Skocz do zawartości
Oven75

Jaki ołówek ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanko :  Jaki ołówek ( chodzi o twardość ) jest najlepszy do połączenia mostków w procach AMD .Ja użyłem B6 i wyniki są całkiem dobre.

Jeśli się powiodło to jest OK. Ja bym raczej polecał 4b.Łatwiej się nanosi no i oczywiście dużo go zostaje.HB wydaje siębyć zbyt twardy(zostawia mało grafitu) - chociaż wszystko wydaje się byc kwestią dobrego naniesienia go.2b też wydaje się wystarczająco dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a probowal ktos moze stosowac paste silikonowa z wypelniaczem srebrowym?

Moim zdaniem pasta ze srebrem to głupi pomysł. Weź omomierz to się przekonasz. A co do ołówków to najlepsze są miękkie (też najlepiej sprawdzić omomierzem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem pasta ze srebrem to głupi pomysł. Weź omomierz to się przekonasz. A co do ołówków to najlepsze są miękkie (też najlepiej sprawdzić omomierzem).

Nie mam omomierza, wiec nie dysponuje tymi infirmacjami co ty. Jeżeli masz możliwość zmierzenia rezystancji "śladu", to powiedz mi czy wnioskuje dobrze: im miększy ołówek tym lepszy? Mam 8B, więc ten byłby najlepszy?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie mi że zadaję te pytanie.

Ale może ktoś by umieścił jakąś fotkę jak wygląd procek z tymi mostkami i wogóle.

Zamierzam po wakacjach kupić Durona więc napewno się przyda.

pozdr.

a po co ci fotka malujesz te kropeczki [mostki] kolo literki L1 :D na procku i wszystko

L1 L1

::::: IIIII

przed po

zamalowaniu

p.s. sory za jakosc fotki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam omomierza, wiec nie dysponuje tymi infirmacjami co ty. Jeżeli masz możliwość zmierzenia rezystancji "śladu", to powiedz mi czy wnioskuje dobrze: im miększy ołówek tym lepszy? Mam 8B, więc ten byłby najlepszy?

pozdrawiam

Pasta silikonowa bardzo gowniano przewodzi prad :( :( :(

Sprawdzalem taka od Titana (na bazie srebra) - w ogole nie przewodzi pradu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdrawiam

Pasta silikonowa bardzo gowniano przewodzi prad :( :( :(

Sprawdzalem taka od Titana (na bazie srebra) - w ogole nie przewodzi pradu :lol:

aha - dzieki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie mi że zadaję te pytanie.

Ale może ktoś by umieścił jakąś fotkę jak wygląd procek z tymi mostkami i wogóle.

Zamierzam po wakacjach kupić Durona więc napewno się przyda.

pozdr.

zoabacz tu http://www.pl.tomshardware.com/cpu/00q3/00...0711/index.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdrawiam

Dobrze wnioskujesz. Tylko jak za miękki to słabo się trzyma (ktoś już o tym wspomniał). Ale jest na to sposób. Od razu po zamalowaniu mostków naklejasz na nie kawałek taśmy klejącej. Może to niezbyt dobre rozwiązanie, bo temperatura po pewnym czasie zrobi swoje z taśmą klejącą. Ale u mnie trzymało się pół roku i jeszcze by trzymało tylko zmieniłem procka z D800 na D1000 (nówka) i musiałem zmyć ołówek (dopłaciłem 50PLN - chyba się opłaciło?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radzę zamalować jeszcze mostek L7 który jest odpowiedzialny za napięcie rdzenia. W moim przypadku po zamalowaniu samych mostków L1 komp się nie podnosił po restarcie.Zamalowanie mostków L7 (również łaczenie w pary tak samo jak L1) przywróciło sytuację do normy. Ktoś mi kiedyś tłumaczył dlaczego tak się dzieje ale nei potrafie tego teraz powtórzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radzę zamalować jeszcze mostek L7 który jest odpowiedzialny za napięcie rdzenia. W moim przypadku po zamalowaniu samych mostków L1 komp się nie podnosił po restarcie.Zamalowanie mostków L7 (również łaczenie w pary tak samo jak L1) przywróciło sytuację do normy. Ktoś mi kiedyś tłumaczył dlaczego tak się dzieje ale nei potrafie tego teraz powtórzyć.

to ze ci komp nie wstawal to mogla byc wina zle zamalowanych mostkow.

p.s.za co "odpowiedzialne" sa te mostki L7 :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:? Ja tak przy okazji ... malujecie ten piąty mostek L1 na morganach  :?:

no chyba normalnie tak jak na d600 d800 i innych duronach co

(D)jur(on) ... no wiesz, piąty mostek L1 jest dopiero na morganach, wcześniej były tylko cztery więc chyba nienormalnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mostek L7 odpowiada za defaultowe napiecie procka ,1,65v (spitfire) i 1.75 (morgan) ,po zamalowaniu masz default 1,85v ,ja tesh zauwazylem ze lepiej jest miec zamalowane niz zwiekszone napiecie w biosie, przy zamalowanych L7 wstaje mi na 1200 ,tyle ze zobacze tylko ekran POSTu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...