Skocz do zawartości
p3dzi0r

Zasilacz Do 250zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

konfig jak w podpisie, na swieta spalil mi sie tagan , co najsmieszniejsze ze przy wylaczonym kompie zaczal smrodzic. Na szczescie nic nie zabral ze soba.

Teraz moje pytanko :

Szukam dobrej i cichej zasilki (tak cichej jak ten tagan) do 250zl

Mysle nad taganem U33II 400W i be quiet! Straight Power E6-400W , czy ktos kto mial z tymi zasilkami do czynienia moglby sie wypowiedziec ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli cichy, stabilny, z mocną linią 12V, o wysokiej sprawności zasilacz, to polecam Enermax Pro82+ EPR425AWT.

http://zenfist.pl/enermax-pro82-epr425awt-...25w-p-2096.html

be quiet też dobry ale osobiście brałbym tego enermaxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopłacasz 30 zł i masz 3 letnią gwarę i to na fajnych zasadach EnerVIP. To jest doładnie ten sam zasilacz tylko z lepszą gwaracją.

Zobacz sam:

http://zenfist.pl/enermax-pro82-enervip-ep...25w-p-2324.html

W Twoim poście była mowa o zasiłce do 250 zł więc podałem tą tańszą, żeby zmieścić sie w limicie :-D

Przeglądałem testy i opinie o zasilaczach i sam wybrałem takiego enermaxa, tylko mocniejszą wersję 525W. Już do mnie jedzie ;-)

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Pentagram CAV 620 ? Ma zapas mocy na przyszłość.

A jakie wartości ma ten Pentagram na tabliczce znamionowej? Jakoś nigdzie nie mogę tego znaleźć. Same Waty to nie wszystko. Ważniejsza jest obciązalności poszczególnych linii, a szczególnie tej 12V. Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na przyszlosc to ja kupie nowy zasilacz ;]

mialem 380W i jakos sobie radzil

http://zenfist.pl/enermax-pro82-enervip-ep...85w-p-2325.html tutaj jesttroche slabszy enermax ale 36m gwary, ktos sie orientuje czy tak samo dobry jak ten 425 W ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50zl za 40W z których i tak nie skorzystam to mimo wszystko trochę drogo :wink: , orientuje sie ktoś jak z awaryjnością tej zasiłki , z tagana mimo wszystko byłem zadowolony , jak wszystkim dookoła wyłączało sprzęt jak były skoki napięcia to nawet reseta nie zaliczyłem.

(a ta ściema o zaawansowanej logice rozmytej do wentylka aż mnie powaliła ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tabliczka znamionowa Pentagram CAV 620 http://www.techworks.pl/arts/pentagram620/big/pudlo_b.jpg

Z tą logiką rozmytą to nie taka ściema. To działa na bardzo prostej zasadzie przynależności do jakiś zbiorów danych. W tym wypadku zapewne producent podzielił sobie wartość obciążenia na ileś tam przedziałów (zbiorów danych) i przyporządkował każdemu zbiorowi jakieś obciążenie. Np jakoś tak:

bardzo lekko - 0-10%, wentyl=400rpm

średnio lekko - 10-20%, wentyl=450rpm

mało lekko

lekko średnio

średnio średnio - 45-55%, wentyl=700rpm

mocno średnio,

lekko mocno,

średnio mocno - 88-95%, wentyl=1200rpm

mocno mocno - 95-100%, wentyl=1300rpm

I teraz dla każdego przedziału wentylator ma określoną prędkość obrotową np dla średnio średnio ma 700rpm. Jeśli obciążenie utrzymuje się w tym przedziale czyli od 45%-55% wentylator nie przyspieszy. Przyspieszy dopiero gdy przekroczy 55% lub zwolni gdy spadnie poniżej 45%.

Równie dobrze producent mógł dla średnio średnio ustalić 40%-70% obciążenia i w tym zakresie wentyl by się kręcił 700rpm, w przypadku tej zasiłki to by starczyło w zupełności moim skromnym zdaniem.

Cała ta logika rozmyta opiera się na ustaleniu jakiś zbiorów i określaniu stopnia przynależności w danej chwili do danego zbioru, easy shit.

To tylko dla tych co nie wiedzą czym jest fuzzy logic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybacz, chodzilo mi o to ze to jest technobelkot bo studiuje infe i sie wszyscy nabijamy jaki super "zaawansowany" uklad tam moze byc ;] od fuzzy logic, no nie oszukujmy sie, jest to dosyc prosty uklad kontroli. Ale za to jak to brzmi :wink:

wg mnie system raczej opiera sie o odsluchy eksperta , skoro kierujemy sie tym aby bylo cicho. Chociaz moze to byc oczywiscie uklad wielu funkcji przynaleznosci (obciazenie, halas i bog wie co jeszcze)

Edytowane przez p3dzi0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi