Skocz do zawartości
Xarlith

Montaż Chłodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Od dawna przymierzam sie do lc ,w zasadzie już jeden prowizoryczny układ chłodzący mojego athlona xp mam za sobą, ale to było zrobione tak aby tylko działało. Odkąd przesiadłem się na c2d mój flowpin się marnuje :D .

Mam takie części:

- chłodnica od autosana (całkiem wydajna)

- wspomniany wcześniej blok CPU, Flowpin

- blok GPU Frost2duo

- pompa Swiftech MCP350 (czyli laing)

Chyba niczego nie pominąłem. Planuje to upchnąć do mojego big towerka. Poniżej załączam schemacik połączeń.

Dołączona grafika A tu wersja poprawiona, z rezem Dołączona grafika

Jak widać z racji oszczędnościowych nie ma rezerwuaru. NB jest chłodzony pasywnie.

Mam do osób zaznajomionych z tematem kilka pytań:

1. Czy takie połączenie elementów jest optymalne?

2. Pompka jest za trójnikiem (to chyba najlepsze miejsce), czy można ją dać na dno obudowy? Czy nie będzie problemu z odpowietrzeniem? (pompa byłaby pomiędzy wylotem chłodnicy a wlotem GPU)

Edytowane przez Xarlith

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bedziesz mial tylko sporo zabawy z napelnieniem ukladu. muszisz wlaczac pomke i wylaczac co chwila tak aby dolewac plynu do odpowietrznika i tak aby pommpka nie pracowala na sucho. w przeciwnym razie ja zwyczajnie spalisz. ogolnie kolejnosc klockow ok, lownie chodzi o to aby pompka nie zasysala powietrza, a skoro bierze plyn od strony odpowietrznika to jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czyli lepiej jak jednak pompkę zostawię na górze, tak jak jest na rysunku.

W przyszłości dołożę pod sufitem chłodnicę 3x120 zamiast tej nagrzewnicy, bo urodą ona nie grzeszy... A teraz bedzie trzeba zadowolić się tym co mam :? .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trojnik koniecznie przed wlotem pompki daj.

na dole pompa tez moze i byc

problem z odpowietrzaniem bedzie niezly, nie wiem czy warto sie tak katowac, to nie CR2 ze przez trojnik da rade, pompa mocno ssie i czasem nawet na prostym rezie przy niskooporowym ukladzie jest ciezko, plyn ala Feser lubi sie spienic, no i pewnie sporo powietrza zassa przy kazdym odpaleniu do celow odpowietrzania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę się musiał zastanowić czy jest sens bawić się z trójnikiem. Z tego co widzę ten Laing to istny potwór :wink: . Wcześniej miałem atmana 305 zatopionego w rezerwuarze własnej roboty, wiec może nie mam porównania.

Gdybym zrezygnował ze ściskania węzą itp - Jeśli kupować rezerwuar to chyba dedykowany do Lainga? Na Cooling.pl widzę tylko jeden http://www.cooling.pl/xspc-laing-ddc-acryl...ukt,551001.html. Wszystko jedno jaki kupię, czy sa może jakieś polecane modele?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko zalezy od funduszy, upodoban i tego czy masz gdzie umiescic :) rezy sa od kilku do kilkuset PLN, zatokowe, "napompkowe" :) (czyli cos takiego jak Ty zaproponowales), rurowe, kwadratowe jak na przyklad od swiftecha. wiekszosc poza niektorymi rurowymi wchodzi nawet do ciasnych bud.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że sa rozne rezy :-P , zaleta reza połączonego z topem do bloku jest to, że uzyskam dodatkowe wyciszenie pompki. Najgorzej jest z funduszami po świętach, ale jakoś dam rade.

I dzięki za pomoc!

Edytowane przez Xarlith

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi