kapitanc Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Na poczatek specyfikacja komputera: CPU: C2D E6300 MOBO: Asus P5B (bios najnowszy) ZASILACZ: Tagan 430W U15 Wczoraj dotarly do mnie pamieci jak w temacie zamowione w Agito. Odrazu wymienilem wysluzone Geile 2x512MB CL4 i zaczely sie schody. Proc ponad rok czasu chodzil przy FSB 430 wiec na start ustawilem FSB 400, pamieci na 400mhz 1:1 do FSB. Napiecie pamieci 2v, timingi jak w zalaczonym obrazku. Przy takich ustawieniach komputer wlacza sie, ale nie reaguje na nic; monitor jest czarny, wiatraki bucza. Pomaga tylko wylaczenie zasilacza na 10s i ponowne wlaczenie. Przy FSB 390, 1:1, komputer wlacza sie normalne, ale memtest po 5min zaczyna sypac bledami. Pamieci dzialaja stabilnie tylko przy ustawieniu w biosie opcji "Configure timing by SPD" na auto (5-5-5-18). Co dziwne, gdy wklepie takie wartosci recznie komputer nie odpala sie. Probowalem juz wszystkiego; zwiekszalem napiecie pamieci do 2.4v, ustawialem w biosie timingi recznie, automatycznie z spd wszystko na nic. Komp albo nie odpala sie (czarny ekran, buczace wiatraki) albo memtest sypie bledami (1h - 300tys bledow). Oczywisice z Geilami komputer dziala normalnie. Moge cos jeszcze wskorac we wlasnym zakresie czy zostaje tylko oddanie pamieci na gwarancje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Masz możliwość sprawdzenia w innym kompie nie jestem pewien czy płyta P5B obsługuje moduły 2 GB gdzieś kiedyś czytałem że do tej płyty lepiej kupić 4 X 1GB niż 2 x 2GB bo często są z tym problemy, kiedyś miałem płytę asus P5W DH Deluxe i też miałem problem i to z modułami 1 GB Patriot LLK również komputer nie odpalał przy ręcznych ustawieniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 normalnie obsługuje 2x2gb zmień dzielnik na 2/3 lub 3/4,5/6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapitanc Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 normalnie obsługuje 2x2gb zmień dzielnik na 2/3 lub 3/4,5/6 Dzieki DDR2, zmiana dzielnika rzeczywiscie pomogla. Komputer pracuje teraz stabilnie przy dzielniku 4:5 (fsb 320, pamieci 400mhz 5-5-5-15) Jednak to wciaz nie jest to, za co zaplacilem <_< Mialo byc 1:1 i FSB400+ (proc i plyta spokojnie na to pozwalaja). Po nowym roku bede je reklamowal jesli dalej nie beda robic SPD. Ciekawe czy zgodza sie na zwrot pieniedzy, bo jak zamawialem te a-daty w agito na ddr2.pl nie bylo G.skilli po promocyjnych cenach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
firin Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 masz intela to trfc w gore do 52 i krecisz:S a tak wogole to jest fantastyczny duzy topic o tych pamieciach;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 czyzby twoja plyta byla tak marna(nie trawie asusa)??? wszystko mam z palca oczywiscie synchro 1:1 i zero problemow - bo niby czemu mialyby byc? gigabyte ep35 ds3.... tez bralem z agito caly zestaw - albo cos nie tak z ramem(watpie skoro dziala) albo plyta to zlom(asus........) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Asus złom dziwne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapitanc Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 (edytowane) czyzby twoja plyta byla tak marna(nie trawie asusa)??? wszystko mam z palca oczywiscie synchro 1:1 i zero problemow - bo niby czemu mialyby byc? gigabyte ep35 ds3.... tez bralem z agito caly zestaw - albo cos nie tak z ramem(watpie skoro dziala) albo plyta to zlom(asus........) Wiesz, plyte mam od ponad 2 lat i NIGDY mnie nie zawiodla, a komputer z tymi A-Datami swiezo wypakowanymi nie chcial sie w ogole wlaczyc (800mhz/cl4/1:1). Dziwne jest jeszcze to, ze spokojnie ida na 900mhz/cl5/5:4 bez zmiany napiecia, a nie chca robic SPD nawet przy 2.4v... EDIT: Znalazlem rozwiazanie problemu. Winna byla plyta glowna i maksymalne trfc 42. Dziwne, ze jak ustawi sie dobieranie timingow na auto to plyta sama sobie ustawia trfc 52, a recznie maksymalnie mozna dac 42. Narazie pamieci robia 987mhz wiec jestem calkiem zadowolony :D Edytowane 9 Stycznia 2009 przez kapitanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...