Sobota Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 (edytowane) Antena powstała z potrzeby poprawy zasięgu mojego modemu, bez tego wynalazku modem miał 2 kreski zasięgu przez co zdarzało się zerwanie połączenia jak i ograniczenie prędkości transmisji poniżej HSDPA. Wiedziałem ze modem posiada wyjście antenowe zabudowane w środku :blink: , ale nie chciałem tracić gwarancji poprzez rozebranie modemu a więc zbudowałem tą antenkę. Jest ona zrobiona z kawałka blachy który jest odpadem z mojej modyfikacji paru klocków z bionicla :lol2: oraz 3 krążków ze spienionego PCV. Antena ma możliwości obrotu 360o woku własnej osi, ma również możliwości pochylenia "czaszy" w boki jak i odchylania w przód i w tył. Rozwiązanie sprawdza się b.dobrze mam max kresek, poziom sygnału nie spada poniżej 92%. Antena kosztowała mnie 0zł, jest całkowicie zaprojektowana i wykonana przeze mnie. Edytowane 10 Stycznia 2009 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Wcześniej miałeś 2 kreski zasięgu, czyli ile %? Opierałeś się przy konstrukcji o jakiś konkretny wzór, czy tak na oko tą blachę skrzywiłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 (edytowane) Miałem poniżej 30% czasami powyżej. Blachę krzywiłem na oko, miało być ok 45o. Edytowane 29 Grudnia 2008 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 a ja poprosze o lepsze fotki a najlepiej o zwymiarowany rysunek, zebym mogl tez cos takiego zrobic :) tez mam ten szmelc i o ile z blukonektem mam jakies 2 kreski na UMTS i stabilne polaczenie to z iszmelcem mam 0 kresek na emts a na edge jakies 3 i polaczenie zrywa sie jak mu sie podoba, czasami kilka godzin nic a czasami zrywa co 3 min i nie odzyskuje sygnalu przez pare godzin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 (edytowane) Fotek lepszych nie mam czym zrobić, mogę zrobić jedynie inne. Wymiary są takie: grubość blachy 0.5cm. A że jest to antena nieingerująca w konstrukcje modemu sygnał z anteny tłumi skutecznie do 40% ściana nośna. Służy mi ona jako antena kierunkowa jest wycelowana w okolice okna, w ścianę. Wymiarowanie było robione w Paint, ale przynajmniej wiadomo jakie ma wymiary ;-) Otwór ma średnice 3mm. Niemiec jak zrobisz taką anten to wrzuć fotki jej na forum, przynajmniej napisz że zrobiłeś. ;-) Edytowane 30 Grudnia 2008 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Bardzo dobra robota. Temat przyklejony zgodnie z prośbą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Dzięki za przylepienie :!: Jak ktoś będzie miał pytania do tej anteny to tylko na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLAVCO1983 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Witam, zrobiłem sobie też taką antenę ale dużo dużo większą. zasięg się nie polepszył no może troszkę... :sad: jutro pomyślę nad mniejszą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Wyceluj antene w strone najblizszego BTS, bo ona juz nie jest dookolna, tylko razem z tym reflektorem robi sie antena kierunkowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Jedne gości też zrobił zasięg mu spadł. Antena musi być po prostu skierowana w nadajnik, inaczej zasięg jest słaby. Traf w nadajnik będzie ok. A jak nic nie da ta antena to kombinuj z parabolą z miski, podobno daje lepsze efekty. Jaki masz modem :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 Miska nie jest potrzebna, za duza bedzie... Grunt to odpowiednie wyprofilowanie reflektora - jesli antena nie bedzie trafiac w ognisko, to calosc bedzie dzialac slabo albo wcale. No i trzeba pamietac, ze to jest antena kierunkowa, wiec trzeba ja wycelowac w najblizszy BTS. W prawidlowo zrobionym ukladzie glowna wiazka wypada na linii przecinajacej antene i srodek reflektora (patrzac z gory). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Tak samo ważna jest odległość modemu od reflektora. Mój modem zbiera tyłem sygnał, a więc jest ustawiony tyłem do reflektora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Wszystko sie zgadza, ale kąt wygięcia reflektora oraz jego wymiary dobiera sie chyba pod daną częstotliwość. Więc nie każdy kawałek blachy przygięty na oko będzie działał. Sprawdzić należy również polaryzacje naszej anteny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 A powiedzcie mi jakby zdziałać coś podobnego tyle, że do Commandera LINK do iPlusa? Też mam wszelakiego złomu w domu i szczerze mówiąc sam bym chętnie poprawił zasięg, tylko pytanie czy to zasadne przy korzystaniu z EDGE'a? Ostatnimi czasy mam jedynie dwie kreski na modemie i też nieraz otrzymuję mój ulubiony komunikat "Połączenie zostało rozłączone" lub też "Nie udało się połączyć" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Wszystko sie zgadza, ale kąt wygięcia reflektora oraz jego wymiary dobiera sie chyba pod daną częstotliwość. Więc nie każdy kawałek blachy przygięty na oko będzie działał. Sprawdzić należy również polaryzacje naszej anteny. Nie chyba, a na pewno ;) Aczkolwiek do takich zastosowan, o jakich tu mowa, przygiecie "na oko" da wystarczajace rezultaty - nie szukamy w koncu rozwiazania optymalnego. Jak ktos chce wycisnac co sie tylko da z anteny, to polecam wszelkie publikacje z "teoria i projektowanie anten" w nazwie, a do tego jakiegos Matlaba ew. HFSS (no chyba, ze ktos znajduje przyjemnosc w liczeniu calek potrojnych z funkcji zlozonych na piechote ;) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Antena został zaprojektowana pod konkretny model modemu. Fizycznie istnieje możliwość montażu każdego urządzania ale czy polepszy się od tego zasięg nie wiem. Antenę mam wycelowaną w nadajnik i działa jak należy, przy najgorszej pogodzie zasięg nie spada na mniej niż 90%. Nie miałem okazji anteny testować z innymi modemami, a więc nie wiem jak to by miało działać. Każdy kto wykona taką antenę jest proszony o pokazanie jej na forum. Dziękuje za uwagę :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 A jak można samemu zaprojektować? Jakieś konkretne obliczenia? Wiem, że np przy antenie do radia np straży pożarnej przy samoróbce trzeba dobrać odpowiednią "przeciwwagę" na karoserii, przy CB tak samo się reguluje... Jakaś podpowiedź? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Obliczeni żadnych nie mam antena została wykonana na oko. :grin: Gdzieś czytałem ze reflektora gięty na około 45 stopni będzie ok. Miałem taki kawałek blachy niepotrzebny, spróbowałem i dało bardzo dobre wyniki. Liczyć mi się nie chciało, bo wiadome że teoria może miną się z praktyką. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Ten modem poprostu przymocowales do anteny? Jak tak to czym, jakas tasmą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Modem został przyczepiany do reflektora za pomocą 2 rzepów posiadających z drugiej strony taśmę. To było w komplecie wraz z modemem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 (edytowane) Borsuk, to jest antena, która nie jest podłączona w żaden sposób do układu, a jedynie pomaga kumulować wiązke na antenie telefonu. Dlatego nie ma potrzeby dopasowania impedancji. Jeśli chcesz zaprojektować to sobie optymalnie, to musisz dobrać najmniejszy wymiary anteny w stosunku do długości fali, są na to równania i to bardzo proste. Wystarczy poszukać. albo update: Wzór na obliczanie długości fali elektromagnetycznej (λ) jest następujący. 300 / f = λ; 300 - to szybkość rozchodzenia się światła (300³ m/s) f - to częstotliwość podana w MHz λ; - to wynik w metrach I potem wzór na antenę to 1/4 długości fali. Szczerze mowiąc nie wiem, czy taki kolektor wylicza się tak samo jak standardową antene, bo to są wzory dla anteny PODŁĄCZONEJ do układu. Pzdr, Edytowane 29 Sierpnia 2009 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Jak juz jestesmy precyzyjni, to to nie jest antena, tylko reflektor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2016 Porządki w dziale - odpinam z powodu zjełczenia zagadnienia :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...