Skocz do zawartości
Ivanus

ASUSA7V 133 jedzie z ATHLONEM 1700,XP , 0.13 ale...

Rekomendowane odpowiedzi

:twisted: Witam!

Mam płytę Asus A7V 133 . Wczoraj postawiłem na niej Athlona 1700. Wcześniej rozszerzyłem BioS na wersje 1009, która obsługuje procesory do 2200 Mhz.Mój Athlon początkowo szedł tylko na ustawieniach 1250 Mhz. Potem kiedy coś zacząłęm zmieniać w Biosie , niestety Windows nie podnosił się, . W końcu doszło do tego, że przeinstalowałem system , jednak nie mogłem tego zrobić na moim Athlonie , lecz musiałem postawić na Duronie, bo na Athlonie padał w trakcie instalki. Teraz włożyłem ATHLONA i co ciekawe idzie ..Nawet zminiłem delikatnie mnożnik -- dałem maksimum 12.5 razy -- a FSB ustawiłem 125. Co ciekawe wtedy pamięci poszły też na 125.. ( mam Dimmy 133).I z tymi ustawienaimi na razie komputer chodzi, przeszedł Sandre i wyniki oscylowały w granicach Athlona 1900. Jednak mam pewne pytania --

PIERWSZE PYTANIE:odpaliłem 3DMArka 2001 -- ( ale tą pierwszą edycję ) i w trakcie --nagle wyrzuca i nie robi testów. Odpaliłem więc gry, ale te chodzą normalnie.

Co może być przyczyną ?

DRUGIE PYTANIE :co i jak polecacie zmienić na płycie w BIOSIE ? Bo nie znam się na tym za bardzo, a może udałoby mi się wyrwać coś więcej z niego..? Dodam, że temperatura osiąga około 53 stopni ..przy 3400 obrotów wentylatora. (możliwość regualcji do ok. 5200)

TRZECIE PYTANIE : czy nie trzeba tu coś zmienić z napieciem...programy pokazują , że napięcie CPU wynosi około 1.8- 1.89 . Ustawiłm w BIOSIE 1.6 ..ale dalej widać 1.8 . Czy to można i trzeba zmienić? Proszę o odpowiedź i DZIĘKUJĘ za pomoc!

CZWARTE PYTANIE -- proszę o propozycje --jak ustawić go w Biosie , żeby miło chodził, serdeczne dzięki !

POZDRAIWAM!!!! 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze prponuje zajrzec do instrukcji obslugi. Tam masz wszystko bardzo jasne napisane.

Na jakim chipsecie i jaki rev. masz tej plytki?

Prawdopodobnie masz ustawienie napiecia zworkami na plycie, jesli chcesz je zmienic - zwiekszyc lub zmniejszyc- musisz zajrzec do instrukcji jak je do jakiego napiecia ustawic.

Poza tym czemu dales fsb 125? Daj chociaz 133 i cl2 bedzie jakies 1660, to nie duzo jak na tego procka.

Temperaturka dosc wysoka ale to chyba ze wzgledu na napiecie.

Aha i nigdy sie nie zmienia "czegos" w biosie! Trzeba wiedziec co sie zmienia, bo potem nie dziwne ze sie winda nie podnosi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad 1. wywala ci bo proc dziala niestabilnie czesto dzieje sie tak gdy masz za niskie vcore ale u ciebie jest ono wrecz za wysokie (i to sporo przy takim chlodzeniu :x) jednak pewnie sa to problemy samej mobo zwiazane z obsluga antkow 0.13u

ad 2. temp. troche za wysoka jak na 0.13u ja u siebie max jaka zanotowalem to 43*C (w stress oczywiscie) ale biorac pod uwage blad pomiarowy epoxa to jest jakies 49*C proponuje zmienic chlodzenie albo pokombinowac z vcore ale jesli mowisz ze nie da sie przestawic to chyba nic z tego :evil: biosa nowszego nie zapodasz bo ile dobrze pamietam to 1009 byl najnowszy i na nim skonczyli.

ad 3. napiecie 1.89 dla 0.13u na AC to stanowczo za duzo!!! jakim softem to sprawdzales sprawdz w biosie ile wynosi napiecie bo czasami programy moga oszukiwac

ad 4. duzo by tu mowic :D alu wlacz 1t command control sprobuj ustawic wysokie timingi (cl2) u mnie pamietam na tym mobo memorki smigaly az milo :twisted: aha i dlaczego jedziesz na 125mhz fsb :? ustaw przynajmniej 133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Wam za odpowiedzi, już wyjaśniam i pytam dalej.

BRZOZA : i LAGIER 8) -- napięcie zmieniłem zworką na płycie na 1.6 i temperatura teraz wynosi średnio około 41- 43 stopnie. Zarówno w Biosie jak i w Asus PC Probe, także tu efekty widać :lol:

Pytacie, czemu dałem tylko FSB 120 ,..niestey dlatego, że jak dałem 133..to automatycznie do góry podskoczyło mi na 133 DRAM Frequency bodajże..i przy tym ustawieniu -- czyli fsb 133 i Dramu 133 ..po prostu po załadowaniu systemu wieszał się. Obecnie ma 130 i chodzi. Ale jak dam więcej..wariuje. A niestety nie umiem ustawić-- bo na razie nie widzę tam takjiej opcji,żeby dać np : 12.5 X 133 , a DRAM Frequency zostawić na 100 Mhz, bo cholera to automatycznei idzie do góry z Fsb.. czyli Fsb --150 -- DRAM Freq 150..FSB 160...DRAM FREQ 160 itd..

LAGIER -- piszesz, że 3DMARK 2001 nie idize, bo mam problem z jakimś mobo... ale nie bardzo wiem..co to jest "mobo" :oops: .

I oboje piszecie coś o CL, że moge ustawić 2, 3 --to coś z pamięciami..? Bo jeśli tak, to mam w Biosie do wybory właśnei jakieś 2 T..3 T.. i określenei pamięci..albo by speed, albo 7, czy 8 nm... :)

Jeszcze raz serdeczne dzięki za odpowiedź..

Czekam na odpowiedź i pozdraiwm!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ASUSA A7V 133 rev 1.05 ..( z tym rev to też kiedyś miałem przejścia :roll: ..ale z tego co widzę na ich stronie, to właśnie to rev pozwalało mi na zmianę BIOSA, (na stronie tak było zaznaczone )

A oto specyfikacja płyty : A7V 133

Pc133/Vc133;

200/266 Mhz FSB AGP PRO/4X ;

North Bridge System Chipset : VIA VT8363A (VIA APOLLO KT133 A)

"Super South"South Bridge System PCIset: VIA VT82C686B with PCI Super I/O Integrated Peripheal Controlle

...to tyle , co mogę napisać chyba szczegółowego z ksiązeczki... jak coś trzeba , to sprawdzę. Bardzo dziękuje i pozdrawiam :))

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rev 1.05 Nie ma takiego 1.05. :cry: Ciekawe na ich stronie (asusa ) jest to, że oni zrobili Biosy pod ATHLONY na 0.18 mikrona. I taka była specyfikacja a nie określili , czy pójdzie na 0.13 ...dlatego podjąłem ryzyko. Ale na razie idzi emi to na prędkości 1624 Mhz... z cąłkiem obciązeniem na 47 stopniach (muzyka,wordy, gg, sciaganie, instalowanie itd) ... to może będzie dobrze...jednak niepokoi mnie to...że czasem się zachwieje..ale jeszcz enei zbyt często i denerwująco....

Jednak jakby ktoś miał jakiś pomysł..czekam na odpowiedź....jak to optymalnie ustawić... .. czy da się coś zrobić, żeby oddzielnie ustawiać FSB... a żeby równolegle nie szła do góry FREQUENCY DRAMU... dzieki i pozdarwiam ! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest rev. 1.05. bo sam mam taka plytke. I z tego co wiem, bios 1009 jest dostosowany do 0.13, tylko ze wtedy recznie ustawia sie napiecie (ale tego nie jestem pewien - jabol ma taka plytke, i chyba proca, jego sie zapytaj)

Nie da sie zmieniac fsb bez ciagniecia ramu, to jest normalne. Tylko na nForce2 masz zablokowane pci i agp, a tu nie, wiec podkrecasz wszystko.

Ustaw go 12,5x133, powinien chodzic bez problemu, a pozniej ustaw np. 12,5x140 jesli Ci ramy pozwalaja na cl2. Jesli nie to przestaw na cl3 mi krec dalej. Do 150 mozesz dojechac bez obawy o pci, na procu bedzie ponad 1870. A pozniej zmien mnoznik i baw sie dalej!

Tylko zawsze zmieniaj po jednej rzeczy bo inaczej nie bedziesz wiedzial co nei wydala. Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tej plyty i tego procka. Musi hulac na fsb 133 MHz, jak nie hula to znaczy, ze ram masz do [gluteus maximus]. Moze PC100?

Nie mozliwe jest, zeby przy nominalnej czestotliwosci dla pamieci Winda sie wywalala. Albo sa walniete, albo jakis fake!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Wam za odpowiedzi, już wyjaśniam i pytam dalej.  

BRZOZA : i LAGIER  8) -- napięcie zmieniłem zworką na płycie na 1.6 i temperatura teraz wynosi średnio około 41- 43 stopnie. Zarówno w Biosie jak i w Asus PC Probe, także tu efekty widać  :lol:  

Pytacie, czemu dałem tylko FSB 120 ,..niestey dlatego, że jak dałem 133..to automatycznie do góry podskoczyło mi na 133 DRAM Frequency bodajże..i przy tym ustawieniu -- czyli fsb 133 i Dramu 133 ..po prostu po załadowaniu systemu wieszał się. Obecnie ma 130 i chodzi. Ale jak dam więcej..wariuje. A niestety nie umiem ustawić-- bo na razie nie widzę tam takjiej opcji,żeby dać np : 12.5 X 133 , a DRAM Frequency zostawić na 100 Mhz, bo cholera to automatycznei idzie do góry z Fsb.. czyli Fsb --150 -- DRAM Freq 150..FSB 160...DRAM FREQ 160  itd..  

LAGIER -- piszesz, że 3DMARK 2001 nie idize, bo mam problem z jakimś mobo... ale nie bardzo wiem..co to jest "mobo"  :oops: .  

I oboje piszecie coś o CL, że moge ustawić 2, 3 --to coś z pamięciami..? Bo jeśli tak, to mam w Biosie do wybory właśnei jakieś 2 T..3 T.. i określenei pamięci..albo by speed, albo 7, czy 8 nm... :)

Jeszcze raz serdeczne dzięki za odpowiedź..

Czekam na odpowiedź i pozdraiwm!

na poczatek mobo=plyta :)

co do vcore to spox ze udalo ci sie ustawic na twardo 1.6 co do fsb to ustaw 133mhz musi chodzic nie ma bata a jesli nie chce to pozostaje pytanko czy aby napewno masz pamieci PC133 a nie czasem PC100??? co do ustawien ramu to ustaw 7ns (tak bedzie najlatwiej dla ciebie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec od poczatku...

SpiderMan ma racje, moze walniete masz ramy, sprawdz na innej plycie albo zalatw sobie inne, cos tu nie gra z nimi.

Co do ustawien w biosie to na poczatek wszystko na domyslnych ustawieniach.

Pozniej mozesz zmieniac, SDRAM configuration - By SPD(deafult), user define, 7ns, 8ns. Do Lagiera: 7ns to 143MHz wiec ramy mu tyle nie wydola skoro nie ida na 133,

SDRAM CAS latency, SDRAM RAS Prechere time i SDRAM RAS to Cas delay mozesz zmieniac z 3T na 2T, przy czym opcja ta bedzie dostepna jesli w SDRAM Configuration dasz user define. Przy ustawieniu BY SPD bedzie 3T.

Memory Data Drive - Auto, Weak, Strong - proponuje auto, pozniej mozesz przy dobrych ramach ustwaic strong. To samo dotyczy CAS Drive.

To chyba najwazniejsze sprawy dotyczace Twojego ramu, i na poczatek mozesz tymi opcjami sie bawic, reszty proponuje nie ruszac, jesli nie znasz sie za bardzo na tym :)

Narazie skup sie na ramie i zobacz czemu Ci sie wywala przed 133MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec od poczatku...  

SpiderMan ma racje, moze walniete masz ramy, sprawdz na innej plycie albo zalatw sobie inne, cos tu nie gra z nimi.

Co do ustawien w biosie to na poczatek wszystko na domyslnych ustawieniach.

Pozniej mozesz zmieniac, SDRAM configuration - By SPD(deafult), user define, 7ns, 8ns. Do Lagiera: 7ns to 143MHz wiec ramy mu tyle nie wydola skoro nie ida na 133,

SDRAM CAS latency, SDRAM RAS Prechere time i SDRAM RAS to Cas delay mozesz zmieniac z 3T na 2T, przy czym opcja ta bedzie dostepna jesli w SDRAM Configuration dasz user define. Przy ustawieniu BY SPD bedzie 3T.

Memory Data Drive - Auto, Weak, Strong - proponuje auto, pozniej mozesz przy dobrych ramach ustwaic strong. To samo dotyczy CAS Drive.  

To chyba najwazniejsze sprawy dotyczace Twojego ramu, i na poczatek mozesz tymi opcjami sie bawic, reszty proponuje nie ruszac, jesli nie znasz sie za bardzo na tym :)

Narazie skup sie na ramie i zobacz czemu Ci sie wywala przed 133MHz

wiem wiem ale radzilem mu na podstawie wlasnych doswiadczen dawno dawno temu z ta plytka u mnie ram smigal bezproblemowo na 7ns i bralem pod uwage fakt ze ram chodzi na fsb 133mhz

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc już powróciłem...no niestety coś mi się tak z systemem wczoraj powaliło..że jak się podnosił wyskakiwało na czarnym tle,żejakieś jaja z VXD..że plik ini uszkodzony itd...nie było rady...reinstalka.

I moje rozczarowanie..za cholere nie mogę postawić systemu na tym ATHLONIE...po prostu ( WIN 98 SE) stawia się i w połowie wywala..albo się wiesza itd. Na Durone poszedł bez mydła.. No teraz to już sam nie wiem.

Co do pamięci..faktycznei mam jakiś shit..chociaż opisane jako 133 , to coś tu zgrzyta, skoro nie płynie na 133. ..także obecnie za chwilę znów włożę ATHLONA...albo będe sobie sprawdzał co wieczór...co może być przyczyną, że nawet systemu na nim nie podniose...

Ktoś pisał, że BIOS 1009 jest pod 0.13 -- to nieprawda niestety ---nie ma oficjalnego BIOSU pod 0.13 na ASUSA A7V 133 : ((

To tyle, co na razie --pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ivanus umnie chula bez zadnego problema na tej płycie do 1776 , wiecej niestety nie mozna bo dzielnik 1/4 (o problemie z mnoznikiem pisałem wyżej , niestety nikt nie odpisał:( )

ps.seria 0310wpmw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamięci to kingstony cl2 podobno chodza na 185 , niestety jak ustawie fsb na 144 to komp nie startuje:(, co do mnożnika to ustawienia wygladaja tak

.....

12,5

5/13

5,5/13,5

6/14

zawsze jak załacze np. 5/13 to łapie ta mniejsza , a za boga nie wiem jak to przestawić żeby brało wieksza wartość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasni podobno, jak widac nie bardzo bo cos sie wywala pow 144. Sproboj zmienic ustawienia dla pamieci na mniej agresywne, albo zwieksz napiecie dla pamieci

Co do mnoznikow, probowales np. z 13,5 i 14? jak nie dzialaja to nie mam pojecia dlaczego, ja mam starego duronka, wiec nie uzywam takich wysokich mnoznikow.

Chyba Jabol ma XP na tej plycie i wysoki mnoznik, zapytaj sie go. I chyba nawet topik o tym pisal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek spłonał śmiercią ...prawie naturalną.... Niestety już nie ma mojego zmartwienia :cry: ... w trakcie zmiany procka na Duronika itd itd... wypiłęło się zasilanie do wiatraka i ....procek zginął śmiercią naturalną.. :)

Po prostu delikatnie się chyba podgrzał...piszę chyba... bo na zewnątrz tego za bardzo nie widać... ale skoro już nic nie idzie jak go włoże.. ( ciemność widzę..widzę ciemnośc...) to znaczy...że mój Athlonik poległ...

W razie czego..służę zdjeciem...: )) może ktoś chce mu się przyjrzeć z bliska :))

Jak sprawię sobie następnego.. otworzę kolejny temat... niestety ten już zamykam... :cry:

Wszystkim dzięki za pomoc i szczere chęci... Życze miłego podkecania...mam nadzieję...że zabawa będzie dłuższa.niż u mnie..

Eh...co tu gadać ...smutno mi :cry:

Pozdrawiam i życze wesołych Świąt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 125MHz FSB PCI ma 41.67MHz - przynajmniej domyslnie tyle ma. Nie dziwne wiec, ze sie moze wywalac system.

Na tej plycie po przekroczeniu 120 MHz wskakuje dzielnik 1/4, wiec PCI jest bezpiecznie na 31.25 MHz.

przy okazji tego topica zapytam czy wiecie jak mozna zmienić na mnożnik 14(w momencie gdy wlanczam razy 14 wlancza cie x5 )

Skorzystaj z szukaj.. gdzies byl topic o tym samym problemie i to chyba nie raz.

Witam! 

Mam płytę Asus A7V 133 . Wczoraj postawiłem na niej Athlona 1700. Wcześniej rozszerzyłem BioS na wersje 1009, która obsługuje procesory do 2200 Mhz.Mój Athlon początkowo szedł tylko na ustawieniach 1250 Mhz. Potem kiedy coś zacząłęm zmieniać w Biosie , niestety Windows nie podnosił się, . W końcu doszło do tego, że przeinstalowałem system , jednak nie mogłem tego zrobić na moim Athlonie , lecz musiałem postawić na Duronie, bo na Athlonie padał w trakcie instalki. Teraz włożyłem ATHLONA i co ciekawe idzie ..Nawet zminiłem delikatnie mnożnik -- dałem maksimum 12.5 razy -- a FSB ustawiłem 125. Co ciekawe wtedy pamięci poszły też na 125.. ( mam Dimmy 133).I z tymi ustawienaimi na razie komputer chodzi, przeszedł Sandre i wyniki oscylowały w granicach Athlona 1900. Jednak mam pewne pytania

Moze to juz troche nieaktualne :D :D :D , ale jesli masz ten sam rev plyty co ja (1.05.) to chyba masz cos zrabane z pamieciami bo ja z 12.5x133 nie mialem problemu. Dopiero po ustawieniu mnoznika wyzszego na sztywno pojawia sie problem z przekrozeniem 120 MHz, ale to juz inna historia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...