Sobota Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Dopiero uczę się obsługiwać SketchUp. Tak jak w temacie, rysuje czworokąt w postaci np: prostokąta robię z niego 3D, jak zmienić jego wysokość, długość i szerokość po narysowaniu? Chodzi mi o dokładne rozmiary żebym mógł je gdzieś wpisać a żeby bryła je odzwierciedlała. Np: 30mmx50mmx20mm, jakiej opcji użyć aby pokazało się jakieś okno czy coś do edycji rozmiaru? Istnieje w ogóle taka opcja w tym programie? Nie chodzi mi o metodę "przeciągania" w celu zmiany rozmiaru bo ona szczególnie dokładna nie jest, a dokładność potrzebna mi jest bardzo! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 no to jeszcze dla potomnych... robisz prostokąt i wklepujesz z klawiatury 300;500 enter i (jeśli metryki są ustawione w mm) zrobi się 30cm x 50 cm. To samo w górę, extrudujesz prostokąt i wpisujesz 600 enter. Tu jeszcze jedna uwaga, jeśli chcesz naprawdę dokładnie coś zwymiarować, to lepiej buduj model nie z litej powierzchni a z komponentów. Np robisz ściankę jako komponent (G), ustalając jej grubość, bo ścianki nie są idealnie cienkie - kiedyś popełniłem ten błąd przy wymiarowaniu mojego bio-reactora i potem musiałem się gimnastykować bo było za mało miejsca :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Dzięki pełza za radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...