killua Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Witam Mam 2003 serwer bezposrednio podlaczony do dsl i zewnetrzny IP o numerze X, na serwerze działa sobie pewien program z baza danych. ten sam program z potomna baza danych dziala na laptopie. Co jakis czas laptop ma byc podlaczany do internetu w celu synchronizacji baz danych. Serwer synchronizacji jest uruchomiony na 2003 serwer na porcie Y. Jednak by moc synchronizowac laptop musi byc w sieci LAN. Jesli dobrze zrozumialem dzialanie VPN to wlasnie ta funkcja zapewni mi wlaczenie sie w LAN z dowolnego miejsca . Jak takie cos zrobic na win2003serwer ? tzn by z dowolnego punktu np kafejki internetowej lub poprzez cos pokroju blueconnecta czy innej sieci komorkowej byc w stanie wlaczyc sie w siec lokalna. 2. Zalozmy ze potrzebuje tego samego ale serwer jest podlaczony do routera(na dsl z IP X) i ma w sieci wewnetrzej IP np 192.168.0.1 . Czytalem podrecznik do w.2003 serwer ale tam jesli chodzi o VPN jest tylko opisany sposob na polaczenie zdalnej kontroli przez VPN a nie wlaczenie sie w LAN. Dzieki wielkie za pomoc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Bardzo fajna polska książka - tyle, że w tej chwili ją pożyczyłem koledze :P - znajdziesz tam łopatologiczne rozwiązanie problemu w połączeniu z sslem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 A tam od razu książkę :wink: (Chociaż przyznaję, że czytałem i jest naprawdę spoko). Na W2K3S postawienie VPN (najzwyklejszy IPSec) jest proste jak drut. Masz tu pierwszy link z google: http://articles.techrepublic.com.com/5100-...11-5805260.html Po podłączeniu do serwera z zewnątrz dostajesz na końcówce jakiś tam adres wewnętrzny np. 192.168.0.111 :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...