Skocz do zawartości
Peter_82

MSI K7N2-L czy SOLTEK SL-75FRN2-L ?????

Rekomendowane odpowiedzi

MSI K7N2-L - nF2_SPP/SCA/LAN czy SOLTEK SL-75FRN2-L - nFORCE2_SPP/CRI8D+MC??????? Co sadzicie, ktora plyta lepsza zarowno wydajnosciowo jak i overclokingowo. Ktora ma wszystko w biosie tak jak Epox. I czy beda chodzily te plyty bez dodadkowego zasilania bo nie mam zamiaru zmieniac zasilacza????? I czy maja one juz dzielnik 1/6?? I czy mozna ustawic na sztywno PCI i AGP czyli 33 i 66 MHz????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jedno pytanie mogę odpowiedzieć.

Kupując Soltek'a musisz kupić specjalną przelotkę do zasilania, jeśli oczywiście nie masz zasilacza z takimi wyprowadzeniami. Oprócz standardowej wtyczki potrzebne jest też podłączenie do płyty 12V (taka mała kostka z czterema bolcami) - zobacz zdjęcia płyty na stronie Soltek'a. Na giełdzie w W-wie zapłaciłem za nią 18 zł (złodziejstwo)

Jak jest w MSI - nie wiem

Nie znam odpowiedzi na pozostałe pytania

Pozdrawiam

An.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI K7N2-L - nF2_SPP/SCA/LAN  czy SOLTEK SL-75FRN2-L - nFORCE2_SPP/CRI8D+MC??????? Co sadzicie, ktora plyta lepsza zarowno wydajnosciowo jak i overclokingowo. Ktora ma wszystko w biosie tak jak Epox. I czy beda chodzily te plyty bez dodadkowego zasilania bo nie mam zamiaru zmieniac zasilacza????? I czy maja one juz dzielnik 1/6?? I czy mozna ustawic na sztywno PCI i AGP czyli 33  i 66 MHz????

MSI ma ponoć kiepski radiator na nb (soltek ma aktywne chłodzenie), co do zasilania MSI musisz sprawdzić. co do soltka to masz pci na sztywno na 33 a agp ustawiasz jak chcesz od 50 do 100, aha soltki mają regulację napięcia NB :)

co do MSI to ja se ne vem. poczekaj na kogoś kto tego używa.

pozdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co oznacza ten skrot w opisie tej plyty CRI8D+MC????

a kto to wie? ;)

aha prostując - soltek NIE ma biosu jak epox, mniejszy zakres o/c, Vcore 1,85, Vdimm do 2,8 (choć podobno zawyża o 0,15v czyli do 2,95 jak najbardziej wystarczy), Vagp do 1,7v, fsb 100-250, ma za to wspomniane Vdd 1,6-1,8v (czego Epox akurat ni mo). imo wystarczające opcyje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kto to wie? ;)  

aha prostując - soltek NIE ma biosu jak epox, mniejszy zakres o/c, Vcore 1,85, Vdimm do 2,8 (choć podobno zawyża o 0,15v czyli do 2,95 jak najbardziej wystarczy), Vagp do 1,7v, fsb 100-250, ma za to wspomniane Vdd 1,6-1,8v (czego Epox akurat ni mo). imo wystarczające opcyje

Tyle też, że na solteku tym widziałem 250 synchronicznie i to chyba nawet bez modów było, a na epoxie jeszcze nie widziałem... :D (ale prawda taka że nie szukałem :wink: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie polecam to co mam w opisie.Miałem podobny dylemat i wybrałem MSI,nie żałuję,płytka wydajna i stabilna.Co do kiepskiego chłodzenia chipsetu,to jest ono lepsze niż w tym Solteku :lol: Polecam MSI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...aha soltki mają regulację napięcia NB :)...

Czyli na tym polega roznica miedzy SL-75FRN a SL-75FRN2 ?

Czy Twoj SL-75FRN-L ma regulacje NB napewno ?

jest nieoficjalny bios - nie pamiętam dokładnie ale link będzie gdzieś na amdforums.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli na tym polega roznica miedzy SL-75FRN a SL-75FRN2 ?

Roznica pomiedzy wymienionymi modelami polega tylko i wylacznie na wpakowaniu w SL-75FRN2 nowszej rewizji mostka nForce (chyba do ver. C1 - tak to sie chyba nazywa). Roznica jest jedna jedyna: chipset toleruje wyzsze czestotliwosci taktowania szyny. Nieoficjalnie gwarantowane sa stabilnie powyzej 200 :). Na rynku dostepne sa glownie nowsze wersje ale jak ktos mocno poszuka to i stara znajdzie. Czasami nawet nowe plyty nazywane sa tak sam jak stare: SL-75FRN i roznice mozna stwierdzic patrzac na mostek (nie ma jej w instrukcji).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wybrał raczej MSI zwłaszcza że te testy wydajnościowe nijak sie mają do rzeczywistości a do tego jak pięknie chodzi z beta biosem 345 gdzie można wreszcie podciągnąć vdimm ( bios 330 ma w tym miejscu błąd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz chlopaki nie wiem co mam zrobic:((( A moze nie ma sensu zmieniac plyty z mojego VAX jak bede mial dlugo jeszcze procka tego co mam.

I to by było chyba najlepsze rozwiązanie... zresztą i tak ma wyjść nforce 2 ULTRA czy jakoś tak w maju (tak słyszałem)... więc dozbieraj może na procka jeszcze i wtedy zmień... TWÓJ WYBÓR!!!

IMO: Soltek jest lepszy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie ten SOLTEK wspiera oficjalnie szyne fsb 400MHz :)

TO jest model na nowej rev NForce2 :)

Zwroccie w koncu uwage na konkretny model o ktory kolega pyta!

SL-75FRN2-L :)

a nie SL-75FRN-L - nie wypisujcie o zupelnie innym modelu. Ten najnowszy po prostu rzadzi.

Chcecie dowodow?

Macie!

Tu macie test plytek na NForce2

http://www.thecrucible.ca/reviews/nforce2/System.htm

Nie widze innej alternatywy. Bierz SOLTKA

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak cos jeszcze znajde to wrzuce tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie ten SOLTEK wspiera oficjalnie szyne fsb 400MHz :)

TO jest model na nowej rev NForce2 :)

Zwroccie w koncu uwage na konkretny model o ktory kolega pyta!

SL-75FRN2-L :)

a nie SL-75FRN-L -  nie wypisujcie o zupelnie innym modelu. Ten najnowszy po prostu rzadzi.

Chcecie dowodow?

Macie!

Tu macie test plytek na NForce2

http://www.thecrucible.ca/reviews/nforce2/System.htm

Nie widze innej alternatywy. Bierz SOLTKA

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak cos jeszcze znajde to wrzuce tutaj

No tak!!! Ale skoro pisze że jestem zadowolony z FRN, to wiedomo że FRN2 warto kupić bo jest lepszy od FRN... heheh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie polecam to co mam w opisie.Miałem podobny dylemat i wybrałem MSI,nie żałuję,płytka wydajna i stabilna.Co do kiepskiego chłodzenia chipsetu,to jest ono lepsze niż w tym Solteku :lol: Polecam MSI.

Tak sie sklada ze mam te dwie plyty na stole i niestety, ale MSI jest sporo cieplejsze mimo wiekszego radiatora :/ Aktywne chlodzenie w Solteku jednak wymiata ;)

BTW ten Soltek zjada na sniadanie 8RDA ( tego tez mam przed soba )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, moja ukochana firma znowu powraca, i to w wielim stylu.

Kupel składał kompa na tym solteku, bawił się chwilkę, ale 235FSB zrobił gładko...

Soltek. MSI to takie porządne, stabilne, ale jakieś..."grzeczne" płyty :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, moja ukochana firma znowu powraca, i to w wielim stylu.

Kupel składał kompa na tym solteku, bawił się chwilkę, ale 235FSB zrobił gładko...

Soltek. MSI to takie porządne, stabilne, ale jakieś..."grzeczne" płyty :P

Kurka ja tez sie ciesze. juz zbieram $$$ :)

Na tego FRN2-L :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie zakupilem to cacko i przetestowalem wraz z MSI-N2 i 8RDA ;)

Epox poszedl max na fsb 212 takze era Epoxa odchodzi ... ;P

Soltek poszedl na max 250fsb (vdd 1,6V), ale 3D(s)mark wykrzaczal nawet przy 1,85V ( pewnie jednak model Antka juz nie wyrabial )

Maxymalne, stabilne ( 3Dmark x5 ) fsb Solteka to 233MHz

Na dole screen :

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...