...ale Radeona puszczonego na MAXA , a nie dyski :D W czasie grania nawet jak mam wszystkie wentyle sciszone to ja pracy dyskow nie slysze. Swoja droga - po updejcie z SD15 nawet nie mam stuku glowic na poczatku boota kompa. Sam sie zastanawialem nad tymi kieszeniami itd. , ale nie przemawia to do mnie. Sctyhe liczy sobie...a jakosc widac z tych kilku postow , az jestem zdziwiony. Ps - waga na pusto. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Moja buda... waga na pusto: 10,4 kg ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 (edytowane) Dlaczego po tygodniu używania moja barka ma już 1 reallocared sector?? Nowy dysk i już zaczyna się sypać?? Edytowane 24 Lutego 2009 przez choody92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Na to wygląda.... zdarza się. Poczekałbym z kilka dni i sprawdził czy liczba zwiększy się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Są już 3:/ Jak to jest z tym oddawaniem sprzetu kupionego w internecie po 10?? Bo chyba oddam ten dysk:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Pakujesz dysk, dołączasz do paki odstąpienie od umowy i nic więcej Cię nie interesuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Ja mam miedzy 33-36. Rożnie programy podają, a przecież SMART jest jeden. Przejedź Long Self Testem pod DOS z Seatools. Jak nic nie wyjdzie to dysk jest ok. Seagate opiera się o swoje oprogramowanie przy diagnostyce, a nie o jakieś programy osób trzecich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Ja mam miedzy 33-36. Rożnie programy podają, a przecież SMART jest jeden. Przejedź Long Self Testem pod DOS z Seatools. Jak nic nie wyjdzie to dysk jest ok. Seagate opiera się o swoje oprogramowanie przy diagnostyce, a nie o jakieś programy osób trzecich. Seatools nie pokaże badów bo ich nie ma jako tako. Mamy jednak realokowane sektory (czyli jednak de facto na powierzchni wystąpiły bady!), czy to w porządku w nowym dysku? Ja bym się na to nie zgodził. Właścicielowi tej 12stki polecam oddać dysk, nawet jeśli nie na gwarancję to właśnie na "10 dni" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 A co musiałbym zrobić żeby ją oddać na te "10 dni"?? Dysk kupiłem w esc.pl. Ten sklep ma siedzibę w Gdańsku a ja mieszkam na drugim końcu polski:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 A co musiałbym zrobić żeby ją oddać na te "10 dni"?? Dysk kupiłem w esc.pl. Ten sklep ma siedzibę w Gdańsku a ja mieszkam na drugim końcu polski:/Kilka linków z Google po wpisaniu hasła "umowa na odległość odstąpienie" http://www.money.pl/pieniadze/poradniki/ar...1,0,190013.html http://www.konsument.gov.pl/pl/umowy_na_odleglosc/index.html http://www.polityka.pl/umowy-poza-lokalem-...1816,273289,18/ http://4all.nazwa.pl/konsument2/index.php?...39&Itemid=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...