Skocz do zawartości
Miedzcu

Konfiguracja Sprzętowa Sieci Bezprzewodowej Z…

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę zasięgnąć kolejnej porady od Was fachowcy :]

Miałem dziś wielkie poruszenie- wujek który był zdecydowany na router Linksys WAG200-EU ostatecznie kazał mi anulować świeżo złożone w sklepie zamówienie. Czemu skoro to jeden z lepszych routerów w cenie?

…bo zamarzyło mu się takie zamówienie by w całym domku jedno rodzinnym miał neta i jednocześnie mógł za pomocą telefonu wykonywać połączenia VoIP

Więc wujek wymaga co najmniej (ma Internet z neostrady):

-bezprzewodowego neta na terenie posesji (nie pogardzi zasięgiem na podwórku)

-możliwość prowadzenia rozmów VoIP

-całość ma być łatwa w konfiguracji

-bezawaryjna (chodzi o to żeby całość wytrzymywało powiedzmy normalne użytkowanie w necie – rzadko kiedy będzie uruchamiane p2p – a dodatkowo było na lata)

-rozmowa VoIP miała wyższy priorytet od połączenia internetowego (tzn. by komfort rozmowy w połączeniu VoIP nie spadał gdy ktoś będzie chciał poprzeglądać Internet)

-by rozmowa VoIP mogła by być prowadzona bez włączonego komputera

-stały numer VoIP ponieważ wujek rozważa zrezygnowanie z telefonu w TPSA (chce mieć możliwości by inni mogli do niego dzwonić)

Co do tego czy to ma być bramka czy też telefon(bezprzewodowy/przewodowy) VoIP oraz router to ostatecznie wybierze wujek kiedy mi (a raczej mu pomożecie) Kiedy rozważy wszystkie plusy i minusy danego rozwiązania- więc jeśli to możliwe podawajcie różne możliwości konfiguracji spełniająca powyższe punkty w miarę niskiej cenie.

pomożecie? :)

P.S A jaką do tego sieć VoIP wybrać? Czy to już mniejszy problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi