Skocz do zawartości
kapitanc

[problem]a-data Vitesta Extreme Edition 800+ Cl4 2x2gb

Rekomendowane odpowiedzi

Na poczatek specyfikacja komputera:

CPU: C2D E6300

MOBO: Asus P5B (bios najnowszy)

ZASILACZ: Tagan 430W U15

Wczoraj dotarly do mnie pamieci jak w temacie zamowione w Agito. Odrazu wymienilem wysluzone Geile 2x512MB CL4 i zaczely sie schody. Proc ponad rok czasu chodzil przy FSB 430 wiec na start ustawilem FSB 400, pamieci na 400mhz 1:1 do FSB. Napiecie pamieci 2v, timingi jak w zalaczonym obrazku. Przy takich ustawieniach komputer wlacza sie, ale nie reaguje na nic; monitor jest czarny, wiatraki bucza. Pomaga tylko wylaczenie zasilacza na 10s i ponowne wlaczenie. Przy FSB 390, 1:1, komputer wlacza sie normalne, ale memtest po 5min zaczyna sypac bledami. Pamieci dzialaja stabilnie tylko przy ustawieniu w biosie opcji "Configure timing by SPD" na auto (5-5-5-18). Co dziwne, gdy wklepie takie wartosci recznie komputer nie odpala sie. Probowalem juz wszystkiego; zwiekszalem napiecie pamieci do 2.4v, ustawialem w biosie timingi recznie, automatycznie z spd wszystko na nic. Komp albo nie odpala sie (czarny ekran, buczace wiatraki) albo memtest sypie bledami (1h - 300tys bledow). Oczywisice z Geilami komputer dziala normalnie. Moge cos jeszcze wskorac we wlasnym zakresie czy zostaje tylko oddanie pamieci na gwarancje ?

post-166162-1230659288_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz możliwość sprawdzenia w innym kompie nie jestem pewien czy płyta P5B obsługuje moduły 2 GB gdzieś kiedyś czytałem że do tej płyty lepiej kupić 4 X 1GB niż 2 x 2GB bo często są z tym problemy, kiedyś miałem płytę asus P5W DH Deluxe i też miałem problem i to z modułami 1 GB Patriot LLK również komputer nie odpalał przy ręcznych ustawieniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

normalnie obsługuje 2x2gb zmień dzielnik na 2/3 lub 3/4,5/6

Dzieki DDR2, zmiana dzielnika rzeczywiscie pomogla. Komputer pracuje teraz stabilnie przy dzielniku 4:5 (fsb 320, pamieci 400mhz 5-5-5-15) Jednak to wciaz nie jest to, za co zaplacilem <_< Mialo byc 1:1 i FSB400+ (proc i plyta spokojnie na to pozwalaja). Po nowym roku bede je reklamowal jesli dalej nie beda robic SPD. Ciekawe czy zgodza sie na zwrot pieniedzy, bo jak zamawialem te a-daty w agito na ddr2.pl nie bylo G.skilli po promocyjnych cenach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyzby twoja plyta byla tak marna(nie trawie asusa)???

wszystko mam z palca oczywiscie synchro 1:1 i zero problemow - bo niby czemu mialyby byc?

gigabyte ep35 ds3....

tez bralem z agito caly zestaw - albo cos nie tak z ramem(watpie skoro dziala) albo plyta to zlom(asus........)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyzby twoja plyta byla tak marna(nie trawie asusa)???

wszystko mam z palca oczywiscie synchro 1:1 i zero problemow - bo niby czemu mialyby byc?

gigabyte ep35 ds3....

tez bralem z agito caly zestaw - albo cos nie tak z ramem(watpie skoro dziala) albo plyta to zlom(asus........)

Wiesz, plyte mam od ponad 2 lat i NIGDY mnie nie zawiodla, a komputer z tymi A-Datami swiezo wypakowanymi nie chcial sie w ogole wlaczyc (800mhz/cl4/1:1). Dziwne jest jeszcze to, ze spokojnie ida na 900mhz/cl5/5:4 bez zmiany napiecia, a nie chca robic SPD nawet przy 2.4v...

EDIT: Znalazlem rozwiazanie problemu. Winna byla plyta glowna i maksymalne trfc 42. Dziwne, ze jak ustawi sie dobieranie timingow na auto to plyta sama sobie ustawia trfc 52, a recznie maksymalnie mozna dac 42. Narazie pamieci robia 987mhz wiec jestem calkiem zadowolony :D

post-166162-1231540883_thumb.png

Edytowane przez kapitanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi