kurczak80 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 (edytowane) Dla tych co prosili o zdjęcia dysku,naklejki: Edytowane 26 Stycznia 2009 przez kurczak80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zamówiłem WD 6400AAKS za 258zł u siebie w mieście ale dostałem informację że podrożał do 289zł i narazie zrezygnowałem z zamówienia. W tym wypadku zastanawiam się poważnie nad 7200.12 500GB którego mogę mieć za 234zł. Może ktoś napisać więcej jeżeli chodzi o głosność, wibracje itd? Jeżeli go kupie to napewno wyląduje w SQD co powinno zredukować hałas. Macie jakieś info czy ta nowa seria też jest taka wadliwa jak 7200.11? O awaryjności będziemy mogli mowić dopiero za kilka miesięcy...a teraz możesz iść do wróżbity co najwyżej ;) WD droższy ale przy okazji większa pojemność i niższy czas dostępu + niemal zerowe wibracje. O nowych seagate wciąż mało informacji. Odnośnie hałasu to dopiero jak conajmniej kilka/kilkanaście osób powie że cichy to można się zastanawiać bo dla każdego cichy znaczy coś innego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 (edytowane) Właśnie zamówiłem w Esc.pl. Jak dojdzie to coś napisze o głośności (chyba mam wyczulone ucho więc powinienem napisać dobrze :) ) Właśnie dostałem dysk, coś napisze tylko musi najpierw się wysuszyć bo nieźle zaparował :D Dobra dysk podłączony, wsadzony w sqd. Miałem się wypowiedzieć co do głośności - dysk jest minimalnie cichszy od barracudy 9 (2 talerze). Jak bym miał porównać co do głośności - położony na gąbce jest tak samo głośny jak acutake 92mm ~10V. Wsadzony do sqd słychać słyszalne mruczenie. Chaotycznie napisałem, nie mam porównania z innym podobnym dyskiem, ale moim zdaniem jak na 1 talerzówkę to powinien być cichszy. Dysk nie wpada w wibracje (minimalne są) Zdjęcia porównywalne z barką 9 (9 lewa strona, 12 po prawej) Edytowane 28 Stycznia 2009 przez eyah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Odebrałem swój dysk i moim zdaniem jest znacznie cichszy od 7200.9 (4 talerzowy). Nie powoduje wibracji obudowy, od czasu do czasu słychać takie dziwne piszczenie, wsadzony w SQD dla mnie w stanie spoczynku niesłyszałny, pod obciążeniem minimalnie go słychać ale mi to nie przeszadzka. btw. jak lepiej położyć dysk w SQD elektroniką do góry czy w dół, pytam się dlatego bo w instrukcji piszę że elektroniką do góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 U mnie dysk jest położony elektroniką do góry - bo tak mieści mi się sqd z kablami w wiekowym codegenie... W sumie to chyba beż różnicy żadnej. Dowiedziałem się, ze moja barracuda 9 ma też 1 talerz więc nie jest tak źle z głośnością :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 (edytowane) Coś ci wykres uchrumkało eyah ;) Zarzuć z hdtacha i PCmarka jak możesz. Edytowane 28 Stycznia 2009 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Dobra tylko, że jutro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 (edytowane) jak sądzicie warto zainwestować w dwie nowe pięćsetki i polaczyc je w raid 0 (i partycje na system). Wydajnosciowo pewnie będzie dobrze (wygląda na to że są wydajniejsze niż nowe wdki), cenowo wypada nieznacznie drożej od jednego dysku 1tb, tylko wiadomo awaryjność Edytowane 28 Stycznia 2009 przez EP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Z tego co się orientuję z awaryjnością narazie nie ma problemu. Pytałem się kilku sprzedawców u siebie w mieście co sprzedają 7200.12 i powiedzieli że jeszcze ani jeden nie przyszedł na gwarancję a sprzedali dość sporo (w jednym sklepie nawet robiono na nie rezerwacje :) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 HDtach, pcmark za dużo zajmuje żeby ściągać przy moim łączu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 eyah, w tym samym miejscu masz schody. Przeskanuj sobie dysk programem MHDD, będzie wiadomo, czy nie masz powierzchni talerzy fabrycznie zdupczonej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 (edytowane) Jutro zrobię test w tym MHDD, bo widze, że on pod DOSem pracuje. A jeśli się okaże, że mam uszkodzoną powierzchnię talerzy to co? (w tematyce dysków jestem zielony ;) ) Dysk na gwarancje? Edytowane 29 Stycznia 2009 przez eyah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Najpierw przeskanuj, a potem będziesz się martwił :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 HDtach, pcmark za dużo zajmuje żeby ściągać przy moim łączu ;)Czy to był test long bench? Może zrobiłes short? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 Z tego co się orientuję z awaryjnością narazie nie ma problemu. Pytałem się kilku sprzedawców u siebie w mieście co sprzedają 7200.12 i powiedzieli że jeszcze ani jeden nie przyszedł na gwarancję a sprzedali dość sporo (w jednym sklepie nawet robiono na nie rezerwacje :) ). a co @emilek mają ci powiedzieć ze się psują i w ogóle to kaszana ?? nie znam sprzedawców ktorzy biorą dobro klienta ponad dobro sklepu dla którego pracują i dostają za to na chleb dla zony i dziecka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 AAM wpływa tylko na sposób poruszania się głowic, talerze ZAWSZE obracają się ze stałą prędkością. Gdzieś czytałem info o dyskach potrafiących zmieniać prędkość obrotową talerzy (jakaś eksperymentalna "zielona seria WD? Nie jestem pewien...), ale na pewno nie dotyczy to Seagate ani innych "normalnych" dysków:)Dyski Hitachi miały taką możliwość po przestawieniu opcji zarządzania energią do odpowiedniego poziomu poziomu, po określonym czasie bezczynności spadała prędkość obrotowa talerzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 a co @emilek mają ci powiedzieć ze się psują i w ogóle to kaszana ?? nie znam sprzedawców ktorzy biorą dobro klienta ponad dobro sklepu dla którego pracują i dostają za to na chleb dla zony i dziecka ;) No akurat mam znajomego w największym sklepie w Polsce więc raczej mu ufam. Powiedział mi że narazie ani jeden z serii 12 nie przyszedł do nich na gwarancję, no ale dopiero te dyski są niecałe 2 tygodnie w sprzedaży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 Czy to był test long bench? Może zrobiłes short?Long, na short też były schody (a w zasadzie schodek ;) ) Zaraz przeskanuje dysk MHDD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 Apeluje o więcej wyników w Raid0. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 (edytowane) Ja kupiłem swój egzemplarz. Jestem uber zadowolony. Drgania minimalne, ale ocenie dokładnie jak przykręcę w budzie. W random cichutki tak jak F1. Generalnie grafa mi wstrętna jedna zagłusza, ale dysk jest petarda! Testy wykonywałem przy gołym dysku bez partycji. Quick: Long: HD Tune: Edytowane 30 Stycznia 2009 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 @radiergummi Bardzo ładne wyniki nowej barki, dziwi mnie tylko poszrpany wykres tego dysku (wszystkie wykresy nowej barki się tym charakteryzują). Stąd mam pytanie czy masz włączone to wszystko: Gdy kiedyś u kolegi włączyłem mu "zaawansowaną wydajność" w laptopowym dysku, poszarpania wykresu zniknęły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SBeNder Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 (edytowane) Moje 2 szt. z jednym szarpnięciem właśnie zapycham danymi raida i coś może wrzuce btw kto pisał coś że mu temp pokazywał w raidzie? u mnie nic nie ma Edytowane 31 Stycznia 2009 przez SBeNder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 Chyba nie mam się czego bać? :) Co do głośności to zmieniam zdanie i po włożeniu do sqd dysk jest naprawde cichutki, nie słychać dużej różnicy iddle od odczytu ;) To tyle :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 (edytowane) @olafo Nie wiem czemu, ale na żadnym dysku nie mogę włączyć. Edytowane 31 Stycznia 2009 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 Chyba nie mam się czego bać? :) Co do głośności to zmieniam zdanie i po włożeniu do sqd dysk jest naprawde cichutki, nie słychać dużej różnicy iddle od odczytu ;) To tyle :wink: Raczej nie masz się czym przejmować ;) @olafo Nie wiem czemu, ale na żadnym dysku nie mogę włączyć. A w jakim trybie w biosie chodzi ci dysk? Sterowniki inne próbowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 (edytowane) AHCI of course. //EDIT: miałem sterowniki z połowy 2007r i wgranie najnowszych pozwoliło włączyć zaawansowaną wydajność, ale żaden test nie wykazał zmiany choćby o włos :] Edytowane 31 Stycznia 2009 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 Test nie wykaże, ale podczas kopiowania/przenoszenia plików zauważysz zmianę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tallica Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 (edytowane) Ładne wykresy ma ta barakuda... I bądź tu człowieku mądry ;) Teraz mam dylemat czy kupić 3xHD322HJ czy 3xST3500418AS... :) @SBeNder, jak wyniki testów? Chodzi RAID? ;) Edytowane 31 Stycznia 2009 przez Michal_86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SBeNder Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) miały być dawno ale że wyłaczyłem wszystkie wentyle i delektowałem się ciszą (2 xQD) to coś focha dostał - się przegrzał czy coś i nie chce hulać na nawet na 3Ghz :( znaczy się zrobiłem tak na razie mega zasyfiony systemXP (dawno już mu się reinstalka nadawała) sklonowana na 2 macierze dane skopiowane (zapchane w 80-90%) porównanie raidów 640GB vs 1000GB 410AS raid vs single HD Tune wszystko zrobione z poziomu starego systemu macierz 640GB co tam jeszcze testować to mówcie Edytowane 1 Lutego 2009 przez SBeNder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Odpal w konsoli Intel Storage Manager opcje Write-Back Cache i zrób testy. BTW ładne wyniki :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...