Peter_82 Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 MSI K7N2-L - nF2_SPP/SCA/LAN czy SOLTEK SL-75FRN2-L - nFORCE2_SPP/CRI8D+MC??????? Co sadzicie, ktora plyta lepsza zarowno wydajnosciowo jak i overclokingowo. Ktora ma wszystko w biosie tak jak Epox. I czy beda chodzily te plyty bez dodadkowego zasilania bo nie mam zamiaru zmieniac zasilacza????? I czy maja one juz dzielnik 1/6?? I czy mozna ustawic na sztywno PCI i AGP czyli 33 i 66 MHz???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Na jedno pytanie mogę odpowiedzieć. Kupując Soltek'a musisz kupić specjalną przelotkę do zasilania, jeśli oczywiście nie masz zasilacza z takimi wyprowadzeniami. Oprócz standardowej wtyczki potrzebne jest też podłączenie do płyty 12V (taka mała kostka z czterema bolcami) - zobacz zdjęcia płyty na stronie Soltek'a. Na giełdzie w W-wie zapłaciłem za nią 18 zł (złodziejstwo) Jak jest w MSI - nie wiem Nie znam odpowiedzi na pozostałe pytania Pozdrawiam An. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YrC Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 bierz Soltek'a ,nawet jak bedziesz musial ta przelotke kupic , ma wieksze mozliwosci oc i jest na nowym NB a tu masz test 7 plyt na nforce ( w tym soltek i msi): http://thecrucible.ca/reviews/nforce2/index.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas01 Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 MSI K7N2-L - nF2_SPP/SCA/LAN czy SOLTEK SL-75FRN2-L - nFORCE2_SPP/CRI8D+MC??????? Co sadzicie, ktora plyta lepsza zarowno wydajnosciowo jak i overclokingowo. Ktora ma wszystko w biosie tak jak Epox. I czy beda chodzily te plyty bez dodadkowego zasilania bo nie mam zamiaru zmieniac zasilacza????? I czy maja one juz dzielnik 1/6?? I czy mozna ustawic na sztywno PCI i AGP czyli 33 i 66 MHz????MSI ma ponoć kiepski radiator na nb (soltek ma aktywne chłodzenie), co do zasilania MSI musisz sprawdzić. co do soltka to masz pci na sztywno na 33 a agp ustawiasz jak chcesz od 50 do 100, aha soltki mają regulację napięcia NB :) co do MSI to ja se ne vem. poczekaj na kogoś kto tego używa. pozdr. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 SOLTEK bedzie OK. Poszukaj recenzji gdzies czytalem a nie pamietam gdzie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 MSI też ma tą nieszczęsną wtyczkę 12V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter_82 Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 A co oznacza ten skrot w opisie tej plyty CRI8D+MC???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas01 Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 A co oznacza ten skrot w opisie tej plyty CRI8D+MC????a kto to wie? ;) aha prostując - soltek NIE ma biosu jak epox, mniejszy zakres o/c, Vcore 1,85, Vdimm do 2,8 (choć podobno zawyża o 0,15v czyli do 2,95 jak najbardziej wystarczy), Vagp do 1,7v, fsb 100-250, ma za to wspomniane Vdd 1,6-1,8v (czego Epox akurat ni mo). imo wystarczające opcyje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 a kto to wie? ;) aha prostując - soltek NIE ma biosu jak epox, mniejszy zakres o/c, Vcore 1,85, Vdimm do 2,8 (choć podobno zawyża o 0,15v czyli do 2,95 jak najbardziej wystarczy), Vagp do 1,7v, fsb 100-250, ma za to wspomniane Vdd 1,6-1,8v (czego Epox akurat ni mo). imo wystarczające opcyje Tyle też, że na solteku tym widziałem 250 synchronicznie i to chyba nawet bez modów było, a na epoxie jeszcze nie widziałem... :D (ale prawda taka że nie szukałem :wink: ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zdecydowanie polecam to co mam w opisie.Miałem podobny dylemat i wybrałem MSI,nie żałuję,płytka wydajna i stabilna.Co do kiepskiego chłodzenia chipsetu,to jest ono lepsze niż w tym Solteku :lol: Polecam MSI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris1967 Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Oczywiscie nalezy wybrac Solteka. MSI to niestety slaba wydajnosc. Soltek w wielu testach wypada wrecz rewelacyjnie. Sam go uzywam i jade synchro 200MHz bez podbijania napiec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vad3r Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 ...aha soltki mają regulację napięcia NB :)... Czyli na tym polega roznica miedzy SL-75FRN a SL-75FRN2 ? Czy Twoj SL-75FRN-L ma regulacje NB napewno ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vad3r Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 ...aha soltki mają regulację napięcia NB :)... Czyli na tym polega roznica miedzy SL-75FRN a SL-75FRN2 ? Czy Twoj SL-75FRN-L ma regulacje NB napewno ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas01 Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 ...aha soltki mają regulację napięcia NB :)... Czyli na tym polega roznica miedzy SL-75FRN a SL-75FRN2 ? Czy Twoj SL-75FRN-L ma regulacje NB napewno ? jest nieoficjalny bios - nie pamiętam dokładnie ale link będzie gdzieś na amdforums.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vad3r Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 THX A wiesz moze jaka jest roznica w w/w modelach ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panek Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Czyli na tym polega roznica miedzy SL-75FRN a SL-75FRN2 ?Roznica pomiedzy wymienionymi modelami polega tylko i wylacznie na wpakowaniu w SL-75FRN2 nowszej rewizji mostka nForce (chyba do ver. C1 - tak to sie chyba nazywa). Roznica jest jedna jedyna: chipset toleruje wyzsze czestotliwosci taktowania szyny. Nieoficjalnie gwarantowane sa stabilnie powyzej 200 :). Na rynku dostepne sa glownie nowsze wersje ale jak ktos mocno poszuka to i stara znajdzie. Czasami nawet nowe plyty nazywane sa tak sam jak stare: SL-75FRN i roznice mozna stwierdzic patrzac na mostek (nie ma jej w instrukcji). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Polecam SOLTEKA!! Jestem z niego zadowolony :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algier Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 MSI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
decklen Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Ja bym wybrał raczej MSI zwłaszcza że te testy wydajnościowe nijak sie mają do rzeczywistości a do tego jak pięknie chodzi z beta biosem 345 gdzie można wreszcie podciągnąć vdimm ( bios 330 ma w tym miejscu błąd) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter_82 Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 To teraz chlopaki nie wiem co mam zrobic:((( A moze nie ma sensu zmieniac plyty z mojego VAX jak bede mial dlugo jeszcze procka tego co mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 To teraz chlopaki nie wiem co mam zrobic:((( A moze nie ma sensu zmieniac plyty z mojego VAX jak bede mial dlugo jeszcze procka tego co mam.I to by było chyba najlepsze rozwiązanie... zresztą i tak ma wyjść nforce 2 ULTRA czy jakoś tak w maju (tak słyszałem)... więc dozbieraj może na procka jeszcze i wtedy zmień... TWÓJ WYBÓR!!! IMO: Soltek jest lepszy! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Ludzie ten SOLTEK wspiera oficjalnie szyne fsb 400MHz :) TO jest model na nowej rev NForce2 :) Zwroccie w koncu uwage na konkretny model o ktory kolega pyta! SL-75FRN2-L :) a nie SL-75FRN-L - nie wypisujcie o zupelnie innym modelu. Ten najnowszy po prostu rzadzi. Chcecie dowodow? Macie! Tu macie test plytek na NForce2 http://www.thecrucible.ca/reviews/nforce2/System.htm Nie widze innej alternatywy. Bierz SOLTKA Jak cos jeszcze znajde to wrzuce tutaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Ludzie ten SOLTEK wspiera oficjalnie szyne fsb 400MHz :) TO jest model na nowej rev NForce2 :) Zwroccie w koncu uwage na konkretny model o ktory kolega pyta! SL-75FRN2-L :) a nie SL-75FRN-L - nie wypisujcie o zupelnie innym modelu. Ten najnowszy po prostu rzadzi. Chcecie dowodow? Macie! Tu macie test plytek na NForce2 http://www.thecrucible.ca/reviews/nforce2/System.htm Nie widze innej alternatywy. Bierz SOLTKA Jak cos jeszcze znajde to wrzuce tutaj No tak!!! Ale skoro pisze że jestem zadowolony z FRN, to wiedomo że FRN2 warto kupić bo jest lepszy od FRN... heheh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PACO Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 SOLTEK!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Tak gwoli potwierdzenia mojego posta: 250 synchro: Podaję za: http://www.amdforums.com/showthread.php?s=...threadid=211420 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vad3r Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zdecydowanie polecam to co mam w opisie.Miałem podobny dylemat i wybrałem MSI,nie żałuję,płytka wydajna i stabilna.Co do kiepskiego chłodzenia chipsetu,to jest ono lepsze niż w tym Solteku :lol: Polecam MSI. Tak sie sklada ze mam te dwie plyty na stole i niestety, ale MSI jest sporo cieplejsze mimo wiekszego radiatora :/ Aktywne chlodzenie w Solteku jednak wymiata ;) BTW ten Soltek zjada na sniadanie 8RDA ( tego tez mam przed soba ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Hehe, moja ukochana firma znowu powraca, i to w wielim stylu. Kupel składał kompa na tym solteku, bawił się chwilkę, ale 235FSB zrobił gładko... Soltek. MSI to takie porządne, stabilne, ale jakieś..."grzeczne" płyty :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Hehe, moja ukochana firma znowu powraca, i to w wielim stylu. Kupel składał kompa na tym solteku, bawił się chwilkę, ale 235FSB zrobił gładko... Soltek. MSI to takie porządne, stabilne, ale jakieś..."grzeczne" płyty :P Kurka ja tez sie ciesze. juz zbieram $$$ :) Na tego FRN2-L :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vad3r Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Wlasnie zakupilem to cacko i przetestowalem wraz z MSI-N2 i 8RDA ;) Epox poszedl max na fsb 212 takze era Epoxa odchodzi ... ;P Soltek poszedl na max 250fsb (vdd 1,6V), ale 3D(s)mark wykrzaczal nawet przy 1,85V ( pewnie jednak model Antka juz nie wyrabial ) Maxymalne, stabilne ( 3Dmark x5 ) fsb Solteka to 233MHz Na dole screen : Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 po co kupować przelotke do atx12v do solteka ? mnie jakos dzialalo i bez tego ;))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...